Zeker Zeeuws lunch met lekkers van Zeeuwse bodem

Zeker Zeeuws lunch bloggroep

Normaal gesproken kom ik er hooguit 2 keer per jaar, maar afgelopen november liep ik bij wijze van spreken de Zeeuwse bodem plat. Eerst een persreis naar Middelburg (waarover in een latere blogpost meer), daarna het bijwonen van een diëtistenbijeenkomst van mijn werk in Goes en toen kwam die uitnodiging voor een Zeker Zeeuws lunch met allerlei lekkers van Zeeuwse bodem. Daar zeg ik natuurlijk geen ‘nee’ tegen. Dus toog ik voor de derde keer in 1 maand tijd naar Zeeland, dit keer naar Brasserie Sailor’s Inn in Bruinisse.

 

Brasserie Sailor’s Inn

In Bruinisse worden we in Brasserie Sailor’s Inn verwelkomd door de organisatoren van de lunch: Martine van Zeeuwse Foodie, Karin van Zeker Zeeuws en Fleur, de gastvrouw van Brasserie Sailor’s Inn.

 

Veel bloggers die ik al ken, maar ook een aantal voor mij nieuwe gezichten. De sfeer zat er gelijk goed in. Dat beloofde niet alleen een lekkere, maar ook gezellige lunch te worden.

 

Zeker Zeeuws

Zeker Zeeuws is een erkend keurmerk voor streekproducten van Zeeuwse bodem. Het garandeert dat het product echt Zeeuws is. Het product moet hiervoor in Zeeland geteeld, gekweekt, gevist of geproduceerd zijn. En het product moet Zeeuwse grondstoffen bevatten.

 

Er zijn algemene criteria opgesteld waaraan elk product dat voor certificering in aanmerking wil komen moet voldoen. Daarnaast zijn er per productgroep diverse criteria opgesteld om voor het keurmerk in aanmerking te komen.

 

Inmiddels zijn er meer dan 100 bedrijven aangesloten bij Zeker Zeeuws die meerdere gecertificeerde streekproducten produceren.

 

Aan tafel

Het heeft altijd veel om het lijf, wanneer (food)bloggers aan tafel gaan. Waar aan tafel kan ik het beste zitten qua licht? Ga ik wel of niet dicht bij de fles wijn zitten? Wel of niet gezellig in het midden of ga ik juist op een plek zitten waar ik makkelijk van tafel kan om met mijn bordje een ander plekje in het restaurant te zoeken waar het licht beter is? Gastvrouw Fleur schreef trouwens een leuk blog over het aparte volk dat foodbloggers heet.

 

Chef Marco Verspeten zwaait de scepter in de keuken van de brasserie. Zijn kookstijl laat zich het beste omschrijven als het koken met lokale producten met een Aziatische touch. Helemaal my cup of tea dus! De signature dish van de chef is Zeeuwse platte oesters met sojavinaigrette (middelste oester op de foto hieronder). Daar begonnen we dan ook de foodbloggerslunch mee.

 

Ik ben niet een heel grote fan van rauwe oesters. Met name het snotterige is niet helemaal mijn ding. Was dan ook een fijne verrassing dat deze oesters vrij stevig waren. Alhoewel de oester met tomatensalsa en de oester met groene kruidensalsa ook erg lekker van smaak waren, was de middelste mijn favoriet. Waarschijnlijk vanwege de Kikkoman sojasaus die erin zat. Daar maak je alles lekker mee toch?

 

Zeker Zeeuws oesters

 

Na de oesters kwamen er grote lege schalen op tafel en kregen we allemaal een verfrissingsdoekje. En dan weet je: de mosselen zijn in aantocht. Hoezee! En wat voor een mosselen. Gewokt in de kokos met chili en Thaise basilicum kon ik zo nog wel een bord ervan op.

 

Zeker Zeeuws mosselen

 

Om de heerlijke saus die onderin het bord niet onaangeroerd weer naar de keuken te laten verdwijnen, kregen we nog wat brood om te dippen. Waarom er überhaupt een klont boter bij het brood zat, was me een raadsel. Veels te zonde om het brood niet in de saus te soppen.

 

In het voorste brood was zeesla verwerkt. Dat lichte ziltige proefde je goed. 

 

Zeker Zeeuws zeeslabrood

 

Na de zeevruchten kwam het vlees, rundvlees van Zeeuwse Vleesboerderij Boot. Het gerecht was genaamd Zeeuws Stoofpotje, want naast Zeeuws rundvlees, waren er ook Zeeuwse bieten van Boerderij Nieuw Leven en Zeeuwse mosterd van Spennekot Streekproducten in verwerkt.

 

Het was meer dan dat ik op kon. Of had ik iets te enthousiast van het zeeslabrood en de dikke frieten gegeten? Of wilde ik nog plaats overhouden voor het toetje? Of was er onbewust in streng stemmetje in mijn hoofd dat zei: ‘Helena, je hebt vanavond ook nog een diner, houd je ajb een beetje in!’ Het zal wel van alles wat geweest zijn. Aan het gerecht heeft het in ieder geval niet gelegen, het vlees was lekker mals en de combinatie van de bieten met de mosterd vond ik er erg lekker.

 

Zeker Zeeuws rundstoof

 

Het toetje was een Zeeuwse perentaart met een quenelle van crème en een krokante kletskop bovenop. Daarbij zat een hartige noten compote. Ook weer een erg lekkere combinatie met het lichtzoete van de perentaart.

 

Zeker Zeeuws toetje

 

Als afsluiting was er nog koffie van de Zeeuwse Branding. Geen Zeker Zeeuws product vanwege de herkomst van de koffie, maar wel een Zeeuwse ondernemer met verstand van koffie.

 

Helaas moest ik toen al weg. Zoals gezegd had ik nog een andere evenement in de avond. Gelukkig had ik bij de ontvangt deze lekkere cappuccino al geproefd van de winnaar van de Entree Magazine Best Barista 2018.

 

Met een goodiebag vol in de achterbak ging ik weer terug naar ‘het noorden’. Wie weet ben ik binnenkort weer in Zeeland…

 

Deze foodbloggerslunch heb ik bijgewoond op uitnodiging van Zeeuwse Foodie, Zeker Zeeuws en Brasserie Sailor’s Inn

Facebookreacties

reacties

2 reacties

Als je nog iets kwijt wil, doe het dan hier: