Muggen, gruwel, gruwel, gruwel

Ondanks dat ik lees over een muggenplaag in Nederland vanwege de zachte winter, vind ik het tot nu toe meevallen. De muggen die ik dit jaar in mijn huis achterna heb gezeten zijn op één hand te tellen. En deze zomer ben ik in Nederland welgeteld twee keer gestoken, terwijl ik normaal gesproken elke dag wel een nieuwe rode bult mag verwelkomen. De twee muggenbulten zaten overigens niet op de fijnste plekken. Eén onder mijn voet en één op mijn linker kleine teen. Het kan natuurlijk niet helemaal meezitten.

 

Sinds 2 jaar ben ik heel trouw in het opsturen van muggen naar Wageningen, want ik dood graag muggen in naam der wetenschap. Tenminste, als ik ze nog enigszins heel kan houden na ze te hebben uitgeschakeld. Dat kan het beste met een kussen die je tegen de mug aangooit. Nadeel kan zijn dat je nog even moeten zoeken voordat je heb gevonden waar de mug is gevallen. Helaas is in sommige gevallen de frustratie van het gezoem te groot en zit de dode mug uitgesmeerd op mijn witte behangetje.

 

Elk jaar houd ik angstvallig de informatie op Muggenradar in de gaten. Ook voor vandaag geeft de site aan dat er in de regio van Rotterdam redelijk wat muggen aanwezig zijn. Het insmeren met DEET in Nederland vind ik wat overdreven. Als ik hier gestoken wordt dat is het niet meer dat een rode bult. Vervelend wat het jeukt, maar er is mee te leven.

 

Als ik in Azië wordt gestoken merk ik dat ik allergisch op muggensteken reageer. Mijn huid zwelt op en er ontstaat een enorme, rode, gloeiende schijf. Ik probeer het wat te koelen met tijgerbalsem (is dat een Indonesische gewoonte?) maar de schijf blijft minimaal 4 dagen zitten, als ik niet kan krabben. En als ik tijgerbalsem blijf smeren. Zonder tijgerbalsem kan ik nog wel een paar dagen langer van de gloeiende schijf genieten.

 

Overigens smeer ik altijd trouw met DEET, zoals de Travelclinic mij adviseert, maar op de een of andere manier heb ik niet het gevoel dat dit heel erg helpt. Een aantal jaren terug was ik in Indonesië en de laatste twee dagen was mijn flesje DEET op. En dat spul is niet algemeen bekend daar. Toeval of niet, ik heb geen nieuwe muggenbulten erbij gekregen. Toch durf ik niet op reis te gaan zonder DEET. Antihistaminica heb ik vorig jaar voor het eerst gebruikt. Het hielp, maar liever gebruik ik het niet. Dan maar even een paar dagen afzien.

Facebookreacties

reacties

Een reactie

Als je nog iets kwijt wil, doe het dan hier: