Restaurant Blauw: lancering foodtruck

Blauw

Deze IndoRotterdammert was weer eens een keer in Amsterdam, op uitnodiging van Detty Janssen en Restaurant Blauw. Maandag 17 maart jl. stond er in de middag een proeverij bij Restaurant Blauw op het programma om ter gelegenheid van de presentatie van hun enige echte eigen foodtruck.

Knalrood is de kleur van Blauw

 

Het was vies weer. Van die miezer met harde windvlagen. Van dat weer waarbij je als vrouw met krullend haar tegen beter weten in je paraplu boven je hoofd houdt om proberen droog over te komen. Maar uiteindelijk toch met een soort van pluizig vogelnest op je hoofd op de plaats van bestemming aankomt.

 

Al met al een dag waarbij je snakt naar een beetje zonneschijn en gevoel van vakantie. Dus de uitnodiging van restaurant Blauw kwam als geroepen. Ik was vroeg, dus het was nog rustig. Wat direct opvalt is het grote Indische familie portret met babu (bediende) en al. Daarvoor een grote tafel waarop straks de rijsttafel op geserveerd zou worden. Het is geen groot restaurant. Juist klein en knus. De rest van het interieur is strak.

 

En ga trouwens niet zoeken naar een blauwe luifel of blauw uithangbord wanneer je naar het restaurant zoekt. Want er is weinig blauws aan bij Blauw, het is rood wat de klok slaat. Waarom dan toch de naam Blauw? Hierdoor wordt Indisch eten ook wel ‘blauwe hap’ genoemd. Daar komt de naam vandaan.

 

Lancering foodtruck

 

De reden voor het feestje: de lancering van de nieuwe foodtruck van Blauw. Na een korte presentatie van eigenaar Henk van Hees over de geschiedenis van restaurant Blauw en het voorstellen van de chefkok Hendra Subandrio, de we nog kennen van de Indonesia week paar maanden terug in de Markthal, was daar dan de (schets van de) foodtruck. Ook deze is knalrood, niet te missen op een festivalterrein. Tijdens deze middag werden de diverse gerechtjes die de foodtruck zal serveren aan de aanwezigen voorgeschoteld.

 

Mijn eerste sate kambing

 

Ik ben opgevoed met mijn Indonesische moeder die altijd zei: ‘Sate kambing busuk!‘ (‘Saté van geitenvlees stinkt!’) Tot afgelopen maandag had ik daarom nog nooit saté kambing op. Ervan overtuigd dat geitenvlees stinkt. Alhoewel ik nooit de proef op de som heb genomen. Volledig geïndoctrineerd.

 

Rory van de blog 40envoorheteerstmoeder.nl zat tegenover me en had al eens eerder bij Blauw gegeten. Zij verzekerde mij dat ik met deze saté kambing wel gelijk goed zou beginnen. Want de saté kambing van Blauw is een van de signature dishes. En inderdaad: de saté was heerlijk gekruid en vooral super mals! Goed nieuws, deze met gember, knoflook en ketoembar (korianderpoeder) gemarineerde geitenvleesspiesjes zijn een van de gerechtjes die ook worden geserveerd in de foodtruck.

 

Blauw

 

Lekkere tahu, het bestaat

 

Een ander gerechtje dat je straks kunt vinden bij de foodtruck is tahu gejrot. Ik word nooit wild enthousiast als er tahu op het menu staat. Smakeloze spons, zo zou ik het het beste kunnen omschrijven. Al denk ik dat elke spons niet echt smakelijk smaakt.

 

Eten weigeren doe je niet als je in Indonesië iets voorgeschoteld krijgt. Het is niet de bedoeling de gastheer of -vrouw te beledigen. Dus ik nam een hapje. Doordat de tahu in grove stukken uit elkaar gehaald was en daarna gefrituurd (?), was de structuur ook heel anders. Minder sponzig. Maar het is vooral de smaak die ik erg lekker vond. Zoet, zurig en vooral, hoe kan het ook anders in de Indonesische keuken, erg pittig. Maar hé, hoe heter hoe beter 🙂

 

Blauw

Andere gerechten foodtruck Blauw

 

Wat je verder allemaal kunt krijgen bij de foodtruck? Loempia Semarang, gevuld met onder andere garnalen en bamboescheuten. Of mie bakso, een rundvleesbouillon met gehaktballetjes van rundvlees en mie. In Indonesië bij mij altijd favoriet voor een snelle hap ergens onderweg.

 

Blauw Blauw

 

Wil je wat meer groenten, dan kun je kiezen voor ketoprak.  Groenten, mihoen en kroepoek met daarbovenop een pittige pindasaus. En is het nou ketoprak, ketoprak of ketoprak? Wie het weet mag het zeggen.

Blauw

 

Wil je juist wat meer fruit, dan kun je kiezen voor een frisse rudjak salade. Dit is een fruitsalade met mango, appel, ananas en komkommer met een sausje van ketjap, gula jawa, tamarinde en rawit.
Blauw

 

Uitgebreide rijsttafel

 

Ben je nou niet echt een (food)festivalganger, dan kun je natuurlijk ook gewoon nog terecht in de restaurants van Blauw. Restaurant Blauw vind je aan de Amstelveenseweg 158-160 in Amsterdam. Daarnaast heeft het restaurant ook een vestiging aan de Springweg 64 in Utrecht.
Blauw

 

Alsof de gerechtjes van de foodtruck nog niet genoeg waren, kregen we ook nog een uitgebreide rijsttafel geserveerd. De udang (garnalen) gerechtjes waren erg lekker en de ajam pedis was heerlijk pittig. Het liefst had ik alle gerechtjes willen proberen, maar het waren er te veel. En genoeg is genoeg.

 

Nagenieten…

 

Ga je uit eten in een Indonesisch restaurant, dan ga je vaak met een enorme lucht van kruidig eten de deur uit. Remedie is dan bij thuiskomst direct je kleding in de was en je haar wassen. Na al het eten bij Blauw dacht ik dat het meeviel. Waarschijnlijk een goede afzuiging. Alhoewel, op weg naar huis wilde niemand naast me zitten in de trein en de metro… 🙁

 

 

 

Facebookreacties

reacties

2 reacties

Als je nog iets kwijt wil, doe het dan hier: