Palembang: ontdek de hoofdstad van Zuid-Sumatra

Palembang

In dit blog lees je meer Palembang, de hoofdstad van Zuid-Sumatra. In deze stad starten in augustus ook de Asia Games 2018. De stad is steeds meer in trek bij (Aziatische) toeristen. Door de Asia Games 2018 draait de PR-machine op volle toeren en zijn er tal van (toeristische) voorzieningen in de stad bijgekomen.

 

Update: 12 augustus 2018 

 

Pempek

Palembang staat bekend om deze specifieke lekkernij. Het is een viskoek is allerlei varianten. Als je in Indonesië laat vallen dat je uit Palembang komt, dan is het antwoord vaak: “Ah, pempek Palembang enak!” (Pempek uit Palembang is lekker!).

 

In Palembang vind je in het straatbeeld dan ook heel veel winkeltjes met daarop de tekst: Pempek Palembang Asli. Asli betekent origineel. Ook in veel andere steden in het zuiden van Sumatra zoals in Jambi en in Lampung vind je veel winkels waar ze pempek Palembang asli verkopen. Zo hebben mijn oom en tante, oorspronkelijk uit Palembang, een eigen productielijn en winkel in Lampung opgezet. En de zaken gaan goed, want pempek is geliefd.

 

pempek

 

Zoals gezegd zijn er verschillende varianten. Je hebt gekookte, gebakken, gestoomde en gefrituurde pempek. Je hebt met en zonder (ei)vulling. Je eet het traditioneel met cuka (dialect van Palembang is cukoh), een pittige zoet-zure azijnsaus op basis van pepers. Men zegt dat er in Palembang over het algemeen meer mensen zijn met tandglazuurproblemen in verband met het vele eten van de zure saus. Het aantal tandartsen in Palembang zou gemiddeld ook hoger liggen dan in andere steden van het land.

 

Standbeeld Ikan Belido

Pempek wordt gemaakt van ikan Belido, een grote vissoort die veel voorkomt in de Musi, de rivier die door Palembang heen stroomt. De vis is zo belangrijk voor Palembang dat er zelfs een waterspuitende ikan Belido standbeeld langs de Musi te vinden is. ‘s Avonds is deze, net als de Jembatan Ampera (zie hieronder) mooi verlicht. Het vissenstandbeeld doet een beetje denken aan de Merlion bij Marina Bay.

 

Jembatan Ampera

In Rotterdam hebben we de Erasmusbrug als verbinding over de Maas tussen Noord en Zuid, in Palembang hebben ze de Jembatan Ampera die over de centrale rivier de Musi gaat. Het is een echte blikvanger en een van de bekende en meest geliefde plekken van Palembang.

 

Palembang

 

 

Het mooiste uitzicht op de brug heb je ‘s avonds. De brug is dan versiert met allerlei lichtjes. Aan de noordzijde vindt er dagelijks een pasar malam /braderie plaats waar kleine kinderen zelf becak kunnen rijden en er allemaal kinderspeelgoed, waaiers en andere spulletjes worden verkocht. Ook zijn er een aantal eetkraampjes te vinden. Wel goed insmeren met anti-muggenspul, want in de avond worden de muggen zeer actief. Let verder goed op je spullen. De drukte trekt helaas ook veel zakkenrollers aan.

 

Op hetzelfde plein vinden overdag allerlei activiteiten plaats. Ook is het plein met de Jembatan Ampera op de achtergrond vaak decor voor diverse televisieshows. Toen ik er was werd daar de landelijke jongerencompetitie voor traditionele dansgroepen gehouden.

 

Palembang

 

Sultan Mahmud Badaruddin II Museum

De collectie (over de geschiedenis van Palembang) is klein, maar je kunt mee met een enthousiaste gids die met veel passie allerlei verhalen vertelt die zijdelings met het museum te maken hebben. Veelal hebben de gidsen de tijd van Nederlands-Indië meegemaakt. Ze zijn dan ook al op leeftijd, maar de gids die wij hadden, had energie voor tien en kon deels nog Nederlands praten.

 

Palembang

 

Het is een mooi gebouw dat voor sultan Mahmun Badaruddin II is gebouwd in de tijd van Nederlands-Indië . Die sultan siert overigens het Rp. 10.000 biljet.

 

Het adres van Sultan Mahmud Badaruddin II Museum is: Jalan Sultan Mahmud Badarudin, 19 Ilir, Bukit Kecil, 19 Ilir, Bukit Kecil, Kota Palembang, Sumatera Selatan 30113, Indonesië

 

Monpera

PalembangEen indrukwekkend monument vlakbij de Jimbatan Ampera. Je kunt naar boven en hebt dan een mooi uitzicht over Palembang. Van daaruit kun je ook en mooie foto maken van Jimbatan Ampera. In het monument heb je ook een klein museum met daarin een muntencollectie met munten van Nederlands-Indië tot nu. Monpera is een afkorting van Monumen Perjuangan Rakyat. Indonesiërs houden van afkortingen.

 

Het adres van Monpera is: 19 Ilir, Bukit Kecil, Palembang City, Zuid-Sumatra 30113, Indonesië

 

Palembang Bird Park

Over Palembang Bird Park schreef ik een apart blog. Voor de vogelliefhebbers is het een leuk dagje uit. Het park bevindt zich aan de zuidzijde van de Palembang.

 

Birdpark Palembang

 

Het adres van Birdpark Palembang is: Jalan Gubernur H.A. Bastari, Jakabaring, Kawasan Opi Mall, sebelah Waterfun, Sungai Kedukan, Rambutan, Kota Palembang, Sumatera Selatan 30257, Indonesië

 

 

Kampung Wisata Al Munawar

In dit gedeelte van Palembang vind je veel traditionele huisjes, voor een deel op palen in de Musi rivier. Het dorp is cultureel erfgoed. Het wordt ook een wel een Arabisch dorp genoemd omdat de mensen die hier leven afstammen van de Arabieren. Je vindt er dan ook veel Arabische invloeden.
Het adres van Kampung Wisata Al Munawar is: Lorong Al-Munawar No.13, 13 Ulu, Seberang Ulu II, Kota Palembang, Sumatera Selatan 30115, Indonesië.

Pulau Kemarau

In de rivier de Musi ligt Pulau Kemarau. Een eiland met de bekende pagode en de mooie legende achter het ontstaan van het eiland. Je leest erover in mijn blog over Pulai Kemarau.

 

pulau kemarau

 

Het adres van Pulau Kemarau is: 1 Ilir, Ilir Timur II, Palembang City, Zuid-Sumatra 30119, Indonesië

 

Hotel nodig?

Als je geen familie in Palembang hebt wonen, zoals ik, kan ik je Hotel Anugarah zeker aanraden. Het is een vrij traditioneel Indonesisch hotel. Simpel, maar je hebt er wel alles wat je nodig hebt. Het Indonesische ontbijt is inbegrepen. Een Europees ontbijt kun je aanvragen of je kunt naar de naastgelegen McDonalds. Je betaalt ongeveer €30,- per kamer per nacht.

 

Doordat de Asian Games 2018 in Palembang (en Jakarta) worden gehouden, heeft de stad een grote facelift gehad als het gaat om de voorzieningen, waaronder hotels. Voor elk budget is er wat wils. Wil je naar Palembang, dan kun je via deze link een hotel boeken.

 

Hoe kom je in Palembang?

Palembang is de hoofdstad van Zuid-Sumatra en is goed bereikbaar per vliegtuig. Er vliegen dagelijks vluchten tussen Jakarta en Palembang. Ben je in Singapore of Maleisië dan gaan er ook dagelijks vluchten van en naar de grote steden daar en Palembang.

 

Vanwege de Asian Games 2018 is er vanaf het vliegveld van Palembang Sultan Mahmud Badaruddin II International Airport tot aan het Jakabaring stadium complex (net voorbij de Jembatan Ampera) een Light Transit Rail (LTR) aangelegd. Dit is een soort metro die hoog boven de grond rijdt en waarbij je binnen no-time in het centrum van de stad bent. 15 juli jl. is de LTR officieel in gebruik genomen na de opening door Indonesische president Jokowi.

 

 

Dit artikel bevat een affiliate link. Boeken via deze link kost jouw niets extra, maar heeft mij een kleine commissie. 

Facebookreacties

reacties

2 reacties

Als je nog iets kwijt wil, doe het dan hier: