Vakantievoorbereidingen voor Zuid-Oost Azië

Maak ik een reis naar Azië, dan zijn er altijd een paar standaard vakantievoorbereidingen die steeds bij mij terugkeren. Zo ook voor mijn komende vakantie naar Indonesië, Singapore en Maleisië.

 

Ingepakte koffer staat al weken klaar

 

Je kunt maar voorbereid zijn. Ik heb gemerkt dat mensen, hoe dichterbij je vakantie nadert, bijna altijd dezelfde vraag stellen: ‘En, heb je je koffer al gepakt?’ Ik stel die vraag ook vaak hoor. Heel logisch. Mijn antwoord is altijd dat die al een paar weken klaar staat. Dat klopt vaak ook wel. Ik heb een keer een vakantie gehad (naar Thailand) waarbij ik heel kort van te voren hoorde dat ik daar naartoe zou gaan. Ik kon dus niet mijn koffer weken van te voren inpakken. Ter plekke was ik de helft vergeten en had ik weer heel veel meegenomen wat ik niet nodig had. Want ja, wie heeft nog een dikke, winterse trui nodig in het broeierig hete Thailand? What was I thinking?

Inentingen

 

Hepatitis A is inmiddels 30 jaar geldig wanneer je een vervolginenting hebt gehaald binnen 2 jaar na de eerste vaccinatie. Dus die heb ik voorlopig niet meer nodig. Hepatitis B wordt voor sommige landen aanbevolen. Maar die heb ik inmiddels voor levenslang na 3 vaccinaties omdat ik dat nodig had toen ik in de zorg ging werken.

 

Tegenwoordig is voor Indonesië de tyfusvaccinatie niet meer nodig als je minder dan 2 maanden daar verblijft. Voor mijn komende vakantie was mijn DTP wel verlopen. Dus die ben nog even gaan halen. Ik ben trouwe klant bij de Travel Clinic nadat ik een aantal jaren gewerkt heb in het naastgelegen Havenziekenhuis, waar de Travel Clinic onderdeel van uitmaakt. Ze geven er duidelijk advies, het personeel is er vriendelijk en tegelijkertijd heeft het zowel een Rotterdams als ook een werelds karakter.

 

Medicijnen

 

Wat ik minder fijn vind aan een vakantie naar Indonesië: those bloody malariatabletten! Maar gelukkig had de Travel Clinic daar positief nieuws over: zolang ik zou blijven overnachten in de steden waar ik heen zou gaan, had ik geen malariatabletten nodig. Hoera! In het artikel van Travelaar lees je dat in het nieuwe malariaprotocol het preventief slikken van malariatabletten niet meer standaard het advies is.

 

Vliegtuigbenodigdheden apart

 

Vloeistoffen mogen mee in handbagage, maar wel in hoeveelheden van maximaal 100 ml. Lang leve de kleine reisflesjes die je overal kunt kopen. Verder neem ik altijd de kleine tubetjes met tandpasta mee vanuit hotels. Altijd handig voor in de handbagage. Wat verder meegaat is natuurlijk een handenborstel, ibuprofen en paracetamol voor je weet maar nooit, lactasetabletjes voor je weet maar nooit, reispotje met vette gezichtscrème (voor die enorm droge lucht in vliegtuigen ), oogdruppeltjes (zelfde reden) en deo. Verder nog wat gezichtsdoekjes en alcoholdoekje. De rest van de verzorgingsproducten zit in de ruimbagage. Alle vloeistoffen voor de handbagage zitten netjes in een zipplock. Als ik bij de douane sta, kan ik alles er in een keer uitvissen.

 

Naast de verzorgingsproducten gaan ook mijn laptop, mijn mobiele telefoon, powerbank (broodnodig voor in Indonesië) en fotocamera in mijn handbagage mee. Net als mijn paspoort en andere benodigde papieren. Ook heb ik een nekkussen en ooglap om te slapen. Zonder lukt slapen ook wel, ik slaap overal, maar je wordt iets minder rot (lees met je nek in een knik) wakker.

 

Mensch, wat is je adres ook al weer?

 

Ik stuur nog kaartjes vanaf mijn vakantie adres. Ja, dat klinkt misschien hopeloos ouderwets of kneuterig, maar ik blijf het leuk vinden. Mijn ouders, ooms en tantes in Nederland krijgen altijd een kaartje. En mijn nichtje, van wie ik het adres altijd kwijt ben. Dus als ik bijna op vakantie ga en alle adressen in mijn reisboekje noteer gaat er een standaard Whatappberichtje uit met: ‘Mensch, wat is ook al weer je adres?’

 

‘Krijg ik uit alle landen een kaartje?’ Is het antwoord dit keer.

 

‘Moet ik nog even bekijken als ik daar ben. Maar dan heb ik wel je adres nodig…’

 

 

Facebookreacties

reacties

4 reacties

Als je nog iets kwijt wil, doe het dan hier: