Pulau Kemarau in Palembang

pulau kemarau

Palembang kent niet zo heel veel bekende toeristische attracties. Na de belangrijkste brug van de stad de Jebatan Ampera, is Pulau Kemarau (ook wel Pulo Kemaro in het Palembangse dialect) de bekendste. Maar dat betekent niet dat je de stad links moet laten liggen bij een bezoekje aan Sumatra. In dit blog meer over Pulau Kemarau. Dit eiland ligt in de rivier de Musi en is alleen per boot te bereiken. Het eiland heeft een legende over de ontstaansgeschiedenis en is een geliefde plek voor locals voor een dagje weg.

 

De legende van Pulau Kemarau

De Indonesiërs hebben een legende over hoe het eiland is ontstaan. Het vertelt het verhaal van de Chinese boeddhistische prins en zakenman Tan Bun Ann en de Indonesische islamitische prinses Siti Fatimah. Siti Fatimah was een mooie en single prinses en van haar vader, de koning, mocht zij alleen trouwen met een vermogend man.

 

Tan Bun Ann kwam uit China naar de Musi revier om daar handel te drijven. De koning gaf hem toestemming om zijn business verder uit te bouwen bij de rivier op voorwaarde dat hij de winst met hem zou delen. Zo kwam het dat Tan Bun Ann regelmatig in het paleis kwam om zijn winst te delen met de koning. Daar ontmoette hij ook Sita Fatimah en ze werden verliefd.

 

Uiteindelijk durfde Tan Bun Ann de hand van Sita Fatimah te vragen aan de koning. De koning stemde toe op voorwaarde dat hij hem negen tonnen gevuld met goud zou geven. Tan Bun Ann schreef zijn ouders in China en zij stuurden hem de tonnen met goud. Om het goud te verstoppen voor eventuele dieven onderweg, verstopten ze het goud onder een laag groenten.

 

De tonnen met goud arriveren na enkele tijd bij de Musi bij Tan Bun Ann. Toen hij de tonnen opende vond hij daarin verrotte groenten. Boos smeet hij de tonnen één voor één in de Musi. Maar de tonnen waren zwaar en de laatste ton kreeg hij daarom van vermoeidheid niet meer in de Musi. Met zijn laatste krachten sloeg hij de laatste ton kapot. Daar lag het goud en hij realiseerde dat hij de rest van het goud had weggesmeten in de rivier. Hij dook direct in de rivier om het goud op te duiken maar hij kwam niet meer boven.

 

Sita Fatimah die alles gezien had, wilde haar geliefde helpen. Voordat ze zelf in het water sprong, zei ze tegen haar bewakers: ‘Als je een stuk land boven ziet komen uit de rivier, is dat mijn graf.’ Sita Fatimah dook in de Musi en kwam niet meer boven. Een aantal dagen later zagen de bewakers een stuk land in de Musi bovenkomen. Dat stuk land werd groter en groter en vormde uiteindelijk het eiland Pulau Kemarau.

 

pulau kemarau

 

Pulau Kemarau betekent ‘droog eiland’. De reden van deze naam is dat het eiland nooit overstroomd is geweest, ondanks dat de Musi regelmatig overstromingen heeft veroorzaakt aan de oevers op het vaste land.

 

Hoe kom je er?

De enige manier om naar het eiland toe te gaan, is om een bootje te huren. Dan kan op 2 plaatsen. De eerste opstapplaats is naast de Ampera brug. Van daar is het ongeveer 20 minuten naar Pulau Kemarau. De andere opstapplaats bevindt aan het zandpad aan de linkerkant van de grootste fabriek van Palembang, de Pusri. Die weg heeft blijkbaar geen naam en ook veel locals weten niet dat ook dit een opstapplaats is voor Pulau Kemarau. Gelukkig had ik een nichtje mee die de weg wel wist te vinden. Samen met haar, mijn oom, tante en een ander nichtje gingen we erheen. Het grote voordeel van deze plek is, is dat je binnen 5 minuten aan de overkant ben. Mijn tante was doodsbenauwd in de boot, dus dan kun je maar beter 5 minuten erin zitten in plaats van 20 minuten.

 

pulau kemarau

 

Wat kun je er doen?

Bij de ingang van het eiland moet je allereerst een kleurrijk hek onderdoor versierd met draken. Daarachter heb je verschillende picknickplekken onder de schaduw van de bomen, diverse kraampjes met eten, drinken en souvenirs, een tempel en een pagode. Dat laatste is de blikvanger van Pulau Kemarau.

 

pulau kemarau

 

De tempel is op minder drukke dagen dicht. Wel heeft het eiland een huismeester die wanneer je erom vraagt de hekken van de tempel wel wil open doen. Deze huismeester is duidelijk trots op zijn eiland en leidt geïnteresseerden graag rond.

 

pulau kemarau

 

Iets verderop op het eiland vind je de pagode. Regelmatig is deze pagode toegankelijk voor het publiek. Helaas alleen niet toen wij er waren. De ingang van de pagode wordt gesierd door twee draken. Als je naar boven kunt, heb je op de topverdieping, de 9e (wij zullen zeggen de 8e, maar in Indonesië is de begane grond al de eerste etage) etage een mooi uitzicht over de rivier en de stad Palembang. Komt het getal 9 bekend voor? Precies, de 9 tonnen goud die Tan Bun Ann de koning moest schenken. Het getal 9 is een populair getal onder Chinezen. Het getal 9 komt in China ook veel terug in keizerlijke paleizen en tempels en dus ook in deze Chinese tempel op Pulau Kemarau.

 

pulau kemarau pulau kemarau

 

Ga niet tijdens Chinese feesten!

Pulau Kemarau is op doordeweekse dagen niet heel erg druk. Nadeel is wel dat dan de pagode meestal gesloten is en je dan dus niet naar boven kunt (ook niet als je de huismeester lief aankijkt). Ook zijn niet alle stalletjes open.

 

In het weekend is het drukker, maar is er ook veel meer te zien en te doen. Door de legende is het eiland een plek waar zowel moslims als boeddhisten naartoe komen voor een dagje weg en/of te bidden. Toch is het over het algemeen op de Chinese feestdagen een drukte van jewelste. Chinees Nieuw Jaar moet je daarom sowieso vermijden. Je kunt dan echt over de hoofden van mensen lopen.

 

Persoonlijk denk ik dat een bezoekje aan Pulau Kemarau vooral leuk is met een groep vrienden of familie. Neem lekker eten mee of haal op het eiland wat en zoek een goed plekje uit om te picknicken. Ondanks dat het in het water ligt, is het eiland alles behalve koel. Dus blijf vooral rustig en neem een verse kokosnoot. Santai, santai. 

 

Ga je binnenkort naar Palembang en wil je meer lezen over de bezienswaardigheden daar? Kijk dan eens bij mijn eerdere artikelen Indonesië is zoveel meer dan Bali en Birdpark Palembang.

 

Dit artikel bevat een affiliate link.

Facebookreacties

reacties

Een reactie

Als je nog iets kwijt wil, doe het dan hier: