Enorme vertraging op de luchthaven

vertraging

Vanuit Bandar Lampung naar Palembang met het vliegtuig (normaal gesproken een uur), duurde uiteindelijk bijna net zo lang als een rit met de trein. Aangekomen op het vliegveld was er een vertraging van een half uur. In plaats van half 4 werd het 4 uur ’s middags. Dat is nog te overzien. Maar nadat mijn nichtje, die met mij mee ging naar Palembang, en ik goed en wel zaten, bleek dat de vertraging veel langer ging duren.

 

We waren niet de enigen die daar aan het wachten waren. Een deftige Indonesische mevrouw liep al briesend op een schoonmaker af: ‘Ik zit hier al vanaf vanochtend te wachten en het vliegtuig is nog steeds niet gearriveerd.’

‘Ik maak hier alleen schoon mevrouw.’

‘Ik vind dit geen stijl. Tot nu toe hebben jullie nog niet laten weten waarom er vertraging is en hoe lang het gaat duren. Jullie service is waardeloos!’

Stampvoetend liep de mevrouw weer terug naar haar stoel, de schoonmaker beduusd achterlatend.

 

Noodpakket

Hoe lang onze vertraging zou duren was nog steeds onbekend. Er werd wel het een en ander omgeroepen, maar met een enorme gal op de speaker en speedtempo praatsnelheid, was dat voor mij niet te verstaan. Gelukkig was daar mijn nichtje om alles te vertalen (lees: me mee te sleuren) en kregen we een noodpakket met wat koekjes en een bekertje water. Maar dat is natuurlijk niet genoeg voor twee culi-liefhebbers als wij. Door deze vertraging is er mooi een lekkere avondmaaltijd in Palembang door onze neus geboord.

 

Oorzaak onbekend

Waar de vertraging uiteindelijk door ontstaan is, is voor mij nog steeds een raadsel. Mijn oom, die in Palembang ons met de rest van de familie stond op te wachten had het over een feest voor de Indonesische luchtmacht en het gebruik van een personenvliegtuig (lees: ons vliegtuig) om de festiviteiten mee te vieren. Mijn nichtje had het over dat het vliegtuig eerst nog ‘even’ naar Bandung (dat is dus de andere kant op) moest en daarom ‘wat’ verlaat zou zijn. Maar het enorme noodweer met stortregens en bliksemschichten zal er ook wel mee te maken hebben gehad.

 

Avondeten

Ik wilde net mijn nichtje mee naar boven sleuren naar de foodcourt van de luchthaven, dat bestaat uit niet veel meer dan een ‘Europese’ bakker en een koffietentje. ‘Nee, we krijgen zo ook nog Nasi Padang!’, zei mijn nichtje. Want na 2 uur vertraging krijg je een noodpakket met wat koekjes, maar na 4 uur krijg je een maaltijd. En dat was nog heel erg lekker ook. Alleen niet geschikt voor mensen die niet van pedas houden. Zelfs bij mij sloegen de vlammen uit mijn mond. Op het menu stond: sayur nanka, sambal ijo (die was dus heeeeeel erg heet), santen kip en een klein banaantje. Dat laatste was vooral nodig om de vlammen enigszins te blussen. Maar het eten was wel erg lekker. Het is niet leuk om vertraging te hebben, maar het blijft Indonesië. Jam karet hoort er nou eenmaal bij, maar daarbij eten is nooit ver weg.

 

 

Culitips van medepassagiers

vertragingAls je daar dan zit, moet je er maar het beste van maken. Toen het voor medepassagiers van onze vlucht duidelijk was dat ik gewoon Indonesisch kan praten, was het ijs snel gebroken. Een meneer tegenover mij, die duidelijk opgelucht was nu hij wist waar ik vandaan kwam, controleerde mij met het feit dat Johan Cruijff was overleden nu al weer zoveel maanden geleden. ‘Terima kasih.’ Vooral het feit dat ik geïnteresseerd ben in de lokale keuken, gaf veel gespreksstof. Zo sprak ik met een vrouw uit Jakarta die mij een aantal tips gaf voor mijn dagen in Jakarta, straks aan het einde van mijn reis. ‘Je moet zeker naar Kopi Es Taki gaan. Ze zijn een begrip in Chinatown Jakarta.’ Ook Sate Taichan 88 Selatan was volgens deze mevrouw een aanrader. Hier serveren ze niet gekruide sate met heel veel sambal.

 

Verder raakten mijn nichtje en ik later die avond in gesprek met meneer en mevrouw Liu. Een echtpaar met enorm veel humor en het werd nog gezelliger toen bleek dat we ook nog eens naast elkaar in het vliegtuig zouden zitten. ‘Zo houden we het vliegtuig in ieder geval in evenwicht,’ grapte meneer Liu.

 

Na bijna 8 uur vertraging…

Uiteindelijk kregen we ook ons geld terug omdat het vliegtuig meer dan 6 uur vertraging had. Het andere vliegtuig naast ons van een andere vliegtuigmaatschappij was ook nog steeds niet gearriveerd, maar had helemaal geen tegemoetkoming gekregen. Geen eten en geen geld terug. Daar zit je dan. Gelukkig gaat er vaak veel eten mee aan boord van de passagiers zelf. Maar dat voornamelijk bedoeld als cadeautje voor het thuisfront, dus niet echt de bedoeling. Toch, je moet wel eten. Dan hadden wij het toch beter voor elkaar. Het zorgde ervoor dat er regelmatig opstootjes waren tussen de passagiers en het personeel. Ribut op het vliegveld, het zou zo maar een titel van een of andere b-film kunnen zijn.

 

vertraging

 

Na elven kwam ons vliegtuig dan eindelijk. Net nadat ook het vliegtuig van de andere maatschappij was geland. Doordat wij toch eerder aan boord mochten dan de passagiers van het andere vliegtuig, zorgde weer voor een opstootje, maar ons kon het niet schelen. Bijna rennend en vol blijdschap zijn we naar ons vliegtuig toegerend. Met meneer en mevrouw Liu is minder snel achter ons aan. Eindelijk naar Palembang!

 

vertraging

 

 

Facebookreacties

reacties

Als je nog iets kwijt wil, doe het dan hier: