Sportieve ouderen in China

sportieve opa's en oma's in China

Tijdens mij reis door China was me een ding al snel opgevallen: China heeft de een van de meest sportieve ouderen van de wereld! Op beide elke straathoek vind je wel een sportplek en in elk park en op elk plein domineren de oude en minder oude Chinezen met een potje dans of tai chi. Allemaal lekker in de buitenlucht. Weer of geen weer. Vandaag een fotoverslag.

 

Park Tempel van de Hemel

Op de eerste dagen was ik in Beijing. Onder andere in de het park rondom de Tempel van de Hemel. Tientallen ouderen die hier de omgeving domineren met sport en spel.

 

Sportieve ouderen in China

 

De muziek staat hard. En of je nou wel of niet in de maat danst, gezellig is het wel. Zoals je ook op de foto kunt zien is het voornamelijk een vrouwelijke aangelegenheid. De heren houden zich liever bezig met andere zaken.

 

Sportieve ouderen in China

 

Een intensief potje shuttle hooghouden bijvoorbeeld. De souplesse en het reactievermogen zijn in optima forma.

 

Sportieve ouderen in China

 

Het gaat niet altijd om de lichamelijke conditie. Ook geestelijke conditie is belangrijk. Het schrijven van de sierlijke Chinese karakters gebeurt met een grote kalligrafeerkwast die in water wordt gedoopt. Zo kun je het stuk tegelvloer telkens opnieuw gebruiken nadat de oude letters weer zijn opgedroogd.

Hutong

In de hutongs, de buitenwijken van Beijing, zie je ook overal pleintjes, parkjes en sporttuinen voor ouderen. Op een van de vele sportpleinen, een soort speeltuinen voor ouderen om te bewegen, sportten we met de mensen mee.

 

Sportieve ouderen in China

 

Deze meneer oefent zijn balans door over ronde iets hoger gelegen tegeltjes te lopen. Het lijkt moeilijker dan het is.

 

Sportieve ouderen in China

 

Alsof het niets is, gooit deze meneer zijn voet over de hoge balk. Even rekken en strekken. En blijven lachen, dat is ook belangrijk.

 

sportieve opa's en oma's in China

 

Zoals al gezegd, ook de geestelijke conditie is belangrijk om te trainen. Op veel straathoeken en pleintjes zie je groepen mensen die kaarten of een potje mahjong spelen.

 

sportieve opa's en oma's in China

 

En het mooiste is, tijdens het sporten passen de opa’s en oma’s ook gelijk om hun kleinkind. Zodat de vader en moeder kunnen werken.

 

Facebookreacties

reacties

Als je nog iets kwijt wil, doe het dan hier: