Markthal Rotterdam

Markthal

Ik kom wel vaker in de Markthal. Aangezien het (helaas) hoge verloop van sommige kraampjes, is er altijd weer iets nieuws te zien, te proeven of te kopen. Maar echt de tijd nemen om de Markthal zelf te bekijken, neem ik meestal niet. Daar kwam afgelopen week verandering in, toen ik meeging met een rondleiding door de Markthal door De Rotterdam Tours. Niet alleen bewonderden we het indrukwekkende plafond kunstwerk en een aantal van de kraampjes, maar gingen ook de parkeergarage in. En ondanks dat ik heel soms met de auto kom, heb ik door de rondleiding iets ontdekt waar ik normaliter regelrecht voorbij loop. Hieronder lees je meer.

 

Indrukwekkend plafond

De Markthal is een van dé nieuwe iconen van Rotterdam. En als je het bouwwerk van buiten ziet, weet je waarom. Het is een echte blikvanger. Het gebouw is een enorme boog met aan de voor- en achterkant een enorme glazen pui. Deze is gemaakt van diverse glazen platen en kan in totaal 70cm wijken wanneer het stormt. In de boog zijn allerlei appartementen en onder vind je verschillende marktkramen en restaurantjes.

 

Als je eenmaal binnen bent, valt direct het indrukwekkende plafond op. Het plafond bestaat eigenlijk uit 4500 afzonderlijke platen die samen het enorme kunstwerk vormen. Het kunstwerk heet Hoorn des Overvloeds en is ontworpen door kunstenaarsduo Arno Coenen en Iris Roskam.

 

Markthal

 

Parkeergarage

Zoals gezegd ga ik soms wel eens met de auto naar de Markthal. Niet te vaak, want parkeren in de Rotterdamse binnenstad is duur. Heel duur. Maar gelukkig niet zo duur als in Amsterdam. En als ik dan mijn auto ga parkeren denk ik vaak wel: wat een handige en overzichtelijke parkeergarage. Maar onze gids vertelde dat deze parkeergarage de prijs  European Parking Award (Beste Parkeergarage van Europa) heeft gewonnen. Het is maar dat u het weet. De prijs is onder andere gewonnen vanwege het goede ventilatiesysteem. Daarnaast is er een kentekenherkenning en alle auto’s met een energielabel A krijgen een korting op hun parkeerkosten. Wat ik zelf altijd handig vind zijn de groene en rode ledlampjes boven de parkeervakken. Zo kun je snel zien of een plek vrij is of niet.

 

Archeologisch museum

Waar ik dus altijd straal voorbij loop in de parkeergarage is het archeologisch museum De Tijd Trap. Voor de bouw van de Markthal zijn er op dezelfde plek veel archeologische vondsten gedaan. Deze zijn voor een deel terug te vinden in het museum. In de parkeergarage, rondom de roltrappen zijn de diverse objecten te vinden. Het museum is gratis toegankelijk. Leuk weetjes: in 2015 was het museum Winnaar van de Prijs der Nederlandse Publieksarcheologie.

 

 

Bij welke kraampjes moet zeker even langs?

Onderstaande marktkraampjes en horecazaken zitten al langer in de Markthal (sommige vanaf het begin) of hebben gewoon een supergoed concept. Dus grote kans dat als je naar de Markthal gaat, deze kraampjes zeker te vinden zijn 🙂 :

 

Obba’s Foodbar

Het kleine zusjes(/broertje?) van Obba Lounge Restaurant op Katendrecht die is gebouwd in diverse containers met een circustentdak erbovenop. Hier haal je superlekkere mezze. De sfeer is relaxt.

 

Jamie’s Italian

Ik heb er zelf nog niet gegeten. Telkens als ik hier met vrienden of collega’s wil eten, zijn er geen tafels meer beschikbaar. De meningen zijn verdeeld. Sommige vinden het eten er helemaal te gek en andere vinden het niet spectaculair. Maar als echte Jamie fan, moet je er zeker een keer zijn geweest.

 

21 Pinchos Tapasbar

Ook hier ben ik nog nooit geweest, maar daar gaat binnenkort verandering in komen. Dit restaurant werd dit jaar verkozen tot beste tapasbar van Nederland door het Spaans Verkeersbureau.

 

Wah Nam Hong

Voor Aziatische ingrediënten kun je in de Markthal terecht bij Wah Nam Hong. Ga zeker ook even naar boven naar het restaurant. Want dit is ook de plek voor heerlijke dimsum of hotpot.

 

Markthal

 

YoYo Fresh Teabar

I love bubble tea! En je kunt hier diverse soorten halen. Yoyo Fresh Teabar zit op meerdere plekken in het land, maar met een bubble tea in de ene hand en je fotocamera in de andere om foto’s te maken van de Markthal is toch net wat leuker.

 

Bram Ladage

De bekendste Rotterdamse patatboer met de lekkerste patat vind je ook in de Markthal. Dus een patatje mét haal je hier.

 

De Patissier

Alle koekjes en gebakjes hier zijn net kleine kunstwerkjes. Bijna zonde om op te eten. Doe dat vooral wel, want het is overheerlijk.

 

Markthal

 

Van Beek & Specker

Vind je De Patissier wat te fancy, ga dan lekkere appelkanjers halen bij Van Beek & Specker. Deze bakkerij is een begrip ik Rotterdam en heeft buiten de Markthal ook meerdere vestigingen.

 

Natuurlijk!

Wil je een keer wat anders dan een appel of een banaan, ga dan langs bij Natuurlijk! Hier heb je keus uit allerlei exotische en minder exotische groente en fruit soorten.

 

Markthal

 

 

Ben jij wel eens in de Markthal geweest? Wat is jouw favoriete plek in de Markthal?

Facebookreacties

reacties

Als je nog iets kwijt wil, doe het dan hier: