Witter dan wit in het mooie IJsland

IJsland

Als mooie tegenhanger van het hete weer van vandaag: Een van de mooiste reizen die ik in Europa heb gemaakt was naar IJsland. Tijdens de kerstperiode 2013 ben in met een groepsreis van Sawadee mee geweest. Echt een supermooie reis met overweldigende natuur. Een absolute aanrader.

 

Liever heb ik een temperatuur van 5 graden onder de nul dan 25 graden boven nul. Om maar te zwijgen wanneer het kwik nog verder dan 25 graden stijgt. Dus, midden in de winter naar IJsland was voor mij geen probleem. En met een gemiddelde van 1 graden boven nul was het nog relatief warm. Mijn dikke trui bleef na de eerste dag uit. En shirt met lange mouwen, een dikke winterjas, waterdichte sneeuwbroek en snowboots waren voldoende om de kou buiten te houden.

 

De temperatuur was niet de enige reden om juist in de winterperiode naar IJsland te gaan. De winter 2013 was voorspeld als dé tijd om het Noorderlicht te zien. Daarnaast wilde ik graag weer eens een witte kerst. En die kans is nou eenmaal groter in IJsland dan in Nederland.

 

Seljalandsfoss

De witte kerst heb ik gekregen. In de nacht van 24 op 25 december had het nog gesneeuwd. Het witte uitzicht rondom de Seljalandsfoss was adembenemend. IJsland

Geisers

IJsland is zo mooi in een winterlandschap. Ga zeker naar de geisers Geysir en Strokkur. Vooral bij Geysir moet je vaak even wachten, maar dan heb je ook wat. Doordat het hete water in de koude lucht terecht komt, zijn de geisers nog spectaculairder.

 

Gullfoss watervallen

De Gullfoss watervallen zijn heel mooi. Diverse etappes waarlangs de brede rivier naar beneden stort. Maar omdat een deel van de waterval bevroren is, geeft dat een heel bijzonder gezicht.

IJsland

 

 

Blue Lagoon

Natuurlijk kan een bezoekje aan de Blue Lagoon niet ontbreken. Maar wist je dat de omgeving van de Blue Lagoon ook heel fotogeniek is. Je kunt er een heel mooie wandeling maken.

IJsland

 

Jökulsárlón

IJsbergenmeer Jökulsárlón is ook super mooi. De ijsschotsen drijven uiteindelijk onder de brug door naar de oceaan. Op het strand liggen diverse ijsblokken. Op het zwarte zand geeft dit een heel spectaculair gezicht.

IJsland

 

 

Noorderlicht

Ondanks bijna alle nachten buiten te hebben gestaan naar de lucht turend met onze noorderlicht app in de hand, hebben we helaas geen noorderlicht gezien. Dan was de reis helemaal compleet geweest. Na terug in Nederland liet de noorderlicht app zien dat er veel activiteit in de lucht zat. Na het peilen van onze gids Trausti, bleek inderdaad dat die nacht het noorderlicht goed te zien was. Helaas…

 

Ik ga zeker nog eens terug, maar dan ergens in de lente. Want er staan nog een aantal andere zaken op mijn lijstje om te zien in IJsland: papegaaiduikers, walvissen en de lokale keuken van IJsland. Nog genoeg te beleven dus voor een volgend tripje naar het Noorden.

 

Als je nou weg wilt tijdens de kerstperiode en je bent niet bang voor een beetje kou, overweeg dan om naar IJsland te gaan. Meer informatie over de groepsreis die ik gedaan hebt, vind je op de website van Sawadee.

Facebookreacties

reacties

Een reactie

Als je nog iets kwijt wil, doe het dan hier: