Operatie Eigenste Ikke

Eigenste ikke

Als je drie jaar geleden met mij in gesprek wilde gaan over mindfulness en nadenken over het leven, had ik dit vakkundig weten om te buigen naar een ander onderwerp. Nee, daar had ik niet veel mee. Totdat ik bijna kopje onder ging in alle dingen die (vond ik zelf) moesten maar waar ik onvoldoende plezier aan beleefde. Want ik moest er zijn voor mijn familie, vrienden, ik moest uitblinken in mijn werk, mijn universitaire studie moest tot een goed einde gebracht worden enz enz. Ik was mezelf voorbij aan het lopen. Mijn eigenste ikke moest meer op de voorgrond treden.

 

Ik ben vrij rationeel ingesteld. Maar als het op mezelf aankomt en de vraag wat ik zelf van iets vind, blijft het over het algemeen vrij stil. Tenminste, bleef het over het algemeen stil. Inmiddels heb ik geleerd, met veel hulp en coaching van anderen, hoe ik meer nadruk kan krijgen op willen in plaats van kunnen. Iemand sprak de wijze woorden: Dat je iets kunt bereiken, hoeft niet te betekenen dat je het ook moet bereiken. Soms mag je gewoon tevreden zijn met wat je hebt. Samen met een vriendin gaf ik het proces dat ik in zou gaan een naam: Operatie Eigenste Ikke.

 

Part of the process was voor mij dat ik een aantal zaken waar ik mee bezig was zonder daar zelf meer echt achter te staan, wel echt moest afronden. Om het af te leren. Dat was onder andere het afronden van mijn studie. Alle vakken gehaald, maar vastgelopen in het schrijven van mijn scriptie. Omdat wetenschappelijk onderzoek doen geen favoriete hobby van mij is en waarschijnlijk ook niet zal worden. Ik had toch alles gehaald qua kennis wat ik eruit wilde halen door de vakken te volgen en de tentamens met een voldoende af te ronden? Waarom zou ik nog mijn scriptie schrijven? Om dat papiertje te halen? Maar ik was te laf om er echt de brui aan te geven. Want mijn omgeving zou mij wel duidelijk gaan maken dat het dom was om niet voor dat papiertje te gaan. Dus modderde ik jarenlang (!) aan zonder echt resultaat. Toen ik de knoop had doorgehakt en toch besloot mijn studie af te ronden in het belang van Operatie Eigenste Ikke, was mijn scriptie binnen 3 weken afgeschreven.

 

Komt er nu iets op mijn pad en ik vermoed dat ik er zelf niet veel plezier aan zal beleven, zeg ik vaker nee. Ook al is dat moeilijk, want nee zeggen zit niet van nature in mijn aard. Ik heb mijn naaste omgeving dan ook geïnstrueerd om ook een oogje in het zeil te houden voor wanneer ik mezelf toch iets opleg wat niet zou hoeven. En desnoods hard tegen mij op te treden als ik me toch laat overhalen.

 

Een half jaar geleden heb ik voor een deel onbetaald verlof opgenomen. Om aan mijn eigen bedrijf te werken (een lang gekoesterde droom, iets wat ik echt heel graag ooit wilde gaan doen) en om meer vrije tijd te hebben. Want ondanks dat ik werk over het algemeen leuk vind om te doen, weet ik inmiddels ook dat het goed is om regelmatig te ontspannen. En je te omringen met familie, vrienden of in alle rust in je eentje in een mooie omgeving.

 

Reizen is en blijft een passie en ik weet ook dat ik regelmatig er op uit moet om mijn hoofd te legen. Na een vakantie ben ik misschien lichamelijk moe (want ik wil zo veel mogelijk zien), maar geestelijk ben ik weer helemaal opgeladen en kan ik er weer vol tegenaan.

 

Sinds 2,5 jaar ben ik tegenwoordig ook trouw lid van Flow Magazine, een blad waar mindfulness een terugkerend thema is. Om maandelijks te lezen over hoe anderen orde in de chaos van hun leven brengen, hoe ze meer leren over zichzelf. Ik lees het van voor tot achter en neem bepaalde inzichten voor mezelf mee. En soms doe ik de oefeningen die in het blad staan. Die kunnen heel verhelderd zijn. Laatst heb ik mijn eigen gebruiksaanwijzing geschreven. Daarover in een later artikel meer.

 

Ik kan nu zeggen dat mijn eigenste ikke inmiddels aardig op de voorgrond treedt. En natuurlijk, ik doe heus nog wel eens iets voor een ander. Maar het is meer in evenwicht met de dingen die ik ook zelf wil.

Facebookreacties

reacties

Als je nog iets kwijt wil, doe het dan hier: