Vakantiekookboek Italië: mijmeren over La Dolce Vita

Vakantiekookboek Italië

Het lijkt wel alsof de hele wereld om mij heen een stille hint geeft dat ik op vakantie moet naar Italië. Op Facebook kreeg ik de melding dat het inmiddels alweer 7 jaar geleden was dat ik vakantie vierde in Rome. Veel mensen om mij heen gaan dit jaar naar Italië of zijn net terug. Ik hoef mijn tv maar aan te doen of er verschijnt een leuke docu over Italië. Met als absolute hoogtepunt de serie Gort over de Grens. Ik mag dan niet echt de doelgroep van Omroep Max zijn, maar hun (reis)programma’s vind ik werkelijk prachtig! Toen ook nog de vraag van Onno Kleyn kwam om zijn Vakantiekookboek Italië te recenseren wist ik: ik moet maar weer snel eens naar Italië gaan.

 

Vakantiekookboek Italië

 

Rome

Die vakantie in Rome, dei was zo leuk. Samen met mijn nichtje zo goedkoop mogelijk zo veel mogelijk van Rome zien. En niet besparen op lekker eten. Dat dan wel. Missie geslaagd. Zo af en toe komt die vakantie nog ter sprake. Over die mooie, zoetgeurende sinaasappels die net te hoog in de boom zaten om te plukken, de ‘ciao bella’s’ zelfs op die momenten dat we verlept van de moeheid ergens neerploften om uit te rusten, het stralende weer terwijl het nog maar maart was en natuurlijk het heerlijke eten. Want Italië, dat staat voor lekker eten.

 

Vakantiekookboek Italië

 

Italiaanse eetcultuur

Dat lees je ook in het Vakantiekookboek Italië. Kleyn begint zijn kookboek namelijk met veel nuttige informatie over de Italiaanse eetcultuur. Sinds ik in 2013 een lezing van Kleyn over het eten in Italië bijwoonde in het Okura Hotel Amsterdam, ben ik fan. Zijn liefde voor de Italiaanse keuken straalde er toen vanaf, net als dat het er vanaf straalt bij het lezen van zijn vakantiekookboek.

 

Wat wisten we nog niet toen we in Rome waren? Nou, dat je een primo en secondo hebt en dat je dus niet raar moet opkijken als je visje of stukje vlees met groente zonder koolhydraten wordt geserveerd. Had ik het boek van Kleyn toen al gelezen, dan had ik daar geen vragen over hoeven stellen en een verbaasde ober tegenover me gehad. U leest het al, mijn kennis over eetculturen heb ik pas in de afgelopen jaren in rap tempo opgedaan.

 

Ook hadden we dan geweten hoe je in het Italiaans ‘banketbakker’ zegt en de Romeinen om hun favoriete pasticceria kunnen vragen. O nee, misschien is het maar beter dan we dat toen niet wisten. Je moet natuurlijk wel een beetje aan je lijn denken. Een keer misselijk eten aan een hele rits Italiaanse gebakjes in meer dan genoeg. Er is overigens een serie van 20 foto’s gemaakt van onderstaande vijf cakes en koeken. Iets wat je alleen als foodblogger in spe kunt begrijpen ;-).

 

Vakantiekookboek Italië

 

Recepten Vakantiekookboek Italië

Na de uitleg over de Italiaanse keuken en eetcultuur volgen de recepten. Deze zijn gerubriceerd per soort gerecht zoals salades, soep en rijstgerechten. En uiteraard mogen de toetjes niet ontbreken. De recepten zijn simpel met weinig poespas. Zoals het hoort op vakantie. Dan moet je niet te moeilijk doen. De recepten bevatten geen foto’s. Dus hoe het gerecht er uiteindelijk uit komt te zien, moet je er zelf bij bedenken. Op zich vind ik dat niet erg. Bij mij zien de gerechten er vaak toch anders uit dan op de foto. Maar sommige thuiskoks zullen een foto zo hier en daar missen. Ik denk dat de gedachte erachter is dat het vooral ook een handzaam boekje moet zijn dat je kunt meenemen op vakantie. En al die extra foto’s of andere plaatjes geeft alleen maar bladvulling en waar het boekje alleen maar dikker en zwaarder van wordt. Dat is alleen maar niet praktisch op vakantie.

 

Woordenlijst

Ook handig: het boek sluit af met een woordenlijst Nederlands-Italiaans en Italiaans-Nederlands met daarin alle woorden die je nodig hebt om lekker eten of drinken te kopen in Italië. Zo krijg je alle handvaten om tijdens je vakantie heerlijk Italiaans te eten (al dan niet zelf gekookt) en te drinken.

Nog 2 eigen tips

Vakantiekookboek ItaliëDe informatie over de Italiaanse keuken in het boek is praktisch en de recepten zijn simpel. Ben je een foodie en was je er nog niet van overtuigd om een keer naar Italië te gaan voor het eten, dan ben je dat wel na het lezen van dit boek.

 

Maar het is zeker niet allemaal geweldig wat de klok slaat als het om eten en drinken in Italië gaat. Tuurlijk, je moet altijd wat te klagen kunnen hebben. Hieronder volgen 2 tips uit eigen ervaring:

 

Tip 1: Niet alle koffie in Italië is lekker. In een van de musea kreeg ik een laagje drap in een bekertje. Zelfs met de nodige suiker was het niet weg te krijgen. Ga voor een echt lekker bakje koffie naar een echte koffiebar. Oh ja, tip 1b: en vraag niet om cappuccino op andere momenten dan in de ochtend. Ook dan word je een beetje raar aangekeken.

 

 

 

Tip 2: Eet geen gelato al cioccolato boven je witte tas. En ga dan vooral niet proberen lekker lang met je ijsje te doen omdat die zo lekker is. Want die vieze bruine vlek als je knoeit, krijg je er niet makkelijk meer uit.

Vakantiekookboek Italië

 

Conclusie

Nou vooruit, nog een derde tip. Tip 3: wil je meer weten over de Italiaanse eetcultuur en welke gerechten je kunt maken op vakantie in Italië: koop het Vakantiekookboek Italië van Onno Kleyn. Ook al wil je niet koken tijdens je vakantie (zoals ik, ik ben op vakantie hoor 🙂 !), dan geeft dit boek je goede informatie over waar en hoe je lekker eten scoort.

 

Ga je niet naar Italië, maar naar Frankrijk of Spanje? Ook voor deze twee bestemmingen heeft Kleyn vakantiekookboeken geschreven. En voor de echte foodies is er nog de Grote van Kleyn, een enorm dik en zwaar boek met allemaal leuke voedselfeitjes die je zullen verbazen. Dat laatste is niet echt voor op vakantie, maar zeker de moeite waard van het lezen, dus die wilde ik genoemd hebben.

 

 

Het Vakantiekookboek Italië heb ik gekregen van uitgever Nijgh & Van Ditmar voor een review op dit blog.

Dit artikel bevat affiliate links. 

 

Facebookreacties

reacties

3 reacties

Als je nog iets kwijt wil, doe het dan hier: