Het nieuwe Soekarno Hatta Terminal 3

Soekarno Hatta Terminal 3

Vlieg je met Emirates naar Jakarta, dan kom je op vliegveld Soekarno Hatta’s in terminal 2 aan. En wanneer je die ‘oude’ terminal 2 inloopt, voelt het heel Indonesisch aan. Als je door de ‘sluis’ richting de aankomsthal en bagageband loopt, voel je de warmte van de temperatuur buiten en ruik je in de verte al de geur van kretek en durian (als die lucht eenmaal ooit in je neus terecht is gekomen, komt die er niet makkelijk meer uit). Maar laatst met Garuda kwam ik aan bij de gloednieuwe terminal 3. En dat is toch even andere koek.

 

Aankomst

Niets doet denken aan de look en feel van terminal 2. Zelfs niet een spoortje geur van kretek en durian en dat is toch wel iets wat ik erbij vind horen. Maar op de ene ‘minpuntje’ na: terminal 3 is groots, het is ruim en hoog. Wanneer je voor de douane staat sta je in een immense ruimte waarbij het lijkt alsnog het grootste gedeelte nog opgevuld moet worden met loketten of wat dan ook. Maar misschien blijft het zo, want de rij aan douaneloketten is lang en de doorloop is snel. Stiekem had ik graag de galm van de zaal willen testen, maar dan was ik waarschijnlijk wat minder snel door de douane gekomen. Na de douane kom je aan bij de bagageband (met live beelden van hoe de koffers van het vliegtuig naar de bagageband worden gebracht) en daarachter is de aankomsthal.

 

Soekarno Hatta Terminal 3

 

Vertrek

Echter, vertrek je van Soekarno Hatta Terminal 3, dan is dat zoveel beter dan vertrekken vanaf de oude terminal. Want bij Terminal 2 vind ik het altijd lastig om de wachttijd van 2-3 uur te overbruggen. De wifi werkt niet heel erg goed en daarnaast zijn er niet veel winkels en eetgelegenheden om je tijd te slijten. Er zit niets anders op dan een beetje zitten en mensen kijken. Kan leuk zijn, maar om dat 3 uur te doen, vind ik niet heel gezellig.

 

Eten

Souvenirs shoppen kun je pas beneden, nadat je door de douane bent, maar doe dat zeker niet te snel. Want boven vind je een tal aan eetgelegenheden waar je prima kunt eten. En in sommige gevallen een betere wifi hebt dan die van het vliegveld. Maar daarover later meer.

 

Bakmi GM: Wil je bami(soep) eten, dan is deze in heel Indonesië bekende restaurantketen de plek voor een goede maaltijd.

Paradise Dynasty/Paradise Group Jakarta: Haal hier geen bami of nasi, maar kies voor de dumplings. Die zijn zo mooi en lekker! Pièce de résistance zijn hun soepdumplings. Je kunt kiezen voor één soort, maar je hebt ook een gerecht met alle 8 de soepdumplings in één stoommandje. Ook kun je hier dumplings in de vorm van egeltjes eten of je vergapen aan de kok die live voor het raam zijn hand-pulled noodles maakt.

 

Soekarno Hatta Terminal 3

 

Hokben: Japans op zijn Indonesisch. Deze keten vind je overal in Indonesië. Voor wanneer je een bentobox wil of een lekker spiesje yakitori.

Cold Stone: Voor wanneer je trek hebt in een ijsje. Keuze uit verschillende smaken en keuze uit diverse toppings. Gewoon lekker.

Burger King: Ja, u leest het goed, Burger King. De ideale plek om weer voorzichtig te wennen aan een aardappel en je kunt hier kiezen uit een regelmatig wisselende burger die geïnspireerd is op de Indonesische cuisine. Zo at ik er een sambal ijo burger. Loeiheet, maar wel erg lekker.
Wil je daarna lekker uitbuiken, ga dan snel door de douane en vlij jezelf neer op een van de heerlijke ligstoelen aan de raamzijde van de terminal. Zen…

 

Soekarno Hatta Terminal 3

 

Wifi

En dan is er dus de wifi. Die is niet heel erg denderend. Zeg ronduit slecht. In mijn herinnering is de wifi van Terminal 2 zelfs beter. Om de haverklap wordt je uit de wifi van Terminal 3 gegooid. Alleen op bepaalde plekken heb je een goed bereik. De plekken die voor mij goed werkte, heb ik hieronder gezet. Deze zijn allemaal beneden, achter de douane. Voor de douane heb ik me natuurlijk niet druk gemaakt om de wifi, toen was ik bezig met eten. Duh!

 

Hou je vast, hier komen de beste wifi plekken van Soekarno Hatta Terminal 3 😉 :

  • Tax free shop, ter hoogte van de Toblerone
  • Souvenir shop, ter hoogte van de bak met dierenknuffels
  • Tegen de grote witte muur aangeplakt naast QQ Kopitiam

En nou maar hopen dat ze niet wekelijks de verkoopwaar verplaatsen. Want dan heb je helemaal niets aan de eerste 2 tips. Mochten er door bovenstaande opstoppingen ontstaan, dan bied ik daar op voorhand al mijn excuses voor aan. Let op: gebruik je de gratis variant, dan word je er sowieso na een kwartier weer afgegooid. Je kunt dan wel weer opnieuw inloggen. Op hoop van zegen dat je op een goede plek staat natuurlijk 😉

 

 

Onze reis naar en ons verblijf in West-Kalimantan werd gefinancierd door het Gouvernement van West-Kalimantan in het kader van de survey reis voor Discover West Kalimantan. Het betrof een betaalde samenwerking.

 

Facebookreacties

reacties

Als je nog iets kwijt wil, doe het dan hier: