Hoe je direct in vakantiestemming bent op je eerste vakantiedag

vakantiestemming

Herken je dat? De laatste werkweek voor je vakantie is vaak een grote verschrikking. Vakantie en vakantiestemming zijn nog ver te zoeken. Stapels werk die nog af moeten voordat je weg bent. Want je wilt niet de asociale collega uithangen die alles voor zijn collega’s achterlaat. Je mailbox die volstromen met mailtjes die standaard beginnen met: “Ik had nog een vraagje voordat je met vakantie gaat…” Het stemmetje in je hoofd dat zegt dat je je bureau wel netjes moet achterlaten want wat zullen je collega’s wel denken…

 

Dat soort zaken helpen natuurlijk niet om de eerste vakantiedag al in vakantiestemming te zijn. Wat dan wel? Onderstaande helpt mij in ieder geval (zoals je zult lezen werkt dit niet voor wanneer je een last minute hebt geboekt):

 

Inentingen nodig? Check minimaal 2 maanden van tevoren

Check bij een travelclinic of je nog inentingen nodig hebt of medicijnen. Zelf heb ik goede ervaringen met de Travel Clinic van het Havenziekenhuis in Rotterdam. Ook leuk, tijdens het wachten lekker wat reismagazines doorbladeren om alvast in de stemming te komen.

 

Maak een vakantielijstje

Wat heb je allemaal nodig? Dat verschilt natuurlijk of je ver weg gaat of dichtbij. Of je naar en warm of koud land gaat. Alleen, met z’n tweeën of met kinderen. Als je vaak op vakantie gaat weet je wat je wel wat je wel en niet moet meenemen. Maar heb je werkelijk geen idee, dan is de website van Samoon wat je zoekt. Hier geef je aan waar je naartoe gaat, in welke periode en met wie, waarna je een lijst krijgt met wat je mee moet nemen. Ook krijg je een checklist wat je verder allemaal moet regelen voordat je op vakantie gaat. Hartstikke handig!

 

Kijk op de lijst welke spullen op het allerlaatste moment in je koffer moeten. Maak daar een aparte checklist van en hou deze dichtbij je koffer.

 

Hou tijdens vakanties wel in de gaten of je alles gebruikt. Zo niet, laat het dan een volgende keer bij een soortgelijke vakantie vooral lekker thuis.

 

Start 3 weken van te voren met je tas inpakken

Dan heb je zeker genoeg tijd om te bepalen of je alles wat je nodig hebt tijdens de vakantie in bezit hebt. Ben je bijna door de zonnebrand, deet of immodiumpillen heen, dan hoef je in ieder geval niet op het laatste moment je spullen in te slaan. Ook heb zo alle tijd om te zorgen dat de kledingcombinaties die je wilt meenemen gewassen en gestreken in je koffer belanden en niet achterblijven in de wasmand.

 

Vergeet je afwezigheidsassistent op je werk niet!

Goede voorbereiding voor wanneer je weer terug bent: instellen van de afwezigheidsassistent. Dan weet iedereen in ieder geval dat ze voorlopig geen reactie hoeven te verwachten en wie ze bij spoed moeten inlichten. Geeft ook een stukje rust op vakantie als je weet dat er geen belangrijke mailtjes in je mailbox blijven hangen waar je later misschien gedonder mee kunt krijgen. En laat de afwezigheidsassistent zeker nog een dag doorlopen tijdens je eerste werkweek na de vakantie. Dus begin je op maandag, zeg dan in je afwezigheidsassistent dat je er dinsdag weer zult zijn. Dan heb je nog een dagje om weer rustig je administratie te doen en een prioritering te maken wat eerst moet.

 

Wees op tijd

Ga je met het vliegtuig, de trein of ander openbaar vervoer. Zorg dat je op tijd bent. Liever te vroeg dan te laat. Wat stressen daar doen we niet aan op vakantie. Relax…

 

Ga niet direct de dag na je laatste werkdag op vakantie

Of nog ergens, dezelfde avond nog. Hoor wie het zegt, dat doe ik dus wel. Maar ik ben van het type: ik trek mijn kantoordeur achter me dicht, groet mijn collega’s en ben in vakantiestemming.

 

Maar ik weet dat er veel mensen in mijn omgeving zijn die er niet zo mee omgaan. Die de eerste vrije dag zeker nog wel een paar keer denken van: “O shoot, ik ben dat en dat nog vergeten over te dragen aan die en die collega!” Dan zou ik zeggen, gebruik daar die één of twee thuisdagen voor om even weer tot jezelf te komen. Beter nog wat stressen terwijl je thuiszit dan wanneer je op je vakantieadres zit en daardoor niet volop kan genieten. Zonde!

 

Voorbereiding is dus wat je nodig hebt. En mocht je nu alsnog ontdekken dat je je sokken thuis hebt laten liggen: ook op je vakantiebestemming heb je winkels waar je sokken kunt kopen. Adem in, adem uit en geniet gewoon lekker van je vakantie. Dat werk komt wel weer een keer. Ooit. Ergens ver weg.

 

Voor iedereen die nu op vakantie is of binnenkort met vakantie gaat: heel veel plezier! Geniet ervan!

 

Hoe zorg jij dat je zonder al te veel stress aan je vakantie begint? Deel je tip hieronder!

Facebookreacties

reacties

2 reacties

Als je nog iets kwijt wil, doe het dan hier: