De Nerja grotten in Zuid-Spanje

Nerja grotten

Dit jaar was ik tijdens de warmste periode van het jaar in Spanje. Niet echt een pretje, zeker niet als je niet echt goed tegen warmte kunt. Toen ik hoorde dat ik vanuit Granada, waar ik verbleef, vrij dicht in de buurt zat van de Nerja grotten, besloot ik er naartoe te gaan. Grotten zijn over het algemeen wat koeler. Alles voor een beetje koelte, zeker wanneer het kwik richting de 40 graden dreigt te gaan. Uiteindelijk bleken de grotten niet zo koel als dat ik gehoopt had, maar ik heb er geen spijt van gehad. Want binnen is het werkelijk prachtig om te zien.

 

Met de bus

 

Met de openbare bus van Asla reed ik richting Nerja Cuevas (Nerja grotten), met een tussenstop op Nerja (centrum). Een reis van ongeveer 2 uur van Granada naar Nerja, maar dat kwam vooral omdat de bus bij alle tussengelegen stopte. Van Nerja naar Nerja Cuevas was nog geen 10 minuten. De busprijzen van Asla zijn in vergelijking met die in Nederland zeer goedkoop. Ik was voor een enkeltje (daarna ging ik door naar Málaga) €11,93 euro kwijt. De bussen zijn goed onderhouden, hebben airco en in sommige gevallen wifi.

 

Nerja grotten

 

Vanuit Málaga gaat er een rechtstreekse bus richting Nerja Cuevas. Dus geen overstap. Dan is de prijs €4,86 en doe je er ongeveer anderhalf uur over.

 

Rondleiding of op eigen gelegenheid

 

Je kunt kiezen om de grotten op eigen gelegenheid te bezoeken of onder leiding van een gids. De paden staan goed aangegeven en de grotten zijn goed verlicht. Ik ben uiteindelijk met een gids meegegaan, maar eerlijk gezegd had dit niet echt een meerwaarde. De gids sprak nagenoeg geen Engels. Wel krijg je een audiotour waar je in diverse talen (geen Nederlands, wel Engels) uitleg krijgt over de grotten. Tijdens de rondleiding verblijf je ongeveer 3 kwartier in de grot. Op eigen gelegenheid mag je er zo lang over doen als dat je zelf wilt.

 

Nerja grotten

 

Nog veel onontdekt

 

In 1959 werden de grotten ontdekt. Het is een van de grootste in Europa. Maar hoe groot precies is nog niet helemaal bekend. In ieder geval minstens 5 kilometer in lengte. Er zijn nog veel delen van de grotten nog niet volledig in kaart gebracht. Het gedeelte wat al wel in kaart is gebracht en toegankelijk voor publiek is indrukkend. De grootte van de stalagmieten en stalactieten zijn immens. En alles is mooi uitgelicht. Ben je in de buurt, ga dan zeker een kijkje nemen in deze grotten.

 

 

 

Facebookreacties

reacties

Een reactie

Als je nog iets kwijt wil, doe het dan hier: