Mosselseizoen is gestart! Ga op zoek naar mossels op het strand

mosselseizoen

 

Gisteren is het mosselseizoen van start gegaan, meldt Oproep Zeeland. Gruwelde ik vroeger bij de gedachte alleen al om die beestjes te eten, nu lust ik er wel een paar. Lekker geroerbakt met sambal of gefrituurd in een krokant jasje. Ja, mossels smaken best goed. Dus zonde dat het overgrote deel van de mosselvangst uiteindelijk op een Belgisch bord belandt en niet wat vaker op de Nederlandse menukaarten te vinden is.

 

 

Zelf rapen

Nog leuker is om mossels zelf te rapen aan de kust van Zeeland of op de wadden. Naast alle andere schelpdieren die je daar kunt vinden. Een aantal keren ben ik er al op uit getrokken om samen met mijn nichtje een maaltje bij elkaar te halen. De Zeeuwse kust is natuurlijk net ver met de auto vanaf Rotterdam.

 

We voelen ons op dat moment echte Aziaten tussen de diverse andere (veelal) Aziaten die ook met emmer in de hand op zoek zijn naar al het eetbaars op het strand. In Azië is het toch wat gebruikelijker om zelf je seafood bij elkaar te scharrelen, zeker als in de buurt van de kust woont.

 

Hier in Nederland is het volkomen legaal om per persoon maximaal 10 kilo (een emmer) aan schelpdieren mee te nemen van het strand. Nou komen we daar vaak niet aan. Met 10 kilo kun je prima voor 4-5 mensen koken als je een beetje een standaard portie aanhoudt en zoveel monden hoeven we niet te voeden. Advies is dan ook om niet meer mee te nemen dan dat je nodig hebt. Kies alleen de schelpen die nog dicht zitten of dichtgaan aan je er voorzichtig op tikt.

 

 

Keuze in overvloed

Waarom zou je veel geld neerleggen bij de visboer voor een kilootje schelpdieren als je ze dus zelf kunt rapen? Foerageren noem je dat. En het is nog leuk ook. Als je uiteindelijk met je vangst thuiskomt, geeft de maaltijd uiteindelijk ook zoveel voldoening. Sowieso geeft het strand mij veel voldoening. Lekker uitwaaien en gereset terug naar huis, weer volkomen ontspannen.

Wat kun je zoal vinden aan de Nederlandse kust? Allereerst vooraf het getij checken. Want als je op de bonnefooi gaat, kan het zomaar net vloed zijn en dan moet je heel lang wachten voordat je kunt gaan foerageren. Hieronder een aantal voorbeelden:

 

Mossels: Soms vind je een hele streng. Vaak zijn die losgeraakt van een mosselkwekerij vlak voor de kust. Maar je kunt ze ook vinden aan rotsen, vaak wel met de nodige pokken erop. Zoek alleen de wat grotere exemplaren uit die niet al te veel onder de pokken zitten. En ga je ze uiteindelijk koken met schelp en al, verwijder de pokken die erop zitten met de bovenkant van een mes (de niet scherpe kant). Pokken stinken als je ze gaat koken. Dan is je eetlust weg en dat is zonde.

mosselseizoen

Dit zijn redelijk schone mossels. Ze hebben de grootte van de mossels die je ook in de winkel ziet. Ideaal om te gebruiken. Wel goed spoelen in verband met het zand.

 

mosselseizoen

Deze mossels zijn klein en zitten vol met pokken. Laat ze maar lekker zitten.

 

mosselseizoenOesters: Je vindt vooral de Japanse oesters. Een ware plaag voor de inheemse soort, die veelal verdwenen is. Ga niet op blote voeten op zoek naar oesters. De schelpen zijn zo scherp dat je makkelijk de voeten kunt openhalen. De oesters zetten zich meestal vast aan rotsen of stenen.

 

 

 

mosselseizoen

Kokkels: De kokkels vind je een paar centimeter onder het zand. Met een harkje kun je ze makkelijk uit het zand halen. Raap alleen de grote exemplaren en laat de andere liggen. Die graven zich vanzelf weer in het zand.

 

 

 

 

Alikruiken: Deze zitten vooral aan stenen en rotsen. Ook hier kies je alleen de grote.

 

Scheermesjes: alle pogingen ten spijt, deze hebben we nog niet kunnen vinden. Uiteindelijk las ik ergens dat je net onder de vloedgrens de sleutelvormige gaten in het zand kunt vinden. Door wat zout op het gaatje te strooien, komt het scheermesje langzaam naar boven, zoals je ook op dit YouTube filmpje kunt zien. Ik wil het enthousiasme van deze mensen ook wel eens een keer ervaren.

 

 

Waarschuwing!

Deze week werd bekend dat mossels uit sommige delen van de Oosterschelde niet in de handel komen in verband met de aanwezigheid van giftige stoffen. Het is dan ook beter om nu ook niet aan de kunst van die delen van de Oosterschelde te foerageren. Foerageren kun je trouwens aan de hele Nederlandse kust. Alleen wat je er vindt kan verschillend zijn.

 

 

Meer weten?

De meeste informatie haal ik uit boeken. Omdat ik ook regelmatig erop uitga om te wildplukken (planten, bessen, noten, dat soort dingen) heb ik hierover veel boeken in mijn kast staan. Vaak staat hierin ook een klein hoofdstuk over schaal- en schelpdieren. Een boek dat volledig over het rapen van schaal- en schelpdieren (en zeewieren) gaat is ‘Uit Schelp en Schaal’ van Marianne Paquin. Hierin lees je achtergrondinformatie en ook smakelijke recepten om je vangst te bereiden.

Zelf ben ik een keer mee geweest met de workshop ‘Zeewier, Schelp- en Schaaldieren’ van Casa Foresta. In deze workshop ga je met wildplukker Edwin Flores mee om je eigen maaltijd bij elkaar te scharrelen. Wist je trouwens dat alle zeewieren die je aan de Nederlandse kust kunt vinden eetbaar zijn? Dat is een van de vele feitjes die je te weten komt tijdens deze workshop. Je gaat met veel kennis, een volle emmer en een volle buik (er wordt aan het eind van de workshop namelijk ook samen gegeten) terug naar huis. Een echte aanrader.

 

Heb jij wel eens zelf je maaltijd bij elkaar geraapt aan het strand? Of ben je naar aanleiding van bovenstaande enthousiast geworden? Laat het me weten door een reactie hieronder. Thanks!

 

 

 

Facebookreacties

reacties

Als je nog iets kwijt wil, doe het dan hier: