Op elke straathoek een mall

mall

Een bekend Indonesisch (Aziatisch) tijdverdrijf is het bezoeken van winkelcentra. Pergi ke mall. Dat heb ik dan ook vaak gedaan tijdens mijn vakantie. Mijn eerste twee dagen, toen ik bij mijn oom en tante in Tangerang verbleef, heb ik de meeste tijd doorgebracht in een verschillende winkelcentra. Mijn tante en ik zijn zelfs naar 5 verschillende winkelcentra op één dag geweest. Waarom gaan Indonesiërs er zo graag naartoe? Disitu ada adem. Oftewel: daar is het koel.

 

Pergi ke mall

mallOok ik ga er graag naartoe. Omdat het er inderdaad koel is (soms zelfs koud) doordat er airco is. Maar een mall daar is niet te vergelijken met de winkelcentra zoals wij die in Nederland kennen. Je vindt er vaak alles voor een compleet dagje uit. Compleet met winkels, een foodcourt naast de vele andere eetgelegenheden verspreid over de mall tot complete speelparadijzen met soms zelf een achtbaan of reuzenrad.

 

Een mall bevat vaak veel verdiepingen. Tussen de 4 en 8 verdiepingen is gangbaar. Voordat je alle winkels hebt gehad, ben je wel even verder. De foodcourt vind ik een van de leukste dingen in een mall. Uiteraard :-). De voedselveiligheid is bij de foodcourts vaak wat beter dan bij een stalletje langs de weg, maar ook hier zou ik niet adviseren om ijs of rauwe groente of vis (sushi is heel populair in Indonesië) te eten. Ik ken verhalen dat reizigers toch goed ziek waren geworden na het drinken van een glas cola met ijs bij een grote fastfoodketen in een mall.

 

Tangerang

Tangerang is een voorstad van Jakarta. Ik kom er al vanaf mijn derde omdat een deel van mijn (verre) familie daar woont. Toentertijd was het meer een buitenwijk van Jakarta. Meer kampong dan echte stad. Vooral de laatste 10 jaar heeft Tangerang een grote opmars gemaakt waardoor het nu niet veel onderdoet voor Jakarta. Al is Jakarta nog steeds vele malen groter. Toch vind je in Tangerang net als in Jakarta op bijna elke straathoek een mall.

 

Aeon

Op een nog vrij onbebouwd stuk land aan de rand van Tangerang vind je de leukste mall: Aeon Mall BSD City. Tenminste, als je net als ik Japanofiel bent en van lekker eten houdt. Aeon heeft namelijk een op de Japanse cuisine gerichte foodcourt waar je U tegen zegt genaamd Food Culture. Laat alle winkels links liggen en ga direct naar de foodcourt, neem hiervoor de oost ingang op begane grond.

 

Je vindt hier bijna 100 soorten sushi die je per stuk mee kunt in je eigen samengestelde sushibox. O, wat zei ik ook wel weer over rauwe vis in Indonesië? Hoe verleidelijk ook, ik heb me er niet aan gewaagd. Maar het zag er werkelijk prachtig uit en een mevrouw die flink stond in te laden vertelde bij dat de sushi hier net zo lekker was als in Japan. Ze was zelf alleen nog nooit naar Japan geweest. Maar dat hoefde volgens haar ook niet, met zo veel heerlijke sushi bij haar om de hoek. Er waren ook een aantal sushisoorten waarvan de vis bereid was dus niet meer rauw. Die wilde ik wel proberen, maar volgens mijn tante konden we beter naar een restaurant gaan om daar sushi te gaan eten. Dan konden we gelijk even zitten om de moeie voetjes uit te laten rusten. Een dag lang slenteren in malls maakt immers moe.

 

Bij een van de vele Japanse restaurantjes die Aeon rijk is, at ik mijn enige stukje sushi tijdens de hele vakantie: sushi met abon sapi en gefrituurde garnaal. Een fushion gerecht van de Japanse en Indonesische keuken. Abon sapi is gedroogd vlees gemaakt van rund. Een typisch Indonesische lekkernij die veel wordt gegeten. Mijn moeder is er ook dol op, helaas mag je geen gedroogd vlees meenemen van de Nederlandse douane :-(. Ik vind abon vooral een droge hap en je moet er vooral goed bij blijven drinken om niet in een hoestbui te belanden. Toch besloot ik het maar te nemen. Dit was een van de weinige sushi gemaakt zonder rauwe vis. Het was zeker niet vies, maar mijn favoriete sushi zal het nooit worden. En toch, als je in Indonesië bent en je houdt van sushi: probeer het! Deze variant zul je buiten Indonesië niet snel tegenkomen.

 

mall

 

Aangezien ik na de sushi en een soepdumpling (nooit spelen met je eten, van voor je het weet prik je je dumpling lek en istie niet meer fotogeniek) nog steeds trek had, zijn we opnieuw naar Food Cultures gegaan. Naast sushi vind je daar ook met houtskool gekleurde hotdogbroodjes (de nieuwste rage in Japan), verschillende soorten mochi, onigiri, ramen en diverse kawaii ijsjes. Ik probeerde bij Bubu een bloempotje. Ja, u hoort het goed: een bloempotje. Chocoladeijs (of avocado-ijs) afgetopt met Oreo kruimels, een takje krulpeterselie als plantje en een regenworm van snoep om het af te maken. En dit allemaal in een plastic bakje in de vorm van een bloempotje. Hoe verzinnen ze het!

 

mall

 

Aangezien er nog meer malls op het programma stonden die dag, heb ik het daar bij gehouden. Maar een volgende keer als ik naar Indonesië ga, kom ik hier zeker nog een keer terug.

 

Aeon Mall BSD City vind je aan de Jl. BSD Raya Utama, Desa Sampora Kecamatan Cisauk, Kabupaten Tangerang 15345.

Airco op vriestemperatuur

De airco staat in elke mall op standje winter-in-Nederland. Heerlijk, ik voel me daardoor helemaal thuis. Wel is er voor mij één nadeel . In warme landen ben ik altijd geneigd om veel water te drinken. Omdat je zoveel vocht verliest in die bloedhitte. Maar dat doe je nauwelijks als je je constant in gekoelde ruimtes bevindt. Een mall heeft vaak voldoende WC’s, maar de winkelcentra zijn vaak zo groot dat het meestal even lopen is voordat je bij de WC bent. En het wordt niet altijd goed aangegeven. Goed, gelukkig spreek ik een aardig moppie Indonesisch en zijn er genoeg beveiligers en winkelbedienden om te vragen waar het dichtstbijzijnde toilet is. Moet je alleen niet een overvolle blaas hebben en iemand treffen die volledig perplex staat omdat jij als blanke in vloeiend Indonesisch naar de dichtstbijzijnde WC vraagt… Uiteindelijk is het ook die ene keer goed gekomen. Op het nippertje, dat wel.

 

Facebookreacties

reacties

Een reactie

Als je nog iets kwijt wil, doe het dan hier: