Goed om te weten over Kopenhagen 

wetenswaardigheden Kopenhagen

Afgelopen weekend was ik in Kopenhagen. Een superleuke stad! En ik heb er veel inspiratie opgedaan voor een serie artikelen. In deze post een aantal wetenswaardigheden over de stad. Altijd goed om te weten als je van plan bent binnenkort een bezoekje te brengen aan Kopenhagen.

 

Dure stad, zelfs tijdens de udsalg

Weet dat je veel geld kwijt zult zijn als je een paar daagjes naar Kopenhagen gaat. Ik was er tijdens de uitverkoop (udsalg). Dan is alles iets voordelig, maar in vergelijking met Nederlandse prijzen blijft het duur. Van eten tot souvenirs tot kleding tot overnachting tot openbaar vervoer. Je betaalt veel Deense Kronen.

 

Ga je veel met het openbaar vervoer, dan is de Citypass een aanrader. Je betaalt voor 24 uur 80DKK en voor 72 uur 200DKK. Maar op zich zijn de bezienswaardigheden van Kopenhagen goed aan te lopen of te fietsen (zie verderop in dit artikel) en kun je dat geld beter besteden. Ga je ook veel attracties bezoeken, dan kun je een Copenhagen Card kopen. Voor 24 uur betaal je €51,-.

 

Wat betreft het eten: de Denen houden van voedzame maaltijden. Ga je voor grød en smørrebrød dan betaal je niet al te veel maar heb je wel een volle maag zodat je er weer even tegenaan kan.

 

Wil je een kaartje naar huis sturen, dan betaal je voor een postzegel binnen Europa 25DKK. Dit is omgerekend iets meer dan €3,-. Ter vergelijking, in Nederland betaal je voor een postzegel Europa €1,25.

 

Entrees voor de verschillende musea valt dan wel weer mee. Sommige musea zijn zelfs gratis, zoals Statens Museum for Kunst, maar de rest van de prijzen zijn vergelijkbaar met die in Nederland of goedkoper.

 

Neem de fiets

wetenswaardigheden KopenhagenVoor het huren van een fiets voor de hele dag betaal je tussen de 110DKK tot 140DKK. Neem wel van thuis een regenponcho of iets dergelijks mee. Want het regent regelmatig in Denemarken. Of laat je niet tegenhouden door een drupje regen hier en daar. We zijn natuurlijk niet van suiker 🙂

 

Ook kun je een stadsfiets huren. Je betaalt per uur 25DKK. Als je een enkel ritje wilt maken is dit voordeliger. Je vindt deze witte fietsen overal in de stad.

 

Er zijn speciale (verhoogde) fietspaden en de bewegwijzering naar de bezienswaardigheden is goed.

 

Een vaartocht is niet duf

Kopenhagen is omringd door water. Voor 80DKK kun je een uur met een boot mee om alle hoogtepunten van de stad vanaf het water te zien. Ga vanaf de opstapplaats Gammel Strand voor The Grand Tour. Deze opstapplaats is minder druk dan die van Nyhavn.

 

 

Carlsberg & Maersk rule

wetenswaardigheden KopenhagenOveral in de stad zie je Carlsberg, het bekendste biermerk van Denemarken. Bijna elk café en restaurant heeft wel reclame van Carlsberg aan de gevel hangen. Je kunt ook het Carlsbergmuseum bezoeken. Er gaat een gratis shuttlebus vanaf het centrum van Kopenhagen (Vesterbrogade 6). Deze bus rijdt ook trouwens ook naar de dierentuin, een van de oudste in Europa.

 

Carlsberg heeft Kopenhagen verschillende geschenken gegeven, zoals het museum Glyptoteket, het beeld de Kleine Zeemeermin en een replica van het Michelangelo standbeeld David.

 

Ook Maersk is duidelijk aanwezig, vooral in de haven. Daar kun je in de verte de grote vrachtschepen zien liggen. Ook Maersk heeft de stad een geschenk gegeven, in de vorm van het in 2005 geopende Operagebouw.

 

De Kleine Zeemeermin

wetenswaardigheden KopenhagenLigt wat meer buiten het centrum. Als je er heen wilt, kun je dat het beste op de fiets doen. Het leukste aan de Kleine Zeemeermin zijn de toeristen die eromheen staan en wankelend over de rotsen klauteren om een mooie selfie met het beeld te maken.

 

 

 

 

 

 

Wisseling van de wacht: verwacht geen Londense toestanden

Hier is het niet nodig om een uur van te voren aanwezig te zijn om een goed plekje te bemachtigen, zoals in Londen. Verwacht ook geen dranghekken en veel politie, want zo druk is het niet. Ik heb welgeteld 1 politieagent gezien die het handjevol mensen in de gaten hield. Ook de wisseling is minder spektakel. Geen tromgeroffel, weinig bombarie. Gewoon een alledaags tafereel van het wisselen van de wacht. Verwacht niet te veel, maar als je in de buurt bent, kun je natuurlijk altijd even kijken.

 

Ben jij wel eens in Kopenhagen geweest? Wat vond jij van de stad? En heb je nog tips? Deel ze hieronder.

Facebookreacties

reacties

Een reactie

Als je nog iets kwijt wil, doe het dan hier: