Pandan is het nieuwe matcha?

pandan foodhype

Is pandan het nieuwe matcha? Wat mij betreft wel. Met een Indonesische familie en een voorliefde voor de (Zuid-)Aziatische keuken is de gifgroene, aromatische sponscake niet aan te slepen en ook een cendol sla ik zelden af.

 

Een aantal maanden terug begon ik met het wilde idee om heel Nederland, heel Europa, nee heel de wereld aan de pandan te helpen (hastag think big). Want pandan is zo lekker dat meer mensen het moeten proeven. Idee Pandan Revolution was born. Ware het niet dat een of andere Britse mevrouw Lawson besloot dat pandan het nieuwe matcha cq. de nieuwe avocado is. Wat begon als in mijn ogen een origineel plan, werd in een klap aan alle kanten voorbijgestreefd.

 

Als Nigella het zegt…

Die Britse mevrouw is dus Nigella Lawson. En iedereen die haar een beetje volgt, weet dat wanneer zij iets zegt, een groot deel van de foodies blindelings volgt. Tada, een nieuwe foodrevolutie/-hype is ontstaan. Eind vorig jaar in een groot artikel in The Times werd geschreven dat Nigella pandan bestempeld als een van de nieuwste trends die avocado de loef gaat afsteken. Als dan ook de Independent het artikel aanhaalt, is al snel het hek van de dam.

 

Tong Tong Fair 2017

 

Menig (Britse) foodblogger ging ermee aan de haal, Instagram kwam steeds voller te staan met foto’s van pandangerechten en vooral in Maleisië en Indonesië is menig inwoner maar wat trots met alle aandacht voor een ingrediënt dat voor hen zo gewoon is. Het zet hun keuken weer eens goed op de kaart. Ooit heb ik me laten vertellen dat Indonesië het hoogst aantal dagelijkse Facebookgebruikers heeft ter wereld. Nou dan weet je, dat gaat als een lopend vuurtje.

 

Tong Tong Fair 2017

 

Nou kan ik natuurlijk in een hoekje met een pruillip gaan zitten sippen, maar daar kom je ook niet ver mee. En na een aantal maanden zie ik dat de storm is overgewaaid. Ondanks de aandacht lijkt pandan nog niet zo hip en happening als matcha en avocado. Terwijl dit toch de verwachting was na de uitspraak van La Lawson. Nou ben ik de beroerdste niet, ik bied graag de helpende hand. Dus daarom een blog aan pandan gewijd. Voor degenen die het nog niet kennen en/of benieuwd zijn naar die gifgroene kleur die in talloze Aziatische gerechten, koekjes en cakes wordt gebruikt.

Wat is pandan eigenlijk?

Ondanks de gifgroene kleur, is het een heel natuurlijke kleurstof. Het komt uit de bladeren van de pandanpalm, in Nederland ook wel schroefpalm genoemd. Om de kleur te krijgen kun je de bladeren met een klein scheutje water in een blender mixen tot een groen sapje. Naast de kleur is het blad ook heel erg aromatisch. Het doet een beetje aan vanille denken, maar ik vind het persoonlijk veel lekkerder dan vanille. Het groene sapje zeven en toevoegen aan het gerecht dat je een pandankleur en -smaak wilt geven en that’s it.

 

pandan foodhype

 

In Maleisië wordt er bij het maken van nasi lemak ook vaak pandanblad gebruikt. Het wordt dan niet gemalen, maar gekneusd en in een knoop – eventueel met wat andere ingrediënten – tijdens het koken bij de rijst gedaan.

 

pandan foodhype

Kunstmatige pandan

In de grotere toko’s kun je vaak verse pandan krijgen. Soms ingevroren, ook dit is zeker een goede tweede optie. Heb je die opties niet, dan kun je vaak in de toko of bij de grote supermarkten in het schap pandanpasta vinden. Het zit in van die kleine flesjes. Een echt extract heb ik nog niet kunnen vinden, essence wel, al is dit niet de echte pandan. Het is een synthetische smaak- en kleurstof, die wel goed in de buurt komt van de echte pandan, maar het is het helaas niet.

 

BM Best Cendol

 

Of je nu met verse pandan of met die uit een flesje werkt, pas op: ben je aan het kliederen en krijg je en paar druppels op je witte shirt of overhemd, eruit krijgen gaat lastig (eigenlijk gewoonweg niet).

 

pandan foodhype

 

Gerechten met pandan

Welke gerechten er zoal met pandan gemaakt worden? Te veel om op te noemen! Maar een aantal van mijn favorieten vind je hieronder. En omdat ik geen receptenschrijver ben, maar je het misschien wel leuk vindt om te zien hoe iets wordt gemaakt, geef ik je ook een aantal YouTubefilmpjes van anderen waarin je kunt zien hoe een recept gemaakt wordt.

 

Roti kukus: sinds dat ik klein was een grote favoriet van mij. Stoomcakejes die opensplijten en waarna er een mooi kleurpatroon tevoorschijn komt. Mijn tante in Indonesië maakt het vroeger vaak en dan was het altijd spannend als het deksel van de stoompan afging: zijn de cakejes opengespleten of niet? Soms is het cakebeslag één kleur, soms zijn het meerdere kleuren die om in om in de vorm worden gedaan. Vaak is pandan een van de kleuren, maar ook bruin en roze komen veel voor. Of een combinatie van die kleuren. Bij het rijzen en opensplijten van de cakejes ontstaat het mooie kleurpatroon. Toko Lo maakte er een video over:

 

 

Nasi lemak: In Maleisië een populair gerecht, vooral als ontbijt. Ik vind het heerlijk. Een aromatische rijst met onder andere kokosmelk en pandanblad met daarbij een spicy sambal, ei, wat gebrande pinda’s, gedroogde ansjovisjes en komkommer. Simpel maar erg lekker. Hieronder het recept van Nyonya Cooking:

 

 

Cendol: Over cendol heb ik al eens eerder een blog geschreven. Zo ontzettend lekker, vooral op een warme dag. En dan lekker lopen hannesen wanneer er van die groene flubbertjes over blijven en je geen lepeltje hebt, alleen een rietje. Dat hoort er helemaal bij. Video is van Tafelen met Tammy.

 

 

Kue lapis: Ook dit is een stoomcake, maar als hoofdbestanddeel wordt hier geen tarwebloem gebruikt zoals bij de roti kukus, maar rijste- en tapiocabloem. En worden 2 of meer kleursoorten beslag gemaakt waarbij vaak pandan en rozen (roze kleur) wordt gebruikt. Laagje voor laagje wordt het gestoomd. Het wordt ook wel laagjescake genoemd, wat de letterlijke vertaling is van kue lapis. Pisang Susu maakte er een video over (in het Engels):

 

 

Kue dadar: Pannenkoekjes met pandan gevuld met kokosrasp en gula jawa. Hoe tropisch wil je het hebben? Het filmpje is van Lumi Lumi. In Bahasa, maar met Engelse ondertiteling. Kun je gelijk je Bahasa oefenen.

 

 

Pandancake: Zelf koop ik deze cake liever dan dat ik het zelf maak. De hoeveelheid aan eieren die erin gaat om de cake zo luchtig te maken heb ik vaak niet in huis hahaha. Het is niet de meest caloriearme cake, dus ik zou zeggen: geniet met mate. Maar genieten zul je. Mmm sedap! Een recept van Flavors of Asia:

 

 

 

Heb jij al eens iets met pandan gegeten?

 

 

Facebookreacties

reacties

19 reacties

Als je nog iets kwijt wil, doe het dan hier: