World Food Day: Urban Food Tour

Urban Food Tour

Parfum de Boem Boem organiseert wandel- en fietstochten door Rotterdam tijdens festivals. De focus ligt vooral op architectuur en plekken in de stad die volop in transitie zijn. Boem Boem verwijst dan ook naar het heien van de palen in de grond. Ook tijdens het festival World Food Day in Rotterdam werd er een route uitgestippeld. Dit keer langs Rotterdamse voedselinitiatieven die oplossingen hebben voor beter eten: De Urban Food Tour. Er werden twee locaties aangedaan. Het vervoersmiddel was de fiets: lekker duurzaam, sportief en je ziet onderweg veel van al het moois wat Rotterdam te bieden heeft. Ideaal!

 

Dakakker

 

Vanaf het Schouwburgplein vertrok de tour naar de eerste locatie: Dakakker. In 2012 had gemeente Rotterdam geld ter beschikking gesteld voor nieuwe initiatieven in de stad. Rotterdammers mochten kiezen welk initiatief het geld zou krijgen en gerealiseerd kon worden. De Luchtsingel, een soort van Rotterdamse versie van de Yellow Brick Road, werd de winnaar. Het omvat meer dan alleen de gele route. Ook Dakakker is onderdeel, net als Pompenburgpark en Dakgaard. Dit zijn allerlei soorten appel-, peren- en pruimenbomen die groeien bovenop de bogen van station Hofplein.

 

Urban Food Tour

 

Dakakker is gevestigd in het gebouw Schieblock. Vlakbij de outdoor-bar Biergarten en particulier poppodium Annabel. De diverse uitgaansgelegenheden zijn hier geplaatst om in de omgeving publieke functies te creëren zodat De Luchtsingel veiliger voelt om te gebruiken. De Luchtsingel loopt vanaf het Centraal Station over de brug over de autoweg en het spoor tot aan het oude treinstation Hofplein. Daar heb je allemaal leuke restaurantjes en uitgaansgelegenheden (zoals jazzpaleis Bird). Helaas ligt het wat meer afgelegen en trekt daardoor niet automatisch zoveel bezoekers als gelegenheden in het centrum van Rotterdam.

 

Urban Food Tour

 

Dakakker is op de 7e etage te vinden. We gingen met de trap, waarschijnlijk omdat we toch al sportief bezig waren op de fiets. Maar wees niet bang, er is ook een lift. Nagenoeg het hele dak van het Schieblock staat vol met kruiden en groenten. Er wordt geen aarde gebruikt, want dat wordt veel te zwaar wanneer er regen opvalt. Wat wel gebruikt wordt is dakmoestuinsubstraatmix waarin onder andere lavasteen zit. Dit is heel licht en neemt water op, wat ideaal is als voedingsbodem voor een daktuin. Wat wel en niet groeit op Dakakker is niet op voorhand te zeggen en dus een kwestie van uitproberen. Alles wat verbouwd wordt, wordt geleverd aan eetgelegenheden in de buurt.

 

Urban Food Tour

 

Naast de tuin vind je hier ook Bistro ‘Op het dak’ waar je kunt ontbijten, lunchen of een kop koffie kunt halen. Het uitzicht is hier spectaculair, dus alleen al daarom is deze plek zeker een bezoekje waard.

 

Urban Food Tour

 

Je vindt Dakakker aan de Schiekade 189-303 in Rotterdam.

 

Uit je Eigen Stad

 

Na Dakakker was het ongeveer 20 minuutjes fietsen naar de volgende locatie: Uit je Eigen Stad, vlakbij het Marconiplein. Het idee achter deze stadsboerderij is om de productie van voedsel terug te brengen naar de grote stad.

 

Urban Food Tour

 

Ook Uit je Eigen Stad was een idee bij het Stadsinitiatief 2012. Het project werd tweede en helaas was er maar één (geld)prijs. Om de plannen te realiseren, werd er een crowdfunding georganiseerd. Doordat ze mee hadden gedaan met het stadsinitiatief waren er voldoende geïnteresseerden om het geld bij elkaar te krijgen.

 

Voor het initiatief moest er een groot stuk land zijn om daarop het voedsel te verbouwen. Dat land werd gevonden aan de Merwehaven 4. Het was een vervallen plek, een oud rangeerterrein. Niet echt een plek om gezellig naartoe te gaan. Door alle activiteiten van  Uit je Eigen Stad heeft het terrein een enorme facelift gekregen.

 

Urban Food Tour

 

Er is 2 hectare aan grond en daarmee is Uit je Eigen Stad een van de grootste stadslandbouwbedrijven in Europa. Naast de akkers, is er een ook een restaurant waar de voedingsmiddelen die verbouwd worden gebruikt worden. De kaart wisselt daarom bijna dagelijks. De voedingsmiddelen die niet voorhanden zijn uit de akker, worden bij producten uit de buurt gehaald. Eens in de zoveel tijd wordt er op het terrein ook een markt gehouden waar lokale producten gekocht kunnen worden.

 

Urban Food Tour

 

Het nieuwe project van Uit je Eigen Stad is een vestiging in het Centraal Station van Rotterdam, aan de achterzijde. Hier wordt niet verbouwd, maar wel de oogst van de stadsboerderij aan de Merwehaven gebruikt. Wil vind je hier 5 verticale tuinen, die bestaan uit bakken waar diverse soorten kruiden worden geteeld. Bij Uit je Eigen Stad CS kun je terecht voor een goede kop koffie of een goed gevulde boterham. Je vindt Uit je Eigen Stad CS aan het Proveniersplein 24ab in Rotterdam.

 

En toen wad de fietstour alweer ten einde. Jammer dat er alleen maar twee locaties in de tour paste, want Rotterdam heeft nog heel veel andere initiatieven die prima in de Urban Food Tour zouden passen. In ieder geval reden voor mij om zelf nog verder op zoek te gaan.

Facebookreacties

reacties

Een reactie

Als je nog iets kwijt wil, doe het dan hier: