5x een reisgenoot die je als diehard foodie liever niet hebt

Wanneer ik op reis ben, wil ik graag eten van de lokale keuken proeven. En ook al is alleen reizen zo nu en dan heel goed te doen, leuk reisgezelschap is ook niet vervelend. Maar als foodie zijnde is niet elke reisgenoot een geschenk uit de hemel. Lees hier 5 type reisgenoten die je als foodie waarschijnlijk liever niet hebt:

 

Reisgenoot die geen rekening houdt met zijn/haar gevoelige darmen

Dat je in een ander land op vakantie bent, hoeft niet te betekenen dat je direct volledig local moet gaan qua eten. Soms is dat gewoon echt niet verstandig. Ik heb genoeg reisgenoten gehad die niet gewend waren aan kruiden of heet eten en niet rustig opbouwden. Dat is vragen om moeilijkheden. Of reisgenoten die adviezen over het niet drinken van kraanwater, niet gebruiken van ijsblokjes of niet eten van rauwe groenten in de wind slaan.

 

Binnen de kortste keren zit diegene meer op de wc dan dat ie van de vakantie en het lokale eten kan genieten. En dat is zonde. Als de darmklachten te lang aanhouden kan het zelfs tot een ziekenhuisopname leiden. Dat is al helemaal niet fijn. Niet gezellig ook. Dus neem het van deze foodie aan, die het liefst direct bij aankomst bij de dichtsbijzijnde streetfoodkraam een portie niet-definieerbaar hoopje eten naar binnen werkt: doe het niet en bouw het a.u.b. rustig op.

 

Reisgenoot met smetvrees

Het tegenovergestelde van de eerste reisgenoot. Het lijkt me vooral heel vervelend, want je hebt nooit de garantie dat het helemaal 100% schoon is. Dat bleek wel toen ik mijn reisgenoot met smetvrees liever in een steriel ogende eetgelegenheid wilde eten in plaats van bij een stalletje langs de weg, waar ik liever naartoe wilde. We besloten allebei ons eigen weg te gaan qua avondeten. Je raadt het al: ik had een heerlijke maaltijd en de volgende dag nergens last van. Mijn reisgenoot had een smaakloze hap gehad en zat de dag erna chronisch op de wc.

 

reisgenoot

 

Niet alle kraampjes langs de weg zijn natuurlijk veilig om eten te halen. Kijk vooral wat de doorloopsnelheid van het eten is. Een (heel) lange rij is vaak een goed teken. Weet ook zeker dat het eten goed volledig verhit is. En gebruik geen rauwe producten, geen eens een blaadje sla als je weet dat het kraanwater niet veilig te drinken is. Want een blaadje sla dat met kraanwater gewassen is, kan al flinke problemen geven.

 

Reisgenoot die functioneel eet

Er zijn mensen die eten omdat ze moeten eten, niet omdat ze van eten genieten. De zogenaamde functionele eter. Dat hoeft voor die persoon niet erg te zijn natuurlijk. Niet iedereen is een foodie. Maar als foodie zijnde is het wel een domper als je erachter komt dat je reisgenoot niet van die overheerlijke kreeft van de barbecue kan genieten. En dat je enthousiasme over een overheerlijk zuiveltoetje niet tot grote hoogten kan stijgen omdat er aan de andere kant van de tafel wordt gereageerd met een: ‘Zo heb ik in ieder geval mijn calcium en eiwitten weer binnen.’  Met zo’n reisgenoot is het kiezen: óf je eigen plan trekken óf je er maar bij neerleggen dat eten geen belangrijk onderdeel van je reis zal zijn.

 

Reisgenoot met adagium: wat de boer niet kent, dat vreet ie niet

Van die mensen die liever naar de Starbucks, KFC of McDonalds gaan in plaats van een lokaal tentje binnen te lopen. En dan is dat niet om de wifi, maar vanwege het eten. Ik snap dat je bij lange reizen soms een keer kunt snakken naar aardappelen als de rest van het eten tijdens de reis uit rijst en noedels bestaat. Maar elke dag? Really?

 

reisgenoot

 

Reisgenoot die gulzig begint te eten direct wanneer het eten op tafel staat

Dan zul je denken: hoezo wil je zo’n reisgenoot niet hebben dan? Dan is toch heerlijk? Hij of zij geniet waarschijnlijk net zo veel van eten als jij. Ja dat klopt, maar… ik moet nog een foto maken! Whaaaah!

 

 

Ben ik volgens jou misschien nog reisgenoten vergeten te vermelden? Meld ze hieronder en maak de lijst compleet.

 

Facebookreacties

reacties

18 reacties

 • Als ik met die mensen op reis ben boek ik de eerste vlucht terug naar huis denk ik ;-). Ik wil mezelf niet echt een foodie noemen, maar ben wel echt dol op lekker eten. Ik ga op reis het liefste eten bij die kleine stalletjes en probeer zoveel mogelijk uit. Pakt ook wel eens minder goed uit, toen ik in Japan bijvoorbeeld plots met een bord vol niertjes zat. Het was niet vies, maar ik hoef het ook geen tweede keer 😉

 • Oh nee, een reisgenoot die functioneel eet ? Daar wordt je inderdaad niet vrolijk van…gelukkig houden wij allebei van lekker eten…dat maakt het een stuk gezelliger. Op reis en ook thuis. Ik hou van koken, dus dat komt wel goed!

 • Gelukkig heb ik geen last van de reisgenootjes die je beschrijft. We vinden het beiden altijd leuk om locale markten te bezoeken, net dat ene locale restaurant uit te proberen of gewoon nieuwe dingen uit te proberen. Niet altijd, maar wel heel vaak. Je bent toch op vakantie om dingen te ontdekken? Daar hoort eten ook bij. Ik ben geen foodie, maar kan er wel enorm van genieten 🙂

 • Hahah gelukkig hebben wij hier beide geen last van. We zijn beide behoorlijk hetzelfde en vinden het super om nieuwe gerechten uit te proberen en eten het liefst lokaal. We hebben wel vaak met anderen samen gereisd en met name de reizigers die niets lusten of niets willen proberen vind ik verschrikkelijk. Blijf dan lekker in Nederland waar je iedere dag naar de snackbar kunt 😉

 • Ik zou echt geeeeek worden met zulke reisgenoten wahahah. Ik probeer alles, heb een klein beetje smetvrees en heb eeecht een hekel aan smakkende mensen! ;D

 • Wij hebben wij altijd leuk om locale markten te bezoeken en restaurant te bezoeken, alleen mijn man lust niet zo van alle seafood. En ik lust alles, behalve varken

  • Ik ben zelf ook niet echt een liefhebber van varken (eigenlijk ook niet echt een vleeseter). Maar seafood, daar mag je me voor wakker maken (behalve squid, die zuignapjes geven me de rillingen over mijn rug brrr).

 • Ik zou dat inderdaad ook vreselijk vinden. Ik vind het heerlijk om lekker uitgebreid te tafelen en lokale gerechten te proberen. Overigens eet ik geen vlees, maar verder ben ik net een kliko 😉

  • Ik ben geen vegetariër, maar heel erg lekker vind ik vlees niet. Dus ga vaak voor vega (of vis). Gelukkig is dat in Azië meestal wel goed te doen.

 • Herken gelijk alle 5 te dingen. Ik eet liever ook bij een stalletje en niet bij een spik en span restaurant.

  Gelukkig herken ik ook gelijk nummer 5 want niets is zo erg dan dat iemand gelijk de perfect opgediende maaltijd verpest voordat er een foto is gemaakt ?

 • Ik geloof dat ik je ideale reisgenoot ben, haha. Ik heb geen last van prikkelbare darmen, smetvrees en adagium. Ik eet leiver lekker dan functioneel en maak uiteraard eerst een foto (of 3) van wat ik eet 🙂

Als je nog iets kwijt wil, doe het dan hier: