We are grutsk: Foodtour langs Friese lekkernijen

We are grutsk

‘Wat moet je nou in Leeuwarden doen?’ vroeg een vriendin aan mij toen ik haar vertelde dat ik afgelopen vrijdag naar Leeuwarden zou gaan. ‘Nou, eten natuurlijk!’ was mijn antwoord.

 

Leeuwarden

 

Ik ben al eens eerder in Leeuwarden geweest. Een aantal jaren terug, maar een treindriedaagse van de NS. Voordelig tijdens de zomervakantieperiode in drie dagen door heel Nederland reizen. Volgens mij bestaan die niet meer. Het idee was om tijdens een van deze dagen ook Leeuwarden te bezoeken. Het zou kunnen zijn dat we toen de verkeerde kant zijn opgelopen en volgens mij hielp het weer toen ook niet mee, maar we hebben binnen een half uur rechtsomkeer gemaakt. Ja, ik zal daar maar heel eerlijk over zijn. We zijn toen maar doorgereisd naar Groningen. Er leek toen weinig te doen in Leeuwarden, je kon er een speld horen vallen. En nee, we waren er niet op een zondag. Als je de drukte van Rotterdam gewend bent, is dat gewoon een te grote overgang, wetende dat je je wel in een stad bevindt. Maar goed, het kan dus zijn dat we de verkeerde kant op zijn gelopen. Laten we het daar maar op houden. Zou typisch iets voor mij zijn. Twee weken geleden was na jaren de herkansing. Aan het weer kon het dit keer niet zitten, het was echt heerlijk weer!

 

we are grutsk

 

We are grutsk!

 

In het magazine SPOOR van de Nederlandse Spoorwegen werd de foodtour We are grutsk! (Wij zijn trots!) genoemd. Met daarbij nog een kortingsactie 2 voor de prijs van 1. Het beloofde een gevarieerde tour te worden met allemaal Friese lekkernijen. Aangezien ik als het om eten aankomt niet moeilijk ben over te halen, heb ik deze dagtrip toch nog in mijn iets te volle agenda weten te proppen. Uitrusten kan altijd nodig :-). Dus trommelde ik foodie Ecolientje (Facebookpagina coming soon!) op om samen de foodtour te gaan doen. En met een NS-voordeelkaartje van de Appie is die treinreis van Rotterdam naar Leeuwarden ook nog eens goed betaalbaar.

 

De tour is af te halen bij de VVV, die naast het Station van Leeuwarden ligt. Je krijgt een boekje mee met achterop een stempelkaart met 6 rode pompeblêden uit de Friese vlag. Naast de 6 plekken waar je een lokale lekkernij kunt proeven, zie je verder nog wat andere bezienswaardigheden van de stad.

 

Friese droge worst

 

House of Taste is onze eerste stop. Een delicatesse winketje vlakbij de scheve toren Oldehove. Hier hangen de Friese droge worsten aan een lange rails aan het plafond. In drie verschillende kleuren. Dit heeft te maken met hoe lang de worsten al te drogen hangen. Van 1 week tot ongeveer 5 weken. We proeven een plakje van een worst die halverwege het droogproces zit. Het plakje wordt dun en schuin afgesneden. Zo heb je de meeste smaak en het minste last van het wat taaie velletje om de worst heen.

 

we are grutsk

Oranjekoek

 

Banketbakkerij Salverda verkoopt alles wat zoet is. Maar wij kwamen er special voor de oranjekoek. Een typisch Fries gebakje met cake, amandelspijs, glazuur en bovenop banketbakkersroom of slagroom.

 

we are grutsk

 

Gelukkig kregen we maar een klein stukje, want oranjekoek is erg machtig en zoet. Maar ook wel erg lekker voor bij de koffie. Elke bakker heeft zijn eigen oranjekoek, elk met een eigen receptuur. Maar met het dalen van het aantal (Friese) banketbakkers, er zijn steeds minder bakkers die oranjekoek maken. De eigenaresse vertelde vol trots over de verschillende soorten oranjekoek en dat hier zelfs een tentoonstelling en bijbehorend boek over is verschenen met allemaal verschillende soorten oranjekoek die nog worden gemaakt.

 

Voor de foodtour kregen we dus een klein stukje, maar Salverda serveert de ‘gewone’ oranjekoeken in grote punten. Special voor de foto werd deze enorme oranjekoek uit de koeling gehaald. Bedankt!

 

Fries suikerbrood

 

Ja wie kent dat nou niet? Maar het kan natuurlijk niet ontbreken tijdens een Friese foodtour. Je krijgt een snee suikerbrood met een lekkere laag echte roomboter bij Broadsje Bakker. Je kunt er veel andere Friese koek en gebak kopen. Zoals de dúmkes (duimpjes), kleine krokante koekjes waarin diverse specerijen verwerkt zijn. Voor een goede foodfoto van het suikerbrood is de winkel te klein en donker. Dus op, naar het nabijgelegen park voor een echte foodbloggersfoto 🙂 Als je een keer een dag hebt met mooi licht, moet je daar natuurlijk wel gebruik van maken. En met zo’n achtergrond en mooi zonlicht wordt zo’n ‘simpel’ sneetje suikerbrood met boter toch enorm fotogeniek 🙂

 

we are grutsk

 

Sipelsop

 

Rond klokslag één komen we aan bij Fire Café. Dit is het voormalig politiebureau van Leeuwarden. In het café zelf is dit niet echt meer te zien. Daar vallen bij mij vooral de tapijten aan de onderkant van de trap op. Als je naar de kelder van het pand gaat, kun je nog wel de oude politiecellen van toen vinden. Daar vind je nu namelijk de WC.

 

we are grutsk

 

Bij Fire Café aten we uiensoep. In de Friese variant is vooral de kruidnagel goed te proeven. Erg lekker en eens een keer wat anders dat de standaard Franse uiensoep.

 

Beerenburger

 

‘Nee hoor meneer, ik drink geen alcohol,’ kom ik al verontschuldigend het Beerenburg museum binnenstappen. Ik kom alleen mee voor de ontstaansgeschiedenis en achtergrondinformatie. Die krijgen we volop. Het kleine museum is ingericht met allemaal verschillende dranken in mooie flessen van de firma Boomsma, een familiebedrijf met inmiddels de vierde generatie aan het roer. Achterin het museum is een oude productielijn neergezet. Tijdens een kort filmpje neemt een acteur, die meneer Boomsma van de tweede generatie moet voorstellen, de kijker mee in de geschiedenis van Beerenburger en het productieproces daarvan.

 

we are grutsk

 

Puntje bij paaltje zit ik in het proeflokaal alsnog aan een glaasje Beerenburger te nippen. ‘Mmm, best goed te doen. Maar ik sla niet het hele glaasje achterover hoor. Daar kan ik niet goed tegen.’ De meneer van het museum vertelt vol trots verder over de diverse creaties van Boomsma en nadat hij vraagt of we misschien toch ook nog de prijswinnaar willen proeven gemaakt met allerlei bloemen en groene kruiden, zie ik dat ik mijn glaasje toch leeg heb gedronken… Nou vooruit, al doen we dit keer wel 1 glaasje veiligheidshalve samen delen.

 

Ik neem het allerkleinste sipje dat ik maar kan nemen. Deze smaakt wat scherper en brand in mijn keel. Dat is zou net wat ik niet lekker vind aan alcohol. Ik schuif het glaasje door naar mijn collega foodie.

 

Reprise: Oranjekoek

 

‘Als je hier nou door het gangetje naar achter loopt, kom je uit in een klein museumwinkeltje. Dat is ook erg leuk om te zien.’ De meneer van het Beerenburg museum weet het wel te verkopen.

 

Het zit niet in de foodtour, maar het is te leuk om links te laten liggen. Een winkeltje zoals vroeger. Je kunt er nog steeds oud-Hollands snoepgoed kopen of je kunt een kop koffie en thee met oranjekoek eten. En omdat we er toch zijn, besluiten we dit ook te doen. Inclusief de oranjekoek dus. Je moet toch een beetje vergelijkingsmateriaal hebben. Duidelijk een andere receptuur. Deze was iets droger dan die bij Salverda en iets minder zoet. Waardoor deze toch iets meer mijn voorkeur heeft. Ik ben niet zo’n zoetekauw.

 

 

Leukste winkeltje van Nederland

 

We waren net een dagje te vroeg. En dag later zou namelijk een groot feest worden gehouden ter ere van de benoeming van Leukste Winkeltje van Nederland 2016. Op de gevel is ook te lezen dat in 2013-2014 de winkel ook al tot gezelligste winkel van Friesland is verkozen.

 

Ook Priuw zit niet in We are grutsk foodtour, maar is wel een bezoekje waard. Allerlei Friese delicatessen, streekproducten en boerenkazen maar ook niet-eetbare souvernirs kun je hier vinden. Een goede plek om aan het einde van een dagje Leeuwarden je tas vol te laden met allerlei souvenirtjes voor het thuisfront. Ik besluit een magneetje te kopen voor mijn moeders koelkastmagnetenverzameling.

 

Priuw zit aan de Nieuwe Oosterstraat 6 in Leeuwarden.

 

we are grutsk

Reprise: Friese droge worst

 

we are grutsk

 

De laatste stop van de foodtour is in de voornamelijke gevangenis van Leeuwarden bij Café de Bak. Ook hier stond Friese droge worst op het menu, met mosterd en bieslook. Niet zoals House of Taste adviseert in dunne schuine plakken, maar een dik stuk aan een stokje. We laten het ons goed smaken.

 

Echt een tour voor foodies

 

Als je flink doorstapt en eet ben je binnen 2 uur klaar met de foodtour. Maar het is juist zo leuk om alles rustig aan te doen, te genieten van de trots die de Friezen hebben als het gaat om het eten en drinken dat ze serveren en lekker mindful te genieten van wat je voorgeschoteld krijgt. En met wat kleine culturele of culinaire uitstapjes kun je er een mooi dagje Leeuwarden van maken. De foodtour is te verkrijgen bij de VVV van Leeuwarden, vlak naast het station aan de Sophialaan 4.

 

Kom maar door met die verdwaalde postbode

 

Huh? Ja, dat is een gerecht dat ze serveren bij Post Plaza. Hier besloten we onze foodtour te eindigen. Dit restaurant in het voormalige postkantoor heeft overheerlijke gerechten op de kaart. Maar kun je nou niet kiezen, dan is daar altijd nog De Verdwaalde Postbode. Een selectie van 3 kleine maaltijden met een portie friet erbij.

 

 

Heb je nog plek voor een toetje, dan kun je op de menukaart kijken onder ‘Nagekomen berichten’. Wij besloten om een kaasplankje te nemen. We hadden al genoeg zoetigheid gehad deze dag.

 

 

Ook voor alleen een drankje kun je bij Post Plaza terecht. Zeker de moeite waard om deze plek te bezoeken want binnen ziet het het er prachtig uit. Wel wat rumoerig, maar dat mag de pret zeker niet drukken.

 

 

Facebookreacties

reacties

2 reacties

Als je nog iets kwijt wil, doe het dan hier: