Stukkies kip aan een stokkie

stukkies kip

Laatst zat ik in een overvolle spitstrein van Utrecht naar Rotterdam. Een drietal vriendinnen kwam bij me in de vierzitter zitten. Ze hadden een vriendinnendagje gehad in Utrecht. Al snel werd ik gesprekspartner in hun gesprek. Een gesprek wat niet echt een kop en kont had. Het ging van de hak op de tak, maar was wel erg gezellig. Wel druk ook, want er zat geen moment stilte in het gesprek.

 

Het was al rond etenstijd maar de vriendinnen hadden nog niet gegeten. Ze moesten nog “helemaal” door naar Barendrecht, dus besloten de vriendinnen in Rotterdam nog met elkaar te gaan eten. “Heb jij nog tips, als Rotterdammer zijnde?”, vroeg een van de vriendinnen aan mij.

 

“Waar hebben jullie trek in?”

 

“Nou, gewoon lekkere Hollandse pot,” zei de een. “Ja, gewoon iets met aardappelen en saté ofzo,” zei de ander.

 

Ze maakte geen grapje. Saté was voor haar echt Hollandse pot. Hollandser kon bijna niet in haar ogen. Ze straalde het aan alle kanten uit. Lieve help! Aan de andere kant kon ik haar ook wel gelijk geven. De saté die je in Nederland in veel restaurants krijgt kan vaak ook niet Hollandser. Stukkies kip aan een stokkie met opgewarmde pindakaas er overheen. Saté mag je het eigenlijk niet noemen.

 

Ik ben ook verwend. Geen enkele saté kan tippen aan de saté die mijn moeder maakt. Heerlijk gekruid met ketoembar, djinten, knoflook, ketjap en weet ik wat ze er allemaal nog meer doorheen doet. Bovenop de saté grof gemalen, pittige satésaus. De saté van de barbecue is het lekkerst. Zalig!

 

Een van de vriendinnen had inmiddels – ik gaf niet snel genoeg antwoord blijkbaar – op haar telefoon het dichtsbijzijnde Beer-restaurant gevonden. “Dat is altijd goed en ze hebben er heerlijke saté.” Ach ja, als zij het maar lekker vinden.

 

Ik ga binnenkort in ieder geval mijn moeders recept voor saté ajam ontfutselen. En dan deel ik het hier op mijn blog. Kun je proeven hoe echt lekkere saté smaakt 🙂

 

 

Facebookreacties

reacties

Als je nog iets kwijt wil, doe het dan hier: