Streetfood in Jakarta

streetfood in Jakarta

‘Zo, dat lijkt me lekker!’ ‘O bah, dat is toch geen combinatie!’ Frietboutique en Hands Off My Chocolate lanceerden afgelopen week patat met chocoladesaus. De meningen zijn verdeeld. Als ik niet beter wist, zou ik ook zeggen dat ik het niet hoef. Maar op mijn laatste dag in Indonesië nam een vriendin mij mee op jacht naar streetfood in Jakarta en belandden we bij een tentje waar ze bekend staan om hun pisang bakar en roti bakar. En daar móét een combi van zoet en zout bij. Anders is het gerecht niet compleet.

 

Streetfood en hygiëne

In Indonesië kun je heerlijke streetfood krijgen. Je hebt streetfood stalletjes waar je kunt zitten (warungs) of waar je alleen iets kunt bestellen en op straat of gewoon thuis of op het werk opeten. Dit soort eetgelegenheid wordt ook wel kaki lima, oftewel 5 benen/poten genoemd. Het karretje van de verkoper heeft 2 wielen aan de ene kant en 1 poot aan de andere kant. Met de twee wielen kan de verkopen het karretje makkelijk verplaatsen van huis naar de standplaats en weer terug. De poot zorgt ervoor dat het karretje stabiel kan staan. Samen met de twee benen van de verkoper vormen de 2 wielen en de poot de 5 benen/poten.

 

Je hoeft echt niet bang te zijn dat je er standaard ziek van wordt. Veel streetfood stalletjes zorgen dat ze hygiënisch werken. Wel maken ze over het algemeen alles schoon met kraanwater en daarvan wordt afgeraden om het te drinken. En dat betekent ook dat rauw voedsel dat in kraanwater wordt gewassen, niet wordt aangeraden te eten. Let op dat het stalletje waar je gaat eten het eten goed verwarmd. Waar je ook goed moet opletten: hoe vers de frituurolie is als ze dan gebruiken. Ik heb stalletjes gezien waar de olie nagenoeg zwart was. Niet goed dus. Gauw doorlopen. Een goede graadmeter is veel etende mensen in en om het stalletje. De doorlooptijd van de voorraad is groter dan bij een rustig stalletje. Daar kun je met grote zekerheid met een gerust hart iets bestellen. De meeste stalletjes

 

Bakar

Naast koken, frituren en wokken is barbecueën een populaire bereidingswijze. Alle gerechten waar het woord bakar in voorkomt betekent dat het gerecht op de barbecue is geweest. Werkelijk alles kan op de barbecue bereid worden. Dus ook banaan en brood. En dat zijn twee voor toeristen wat minder gangbare streetfoodgerechten die je in Jakarta (en de rest van Indonesië) kunt vinden. Dus wil je een keer iets anders dan saté, nasi goreng of nasi uduk, ga dan voor roti bakar (BBQ brood) of pisang roti (BBQ banaan).

 

Zoet met zout combinatie, je moet ervan (leren) houden

Het is niet zozeer dat het brood en de banaan op de barbecue gaat, dat het bijzonder maakt. Nee, het gaat om de zoet en zout combinatie die er overheen gaat. Na de barbecue gaat er namelijk nog een enorme hoeveelheid geraspte kaas en een handjevol hagelslag overheen. De combinatie kaas en chocolade is een gouden combi in de Indonesische keuken. Je moet het leren eten. Vroeger vond ik het echt niet lekker, maar toen had de hagelslag over het algemeen nog een zoute nasmaak. Dat is tegenwoordig gelukkig verbeterd.

 

Et voilà, de eerste foto is de roti bakar en daaronder de pisang bakar. Gelukkig inclusief klein vorkje zonet het iets minder een kliederboel wordt om je bordje leeg te eten.

 

streetfood in Jakarta streetfood in Jakarta

 

Zelf waag ik me niet aan de roti bakar. Ik heb een enorm trauma overgehouden aan het eten van Indonesische brood (vertel ik nog wel een keer over), zodat ik ook maar onpasselijk word als ik er al aan denk het te moeten eten. Maar laat je vooral niet tegenhouden, waarschijnlijk zal de smaak in de loop van de tijd ook wel verbeterd zijn, net als die van de hagelslag. Deze roti bakar is trouwens gemaakt zonder hagelslag, maar wel met een enorme hoeveelheid gecondenseerde melk.

 

Misschien moet je het leren eten. Alhoewel ik vroeger de zoet en zout combinatie niet lekker vond, heb ik enorm van mijn pisang bakar gesmuld. En maar niet al te veel gedacht aan de hoeveelheid calorieën die ik naar binnen heb gewerkt 😉 .

 

Kleine tip voor de Frietboutique: ga ook een samenwerking aan met een kaasfabrikant. Dan kom ik zeker een frietje met chocoladesaus en geraspte kaas bestellen.

 

Facebookreacties

reacties

2 reacties

Als je nog iets kwijt wil, doe het dan hier: