Waar de paarse spruiten geteeld worden

paarse spruiten

Afgelopen dinsdag was ik bij het bloggers-/persevent ‘Paarse Spruiten Experience’ in Dirksland. Super leuk die kijkjes achter de schermen bij voedselbedrijven. Laatst was ik ook al bij het Rotterdamse Schmidt Zeevis en de kassen waar nedervanille geteeld wordt in Bleiswijk en dat smaakte naar meer. Dus toen ik de aankondiging zag en het agendatechnisch lukte om mijn werkdag te verschuiven, heb ik mij ingeschreven. Gelukkig werd ik vanaf Barendrecht opgehaald, want plaats van bestemming was midden in de polder. En dat is niet te doen met het openbaar vervoer. Ondanks de ijzige kou werd het een heel geslaagde middag met een aantal verrassende paarse spruitengerechten als afsluiting.

 

Paarse spruiten

We werden ontvangen door Eelco van Putten en zijn vrouw. Zij runnen het bedrijf Van Putten VOF dat spruiten verbouwd. Van Putten wil ‘elke spruit aan de spruit’. Naast groene spruiten, teelt hij ook paarse spruiten en de sierlijke flowersprouts. Dit event stond zoals de naam al zegt in het teken van de paarse.

 

paarse spruiten

 

In de fabriek, waar de verschillende spruiten worden gesorteerd en verpakt, vertelde van Putten over het reilen en zeilen van zijn bedrijf. Het veredelen van de spruiten tot de paarse spruiten zoals ze nu zijn begon al zo’n 20 jaar terug door het bedrijf Syngenta. Sinds enkele jaren teelt Van Putten ze, omdat hij ervan houdt om naast zijn vaste teelt van groene spruiten, ook met enkele andere gewassen te experimenten. Zo heeft hij nog recent geëxperimenteerd met het telen van zoete aardappelen. Alleen bleek dat onvoldoende succesvol. Zoete aardappelen groeien alleen goed bij een warm klimaat. In een kas zou het misschien nog kunnen, maar Van Putten is een boer die zicht volledig richt op vollegrondsgroenten.

 

De paarse spruiten gaan wel goed, alleen is de opbrengst ongeveer de helft van wat eenzelfde hoeveelheid planten van de groene spruit zou opleveren. De paarse spruiten zijn zoeter dan de groene. Dat zorgt ervoor dat er meer ongedierte op afkomt. Ook kleine beestjes houden nou eenmaal van zoet. Met alleen maar biologische bestrijdingsmiddelen zijn deze niet te verdelgen. Wel wordt de hoeveelheid chemische bestrijdingsmiddelen gaandeweg de groei van de plant afgebouwd om vervangen te worden door biologische bestrijdingsmiddelen. Zodat de hoeveelheid residu van de chemische middelen zo laag mogelijk wordt.

 

Voor de paarse kleurvorming van de spruiten is zonlicht belangrijk. Hoe meer zon, hoe intenser de kleur. Die kleur zit niet alleen aan de buitenland, maar door de hele spruit heen. Wanneer mensen de spruiten voor het eerst zien, zeker wanneer ze gepresenteerd worden aan de spruitenstam vast, denken veel van hen dat de paarse kleur komt door verf. Dat het een kunstwerk is in plaats van gewoon groente. Heel vreemd is die gedachte niet. Sowieso zijn spruitenplanten vind ik erg fotogeniek, maar deze paarse hebben vanwege hun kleur nog een streepje voor op de traditionele spruit.

 

Rondleiding

We kregen een korte rondleiding door het bedrijf. De ruimtes zijn op een constante temperatuur van 6 graden Celcius. Niet heel erg warm dus en omdat het ook buiten ijzig koud was die dag, geen plek om een beetje te kunnen opwarmen. Maar de koude temperatuur zorgt ervoor dat de spruiten op hun best blijven.

 

paarse spruiten paarse spruiten

 

We liepen langs de verschillende onderdelen: het schoonmaken, sorteren en verpakken van de spruiten. Op dat moment waren de groene spruiten aan de beurt. Van Putten vertelde dat het afval dat ontstaat bij het schoonmaken van de spruiten als voer voor de melkkoeien dient bij een boerderij iets verderop. De mest van die koeien wordt dan weer gebruikt bij het bemesten van het land. Wist je dat de melk die die koeien geven veel eiwitrijker is dan gemiddelde melk? Dit komt door de spruiten in het voer.

 

Tussen de oogst en de verkoop van de winkel zit niet meer dan 48 uur. De spruiten die je bij de supermarkt kunt kopen zijn bij binnenkomst dan ook echt vers. Alleen kiezen sommige supermarkten voor grote partijen waardoor de zakjes spruiten toch wat aan versheid hebben verloren omdat ze (te) lang in de winkel liggen.

 

 

Zee van paars

Na de rondleiding in de fabriek is het tijd om het land op te gaan. Na enkele minuten rijden komen we aan bij een veld vol met paarse spruitenplanten. Werkelijke een prachtige kleur en het is dan ook een erg fotogenieke plek.

 

paarse spruiten

 

We gingen ook het veld op. Tegen de modder kregen we allemaal van die plastic kuitsokjes aan die we over onze schoenen konden doen. Niet heel erg handig maar het zorgt voor schone schoenen en broekspijpen. Om de tien stappen hees ik mijn sokjes op, omdat ik al lopende merkte dat de elastiekjes die de sokjes op zijn plek moesten houden, het begeven hadden. Maar ik liet me niet tegenhouden, want ik wilde het veld in en foto’s maken.

 

Op het veld was een oogstmachine aan het werk. Langzaam reed de machine over de spuitenplanten. De machine sneed de stammen tot net boven de grond af. Twee medewerkers hielden met de hand de stammen een voor een door een ander deel van de machine waarmee de spuiten van de stam werden afgehaald.

 

paarse spruiten

 

De start van de spruitenoogst is begin augustus. Van Putten heeft ongeveer 125 hectare aan spruiten (groen, paars en flower). De mannen die de machine bedienden vonden de kou niet erg. ‘We zijn lekker bezig en we zitten beschut achter de machine. En als het echt gaar vriezen, wordt er sowieso niets geoogst.’ Meerdere keren deze dag hoorden we dat deze temperatuur echt ‘spruitenweer’ is. De spruiten zijn dan lekker compact en goed van smaak.

 

Ik had het inmiddels wel behoorlijk koud. Maar gelukkig moesten wij ook aan de noeste arbeid. We mochten namelijk onze eigen paarse spruiten plukken. Met de hand. En daar stond ik dan, als stads meisje te vernikkelen tussen de spruitenplanten, met mijn schoenen in afzakkende plastic sokjes, te hannesen om de spruiten van de spruitenplant te breken. Die zaten namelijk goed vast. Gelukkig gebeurt het oogsten van de spruiten tegenwoordig dus met machines, maar in het verleden was het echt werk dat met de hand gedaan werd. Zwaar werk dus.

 

paarse spruiten paarse spruiten

 

Al was de opdracht om het kratje te vullen, toen ook mijn buurvrouw met een halfvol kistje genoegen nam, besloot ik haar voorbeeld te volgen. Als ik nog meer spruiten wil, haal ik ze wel bij de supermarkt.

 

Veelzijdige gerechten met spruiten

 

paarse spruiten

 

De laatste halte van de Paarse Spruiten Experience was in het dorpscentrum van Dirksland. Bij De Snoeperij & Het Kabinet kregen we een menu waarbij in elk gerecht spruiten zijn verwerkt. Overigens een erg leuke zaak, met een Britse inrichting. Lees: elk hoekje en gaatje van de ruimte is versiert met schilderijtjes, theekopjes en andere versiersels. Je komt ogen tekort. Binnenkort hierover meer op mijn blog. Hieronder de gerechten die we gegeten hebben.

 

Amuse was een glaasje spruitenlikeur met een bevroren spruitje als ijsblokje (niet geproefd, want ik drink geen alcohol) en daarbij mousse van zalm en gepocheerde spruiten:

 

paarse spruiten

 

Het voorgerecht was een soufflé met Stiltonkaas en paarse spruiten:

 

paarse spruiten

 

Hoofdgerecht was fazant, met een saus van rode kool en puree van zoete aardappel, gewone aardappel en paarse spruiten:

 

paarse spruiten

 

Het dessert was ijs van kruukplaetjes met een stoofpeer en saus van paarse spruiten en walnoten. Kruukplaetjes zijn typisch Flakkeese koekjes met kaneel en stroop die worden gebakken in een pan. Traditioneel wordt dit gebakken in varkensvet, maar voor dit gerecht is gekozen voor roomboter. En dan denk je misschien: spruitjessaus bij ijs, is dat wel lekker? Ja dus, het was heerlijk. De spruiten waren een beetje gekarameliseerd en daardoor leken het eerder heel grote rozijnen. Maar dan met een licht ziltige nasmaak:

 

paarse spruiten

 

OV met enorme goodie’bag’

Ook op de terugweg mocht ik weer meerijden tot station Barendrecht. Daarna met de trein en bus terug naar huis. Een reis van niets, maar met de goodiebag die wij meekregen, niet altijd even handig. De goodiebag was namelijk niet een tas(je) maar brede kist met daarop ook een nog een uitstekende stam met spruiten eraan.

 

Ik had daarmee behoorlijk veel bekijks. Mensen die, toen ik op de trein aan het wachten was, opvallend onopvallend een schuin oog in het kistje wierpen. Sommige met een groot vraagteken boven hun hoofd, wat heeft zij daar nou? Uiteindelijk kwam er een oud vrouwtje naar mij toe.

‘Zijn dat spruiten?’

‘Ja dat klopt.’

‘Wat mooi die paarse kleur. Vroeger knabbelde ik de groene spruiten gewoon rauw. Heerlijk vond ik dat.’

Ik snapte de stille hint. ‘Wilt u er een proeven?’

Dat liet de mevrouw zich geen twee keer zeggen. ‘Nou graag.’ Ze nam er gelijk twee. Ik zei er niets van, had er toch meer dan genoeg. ‘Deze zijn wat zoeter en een beetje ziltig ook. Lekker!’

 

Na de trein kwam de bus. Daar kwam ik er al snel achter dat ik niet recht vooruit de bus in kon, alleen zijwaarts. Wat voor een enigszins onhandige entree in de gelukkig niet al te volle RET bus tot gevolg had. ‘Doe maar rustig aan hoor mop. Ik wach wel ff met wegrije totdat je zit.’ Heel fijn, bedankt meneer de chauffeur!

 

Paarse Spruiten Experience heb ik bijgewoond op uitnodiging van Van Putten VOF en Van Nature BV.

 

 

Facebookreacties

reacties

19 reacties

Als je nog iets kwijt wil, doe het dan hier: