Den Haags eigen modefeestje: Wastra Indonesia

Wastra Indonesia

De Fashion Week in Amsterdam ligt inmiddels achter ons, maar begin deze week had Den Haag zijn eigen modefeestje. Om de authentieke stoffen uit Indonesië te promoten, organiseerde de Indonesische Ambassade het evenement Wastra Indonesia met als klap op de vuurpijl een spectaculaire modeshow. En dat was gelijk mijn allereerste modeshow die ik bijwoonde, als ik de zelf in elkaar geflanste modeshow op de middelbare school niet meereken. Maar Helena, ben jij nou opeens ook modeblogger geworden? Nee, maar ik ga wel mijn meest modieuze beentje voorzetten om je een verslag te geven van het evenement.

 

Seminar bij de Indonesische Ambassade

Op uitnodiging van de Indonesische Ambassade was ik aanwezig om een verslag van het evenement te maken. Wastra Indonesia begon afgelopen maandag met een seminar op de Indonesische Ambassade in Den Haag. En alhoewel een seminar niet heel erg spectaculair klinkt, was er alles aan gedaan om er een leuke, gezellige bijeenkomst van te maken. De gasten werden verwelkomt met een drankje en heerlijke Indonesische hapjes. Want Indonesische gastvrijheid staat gelijk aan lekker eten. Als je mijn blog volgt, zul je dat inmiddels wel begrepen hebben 😉 Dus om tien uur ‘s ochtends zaten de gasten vrolijk aan de tempeh en de prikadel. Heerlijk!

 

Wat is wastra?

Na het openingswoord en openingsdans (Balinese dans) was het tijd voor het inhoudelijke gedeelte van het seminar Wastra Indonesia. Maar waar staat de naam wastra nou eigenlijk voor? Wastra is een Indonesisch woord dat komt uit het Sanskriet en laat zich het beste vertalen als batik textiel. Maar dat is eigenlijk te beperkt om wastra te omschrijven. Want het gaat niet alleen om batik textiel, maar ook om de traditie, de geschiedenis, productietechnieken en soorten patronen die gebruikt worden. Het is onderdeel van Indonesisch erfgoed. Daarnaast is er ook veel namaak batik op de markt, waarbij niet met was wordt gewerkt (zie verder in dit artikel) maar waarbij het patroon gewoon mechanisch gedrukt wordt. Wastrastoffen wordt in diverse plaatsen in Indonesië gemaakt. Tijdens het seminar stonden er twee soorten wastra centraal: die uit Jogjakarta (op Java) en uit Gianyar (op Bali).

 

Wastra uit Jogjakarta

Lector mevrouw (ibu) Laretna T. Adishakti vertelde allereerst over de traditionele wastra uit Jogjakarta. Ze vertelde over hoe de kleurstoffen indigo en bruin gewonnen worden uit respectievelijk de indigoplant en schors van de soga boom.

 

Wastra Indonesia

 

Ibu Laretna vertelde over de diverse patronen die door was op de stoffen worden getekend (door vrouwen) of gestempeld (door mannen). Het aanbrengen van de was kan, afhankelijk van het patroon, enkele dagen tot enkele weken duren. Daarna gaat de stof 20 tot wel 50 keer in een kleurbad met tussentijds drogen om de juiste kleur te krijgen.  De was moet niet alleen bovenop de stof zitten, maar moet door de stof heen gaan. Zo ontstaat aan beide kanten van de stof hetzelfde patroon. Het vergt heel veel ervaring om de was op die temperatuur te krijgen dat de was goed op beide kanten van de stof zit. Elke stof heeft zijn eigen patroon. De meeste patronen zijn afgeleid van flora en fauna. De presentatie van ibu Laretna  werd afgesloten met een kleine modeshow waarin allerlei stoffen uit Jogjakarta met diverse patronen werden gepresenteerd.

 

Wastra Indonesia

 

Wastra uit Gianyar

Na een dans uit Jogjakarta werd de Balinese wastra besproken door professor (pak) I Wayan Dibia. In het Balinese Gianyar wordt geweven wastra geproduceerd, ikat genaamd. Deze stoffen zijn onderdeel van de traditionele kledij en pak I Wayan Dibia demonstreerde op een aantal modellen hoe de stoffen om het middel geknoopt worden (voor de vrouwen een linkse overslag en voor de mannen een rechtse overslag). De mannen dragen een hoofdtooi, ook gemaakt van ikat, dat op een specifieke manier op het hoofd wordt gedragen.

 

Wil je trouwens meer over de wastra/batik weten? Neem dat zeker een kijkje op het blog van batikkenner Sabine Bolk. Meer informatie over het verschil tussen handgemaakte (echte) batik en imitatie batik lees je in het blogartikel van Laras Bags.

 

Mode voor alle seizoenen

Een dag later was het ‘s avonds tijd voor de grote modeshow van Wastra Indonesia in de Grote Kerk, ook in Den Haag, voorafgegaan door een expositie. Ik merk dat ik vooral fan ben van de indigo batik en wat minder van de batik met de bruine kleuren. Die waren er wel degelijk, maar daar heb ik geen foto’s van gemaakt.

 

Vijf designers lieten diverse creaties zien, afgewisseld met traditionele, Indonesische zang en dans. Het laatste uur van de modeshow stond vooral in het teken van indigo batik en het gebruik daarvan voor mode voor alle 4 de seizoenen, speciaal gericht op de buitenlandse markt (Indonesië kent maar 2 seizoenen). Naast zomerse outfits waren er bijvoorbeeld ook gevoerde winterjassen te zien. Dit alles in een prachtig uitgelichte Grote Kerk. Sowieso al een heel mooie kerk van binnen, maar met de turquoise en paarse belichting helemaal specaculair. Hieronder wat foto’s van de modeshow:

 

Wastra Indonesia Wastra Indonesia Wastra Indonesia Wastra Indonesia Wastra Indonesia

 

Het was de eerste modeshow die ik bijgewoond heb en ik heb er echt van genoten. En weet je nou wat het leuke is? De Indonesische Ambassade wil het Wastra Indonesia evenement jaarlijks terug laten keren op Hollandse bodem, waarschijnlijk steeds met wastra uit andere delen van Indonesië. To be continued.

 

Facebookreacties

reacties

9 reacties

Als je nog iets kwijt wil, doe het dan hier: