Mijn aankomende Zuid-Oost Azië reis

Zuid-Oost Azië

Eindelijk! Het is rond. In april ga ik 4 weken op vakantie. Dit jaar ga ik weer naar Zuid-Oost Azië. Vorig jaar had ik mezelf opgelegd dat ik niet naar Azië mocht. Om kosten te besparen voor mijn eigen bedrijf. Maar door verschillende weekendjes weg in Europa, is dat een illusie gebleken. Dus waarom zou ik het dit jaar laten om niet naar Azië te gaan? Wil je weten waar ik zoal naartoe ga? Hieronder lees je meer.

 

Globetrottert in mijn uppie

 

Met Emirates vlieg ik met een tussenstop in Dubai naar Jakarta Indonesië. Rond de jaarwisseling vond ik een heel goedkope vlucht naar Jakarta met een tussenstop van 20 uur in Taiwan. Leuk dacht ik, kan ik ook een dagje Taipei doen. Dat foodwalhalla staat al heel lang op mijn lijstje. Alleen toen ik uiteindelijk wilde boeken was dit ticket meer dan 250 euro duurder geworden. Nee sorry, bedankt. Al baal ik wel. Was al allerlei plannen aan het maken hoe ik tijdens die tussenstop zo veel mogelijk kon zien.

 

Nu troost ik me met de gedachte dat Taiwan in de buurt van Hong Kong ligt en dat ook die plek hoog op mijn lijstje staat. Mooi excuus om tijdens een volgende reis aan combi Taiwan en Hong Kong te doen.

 

Alhoewel in ter plaatse met familie en vrienden ga afspreken, reis is dit keer wel in mijn uppie naar de andere kant van de aardbol. Meestal gaat mijn moeder mee als ik naar Indonesië ga, maar dit keer zag ze het niet zitten. Te zwaar zo’n lange reis. Gewapend met een grotere Indonesische woordenschat dan 3 jaar geleden – want ik ben niet voor niets aan het zwoegen bij de lessen Behasa Indonesia – moet het met mij zeker goed gaan komen. En anders ben ik uiterst bedreven in het converseren met handen en voeten.

 

Het merendeel van de reis zal in het teken staan van food. Met diverse familieleden en vrienden zal ik op zoek gaan naar lokale lekkernijen en meer leren over de eetculturen daar. Geen verkeerd vooruitzicht!

 

Jakarta en Tangerang

 

Tangerang was ooit een buitenwijk van Jakarta, tegenwoordig is het een grote stad met veel malls (winkelcentra), bedrijven en net zo veel files als in Jakarta zelf. Een deel van mijn familie woont in Tangerang en daar zal ik veel verblijven. Een aantal vrienden wonen in Jakarta, waar een aantal foodtours op het programma staan. En ik moet en zal naar het Hello Kitty Cafe. Gewoon, omdat het kan 🙂

 

 

Bandar Lampung en Palembang

 

Vanuit Jakarta vlieg ik naar Zuid-Sumatra. Was ooit Palembang het bolwerk van de Indonesische kant van de familie, nu is het gelijkmatiger verdeeld over Palembang en het nog zuidelijker gelegen Bandar Lampung.

 

Zuid-Oost Azië

 

Ik begin in Bandar Lampung en ga daar onder andere genieten op het strand. Mmm verse kelapa (kokosnoot) uit de boom en verse vis uit de zee. Daarnaast krijg ik een cursus pempek (viskoek) maken bij mijn oom die een eigen pempekbedrijfje en krijg ik les van mijn tante in het maken van bolu kukus (een stoomcakeje wat bij mij nooit goed wil lukken, wat is het geheim?).

 

Daarna vertrek ik naar Palembang, de echte pempekhoofdstad van Indonesië. Mijn oom daar heeft al beloofd om gezellig door de stad heen te toeren in zijn dikke SUV. Omdat er veel familie en vrienden van mijn moeder wonen, zullen we zeker ook veel van hen gaat bezoeken. Vergezeld met kleine cadeautjes en brieven van mijn moeder om weg te geven.

 

 

Zuid-Oost Azië

 

Singapore

 

Ik ben al best vaak in Singapore geweest. Op het vliegveld dan, vroeger als kind. Vaak was de tussenstop van Amsterdam naar Jakarta óf op Singapore óf op Kuala Lumpur. De stad zelf ben ik nog niet eerder in geweest. Maar daar gaat dus binnenkort verandering in komen. Na het familiebezoek op Sumatra, vlieg ik naar Singapore. Daar word ik onder andere rondgeleid door een local naar leuke eettentjes in de stad, ga ik een bijzondere kweekboerderij bezoeken en hoop ik vooral heel veel te genieten van de skyline. Want ook al is de skyline van Rotterdam prachtig, hij kan niet tippen aan die in Singapore.

 

Penang en Kuala Lumpur

 

Singapore en Kuala Lumpur liggen vrij dicht bij elkaar. Met de trein een paar uur, met het vliegtuig een uur. Dus waarom niet? Toen ik een Postcrossing vriendin van mij benaderde, woonachtig in Australië, oorspronkelijk uit Maleisië (Penang) met de vraag of ze met tips kon geven voor Kuala Lumpur was haar reactie: ‘Ik ben in die periode ook in Maleisië op vakantie bij familie. Dan zit ik in Penang. Kom je ook naar Penang? Penang is de culinaire hoofdstad van Maleisië!’ Ja, toen was ik eigenlijk al om. En als ik dan toch naar Kuala Lumpur ga, dan kan ik ook wel een paar dagen nog een uitstapje maken naar Penang. Dus zo gaat het gebeuren dat ik een paar dagen een culinaire roadtrip met iemand waar ik veel contact mee heb, voornamelijk via Facebook, maar die ik nog niet eerder in real life heb ontmoet.

 

In Kuala Lumpur moet ik zeker in de Petronas Twin Towers en verder laat ik het op me af komen. Ik ben benieuwd! Na Kuala Lumpur vertrek ik weer richting Jakarta om daar of in de omgeving nog wat dagen door te brengen. In combinatie met bezoek aan familie en vrienden. Zo staat in de planning om bij een Indonesische diëtist langs te gaan die ik heb leren kennen vorig jaar bij het internationale diëtistencongres in Granada.

 

Niet volledig dichtgetimmerd

 

En hoewel het programma hierboven bijna onmogelijk lijkt in 4 weken, heb ik nog wat dagen over voor wat spontane tripjes tussendoor. Dus wie weet waar ik verder nog allemaal naartoe ga. Want: timmer nooit je hele vakantie dicht met een van ‘s ochtends vroeg tot ‘s avonds laat programma, maar doe ook lekker veel spontaan. Want het blijft vakantie natuurlijk.

 

Wil je mijn reis volgen? Dan kan vanaf begin april op dit blog, op Facebook, Twitter en vooral Instagram.

 

 

 

Facebookreacties

reacties

Als je nog iets kwijt wil, doe het dan hier: