Uit eten in Helsinki [bij foodmarkets ed]

uit eten in Helsinki

Helsinki is best een dure stad. Als je elke dag uit eten gaat, kan het een dure aangelegenheid worden. Wat doe je dan als je toch van de lokale keuken wilt genieten? Gelukkig kent Helsinki een aantal (food)markets en delicatessezaken waar je iets minder diep in de buidel hoeft te tasten voor een lekkere maaltijd of goedvullende snack.

 

Vanha kauppahalli

De mooiste in het rijtje. En zoals de naam al doet vermoeden ook de oudste. En statig pand aan de haven. Elke kraampje heeft zijn eigen plekje met houten ‘voorgevel’. Ook de perfecte plek voor een ontbijt.

 

Vooral Story is favoriet, het is er bijna altijd druk. Je kunt er kiezen uit 3 menu’s, variërend van €11,50 tot €15,90. Maar ook een los belegd broodje of een ander ontbijt is mogelijk. Je moet er alleen geen enorme trek hebben, het is er dus vrij druk en de bediening neemt de tijd. Ik koos er voor het Markthal ontbijt. Je krijgt hiervoor een broodje belegd met kaas of worst, appel- of sinaasappelsap, onbeperkt koffie of thee en yoghurt of een ‘oven porridge’.

 

Omdat de medewerkster enorm begon te hakkelen toen ik in het Engels vroeg wat er allemaal in het ontbijt zat, durfde ik uiteindelijk niet meer aan haar te vragen wat oven porridge eigenlijk precies is. Waarschijnlijk was het gort, met daaroverheen een siroop van rabarber met stukjes rabarber. Over dat laatste ben ik eigenlijk wel zeker, want ik had na het eten gelijk last van stroeve tanden 🙁 . Het was wel erg lekker. Niet te zoet, goed vullend met een beetje een bite.

 

uit eten in Helsinki uit eten in Helsinki

 

Adres: Eteläranta, 00130 Helsinki. Open op maandag tot en met zaterdag van 08.00-18.00 uur

 

 

Hakaniemen Kauppahalli

Een eindje lopen in noordelijke richting vanaf de bekende Kathedraal van Helsinki vind je deze koophal. Laat je niet afschrikken door de buitenkant. Het is namelijk nogal een blokkendoos zonder kraak of smaak qua architectuur. De Markthal in Rotterdam is mooier, zeg maar. Maar binnen is het een oase van al het lekkers wat er in Finland te vinden is. En juist veel bruisender dan de Rotterdamse Markthal is.

 

uit eten in Helsinki

 

Zowel voor de zoetekauwen als liefhebbers van hartig is het een fijne plek. Zoetekauwen raad ik vooral een van de gebakjes/zoete broodjes aan. Ik proefde onder andere een kardemombroodje pulla (ook in Zweden erg populair) en een ellen gebak. Dit laatste is gemaakt van mokka en meringue.

 

Voor de hartige liefhebbers is ook keuze te over. Ik kan je van harte een karjalanpiirakkaa aanbevelen. Volkomen onuitspreekbaar – voor mij dan tenminste – maar je struikelt werkelijk over deze hartige pasteitjes, dus ernaar vragen is niet nodig , je wijst ze gewoon aan. Je hebt verschillende vullingen. Die met rijst is het meest traditioneel, maar je vind ze ook met aardappel en soms ook met een zoete vulling. Ook voor een vismaaltje ben je hier bij het goede adres, maar daarvoor ben je eigenlijk in heel Helsinki aan het goede adres.

 

uit eten in Helsinki uit eten in Helsinki

 

In deze hal kun je ook veel non-food producten vinden. Ik was er in de winter (eigenlijk begin lente, maar het weer was er nog behoorlijk koud) en daarom waren de wintermutsen en het bont (ze houden hier nou eenmaal erg van bont) niet aan te slepen.

 

Adres: Hämeentie 1a, 00530 Helsinki. Open op maandag tot en met vrijdag van 08.00-20.00 uur, zaterdag van 08.00-18.00 uur

 

 

Hietalahden Kauppahalli

Een eindje lopen in westelijke richting vanaf het centrum vind je nog een koophal. Vooral leuk voor de meer multiculti georiënteerde foodie. Of voor als je even iets anders wilt dan Finse specialiteiten, ook al zijn die gerechten hier ook te vinden. In Hietalahden Kauppahalli vind je eten uit bijvoorbeeld Filippijnen, Japan, Turkije en Portugal. Alhoewel het merendeel van de kraampjes eten verkoopt, zijn er een klein aantal standjes met non-foodartikelen te vinden. Aan de twee uiteinden van de koophal kun je ook op de eerste etage gaan zitten waardoor je net even wat rustiger zit dan in de hal.

 

uit eten in Helsinki

 

Het Japanse eettentje Tokyo Street heeft al meerdere positieve recensies gekregen. Ze prijken trots aan een van de wanden van het kraampje. Ik nam de proef op de som en bestelde een enorme kom met gembersoep met gyoza. Erg lekker op smaak gebracht (al heb ik er ook wel flink wat door hen zelfgemaakte chilisaus doorheen gedaan) en goed gevuld met veel gyoza, ramen, tofu, zeewier, sesam en groente. Ook nam ik er een gember-matcha thee bij. Heel zoet, maar wel een erg lekkere combi, zowel de gember en de matcha als ook de gember-matcha thee met de gembersoep met gyoza.

 

uit eten in Helsinki

 

Adres: Lönnrotinkatu 34, 00180 Helsinki. Open op maandag en dinsdag van 08.00-18.00 uur en woensdag tot en met zaterdag van 08.00-22.00 uur.

 

 

Kauppatori, buitenmarkt van Helsinki

Aan de haven, staan een aantal vrij opvallende tenten. De dagelijkse markt van Helsinki. Het kan toeval zijn, maar de oranjegekleurde tenten waren allemaal eettenten. Elke tent heeft een (vaak ook een verwarmd) zitgedeelte. Hier haal je je Finse of Scandinavische snack of maaltijd. Je betaalt er tussen de 6-15 euro voor een gerecht, maar het is altijd nog iets goedkoper dan in een restaurant.

 

Ik bestelde er een zalmsoep, gemaakt met wortel, aardappelen, room, dille en natuurlijk zalm. Misschien iets minder mooi opgediend dan in een restaurant, maar het was erg smakelijk. En omdat het oog ook wat wil, krijg je er een prachtig uitzicht op de haven bij.

 

uit eten in Helsinki uit eten in Helsinki

 

Adres: Eteläranta, 00170 Helsinki. Marktdagen en -tijden zijn:

Maandag tot en met vrijdag 06.30-18.00 uur

Zaterdag 06.30-16.00 uur

Zondag 10.00-17.00 uur

 

 

Stockmann

In dit grote warenhuis, dat een beetje aandoet als de Bijenkorf, vind je op de -2e etage een enorme delicatessezaak. Bijna elkaar supermarkt heeft een delicatesse afdeling. Maar die van Stockmann spant de kroon. Ook vind je er veel kant-en-klaar maaltijden die je zelf als schotel samen mag stellen. Het is hier over het algemeen erg druk. Vergeet ook vooral niet je nummertje te trekken, anders kun je wachten totdat je een ons weegt.

 

uit eten in Helsinki

 

Adres: Aleksanterinkatu 52, 00100 Helsinki. Geopend maandag tot en met vrijdag van 09.00-21.00 uur, zaterdag van 09.00-19.00 uur en zondag van 11.00-18.00 uur

 

Facebookreacties

reacties

Als je nog iets kwijt wil, doe het dan hier: