Tentoonstelling Cool Japan is verlengd!

tentoonstelling Cool Japan is verlengd

Wilde er eigenlijk in het begin al naartoe, maar om de een of andere reden was het er niet van gekomen. Dan maar even last minute, want de tentoonstelling Cool Japan moest ik als Japanliefhebber natuurlijk zien. Maar hé, guess what? De tentoonstelling Cool Japan is verlengd tot 29 oktober!

 

Terwijl ik op weg was met de trein naar het Museum Volkenkunde in Leiden, zat ik naast een vrouw die duidelijk naar Comic Con in de RAI in Amsterdam ging. Als een of andere jonkvrouw met enorm lange, blonde vlechten. Het zal wel een bekend figuur zijn, maar ik ben daar dus helemaal niet in thuis. Half onder haar stoel was een pop weggestopt dat haar kind moest voorstellen. Vermoed ik. Ze keek wat schuchter naar de mensen die haar wat vervreemd aankeken. Meid, laat ze lekker kijken, denk ik dan, draag je kostuum met trots. Poppenkind op je schoot en gaan met die banaan!

 

tentoonstelling Cool Japan is verlengd

 

Inmiddels was ik op Leiden Centraal aangekomen. Ik wenste de jonkvrouw veel plezier en ging op weg naar Museum Volkenkunde, ongeveer 5 minuten lopen vanaf het station. Het was best druk in het museum. De meesten kwamen voor Cool Japan.

Japanse beeldcultuur

Hello Kitty, Pokémon en voor mijn generatie Samurai Pizza Cats (jeeeh!), wie kent ze niet? In de tentoonstelling zijn deze bekende figuren te vinden. De expositie vormt een reis langs de verschillende bekende onderdelen van de Japanse beeldcultuur. Samoerai, manga, anime en kawaii komen allemaal voorbij. Daarbij wordt ook ingegaan op de geschiedenis van deze beeldcultuur. Zo is te zien dat het eerste Japanse stripverhaal al dateert uit de 12e eeuw.

 

tentoonstelling Cool Japan is verlengd

 

Robots

Japanse robots mogen ook niet ontbreken op deze tentoonstelling. Het leuke is dat je ook kunt kennismaken met een echte robot, Pepper genaamd. Met Pepper kun je communiceren en je kunt hem opdrachten laten uitvoeren. Ik vind het bijzonder dat de techniek een robot kan creëren dat als een half mens door het leven gaat en sociale interactie kan aangaan.

 

Wil je je trouwens naar het Mekka van de Japanse robots in Japan zelf, breng dan een bezoek aan de stad Fukuoka. Daar wordt een groot deel van de robots gemaakt. Je kunt er een bezoek brengen aan Robosquare en daar de broers en zussen van Pepper zien, maar ook robothondjes, een nagenoeg levensechte robotzeehondpuppy die veel wordt ingezet in de ouderenzorg om mee te knuffelen, Hello Kitty robots en zo kan ik nog wel even doorgaan.

Kawaii!!!

Het laatste onderdeel van de tentoonstelling vond ik wel het hoogtepunt: alle zaken rondom kawaii (Japans voor schattig) worden hier weergegeven. De mode, de stripfiguurtjes met grote ogen, Hello Kitty, alles in schattig roze. Zoeter kan niet.

 

tentoonstelling Cool Japan is verlengd tentoonstelling Cool Japan is verlengd

 

Verderop kun je ook de spellen spelen die je in Japan ook in de diverse speelhallen kunt spelen. Ze hebben zelfs mijn geliefde trommelspel. Helaas stond er een grote rij te wachten en ik had geen zin om daar in te staan. Maar toekijken is ook leuk. Heb je geen zin in iets actiefs, dan kun je ook rustig een Manga strip lezen. In een grote boekenwand staan meer dan 100 boekjes waar je uit kunt kiezen. Je kunt plaatsnemen aan de grote leestafel.

 

tentoonstelling Cool Japan is verlengd

 

Vergeet zeker geen foto te maken in de speciaal voor deze tentoonstelling gemaakte fotobooth. De foto kun je direct naar jezelf mailen. Of naar iemand anders die je wilt verrassen c.q. verblijden met een kawaii foto. Hier komt de mijne:

 

tentoonstelling Cool Japan is verlengd

 

Ik wil weer terug! Japan is zo ontzettend leuk en een deel van die Japanse cultuur wordt perfect weergegeven in deze tentoonstelling. Hou je van Japan, ga de tentoonstelling dan zeker zien. Je hebt nog tot en met 29 oktober aanstaande de tijd. Museum Volkenkunde vind je bij Steenstraat 1 in Leiden.

 

Dit artikel bevat een affiliate link.

Facebookreacties

reacties

Als je nog iets kwijt wil, doe het dan hier: