Schmidt Zeevis: weet waar je visje vandaan komt

Schmidt Zeevis

Toen ze nog op het Vasteland zaten, ging ik er regelmatig een visje halen. Nu Schmidt Zeevis in de Spaanse Polder zit, ben ik er niet meer geweest. Helaas voor mij iets te veel uit de route. Tot vorige week. Toen kreeg ik tijdens een perstour in het kader van World Food Day Rdam op 15 oktober aanstaande een kijkje achter de schermen.

 

Schmidt Zeevis

 

Duurzaamheid

We werden in de winkel ontvangen door Wil van Merkensteijn. Hij is al 27 jaar werkzaam bij ‘de zaak’ die nu dus sinds 2 jaar op de nieuwe locatie in de Spaanse Polder zit. De oude locatie werd te klein. Aan het Vasteland hadden ze 3000 vierkante meter, tegenover 13000 vierkante meter nu. Daarnaast is de nieuwe locatie in veel opzichten duurzamer. Het bedrijf kent rond de 250 autobewegingen per dag. Zo wordt vis van over de hele wereld van de havens naar Schmidt Zeevis gebracht en na verwerking weer over de hele wereld verspreid. Bij het Vasteland, midden in de stad, duurde het gemiddeld 23 minuten om met de auto de stad uit te komen. In het nieuwe pand kost dit nog maar gemiddeld 3 minuten. Een enorme tijdswinst, maar ook een besparing van brandstof. Daarnaast is het nieuwe pand beter op temperatuur te houden. De koudste ruimte is uiteraard de vriescel, waar de temperatuur rond de -24 graden Celcius wordt gehouden.

 

Juiste personeel

Dat het personeel kennis heeft van de vis en de vis op de juiste wijze weet te verwerken, vindt het bedrijf belangrijk. Personeel dat werkt om de vissen te fileren, krijgt allereerst een interne opleiding van 4 jaar. Het meeste werk is handwerk en daarbij is het belangrijk dat de vis op de juiste wijze schoongemaakt wordt en dat er geen onnodige verspilling is. Het meeste personeel werkt in ploegendiensten, wat het werk best zwaar maakt. Maar de mensen die er werken, werken er met een enorme passie en drive, vertelt Van Merkensteijn. Het verloop is niet hoog. Maar vanwege de toekomstplannen moet er flink wat personeel bij. Dat is een van de redenen waarom het bedrijf meedoet met World Food Day Rdam aanstaande zondag.

 

Schmidt Zeevis Schmidt Zeevis

 

Bewustwording

Een tweede reden om mee te doen met het evenement, is om consumenten meer bewust te maken van vis. De gemiddelde Nederlander eet minder vis dan wordt aanbevolen. Ook de kennis van vis kan beter. Wist je bijvoorbeeld dat een kabeljauw rond de 9 jaar is wanneer deze voldoende groot is voor de verkoop?

 

Allerlei regelgeving heeft een slechte invloed op de visstand. Van Merkensteijn vertelt over de nieuwe regelgeving van Europa die eist dat alle bijvangst aan land wordt gebracht om te worden vernietigd. Daar zit ook veel ondermaatse vis bij, dat zijn jonge en baby visjes. Ze mogen niet teruggegooid worden in zee of aangeboden worden voor menselijke consumptie. Een enorme verspilling. ‘Als we willen dat onze kleinkinderen straks nog vis kunnen eten uit de zee, dan is dit alles behalve een goede ontwikkeling.’

 

Rondleiding

Na onze witte jassen aan (‘Hou je jas er maar onder aan, want het is koud daarbinnen!’) en haarnetjes te hebben opgedaan, kregen we een rondleiding achter de winkel. We gingen onder meer naar de koelcellen waar het -24 graden is (inderdaad koud, maar ik vind het voor even best goed uit te houden), naar de fileerafdeling, de distributieafdeling en zagen we waar de krabben en kreeften worden bewaard in grote aquaria met in totaal 25000 liter Oosterschelde water. Tijdens World Food Day Rdam zullen er ook 3 excursies georganiseerd worden voor consumenten.

 

Schmidt Zeevis

 

 

Al met al een interessante rondleiding achter de schermen bij Schmidt Zeevis waarin ik veel heb geleerd. Met nog een lekker broodje kibbeling voor onderweg naar de volgende stop van de persreis. Blijer kun je deze foodie niet krijgen 😉

 

 

Deze perstour heb ik bijgewoond op uitnodiging van Rotterdam Food Cluster en BijlPR in het kader van World Food Day Rdam op 15 oktober 2017.

 

Facebookreacties

reacties

11 reacties

Als je nog iets kwijt wil, doe het dan hier: