Malaysian Supper Club van chef Norman Musa

Malaysian Supper Club

De Maleisische chefkok Norman Musa is gearriveerd in Dutchland. Tenminste, zo omschreef hij het zelf op zijn Facebookpagina. Een aantal dagen lang konden al zijn volgers de chef volgen bij het doen van inkopen in de Rotterdamse Markthal, hoe hij een lekker stukje Dudokappeltaart naar binnen schoof en ook de plaatselijke bloemist kreeg een moment of fame bij het inkopen doen van de bloemen voor Malaysian Supper Club.  Afgelopen zaterdag mocht ik aanwezig zijn tijdens dit 8-gangendiner in De Gaanderij in Leiden. Hieronder lees je mijn verslag.

 

Stilte voor de storm

Om stipt 5 uur stonden we voor de deur van restaurant De Gaanderij, waar het diner werd georganiseerd. Met Liyen van Liyen’s Foodmoments en Wendy van Mevr. Yan mochten we vooraf al een kijkje nemen in de keuken. Alhoewel ik een keuken had verwacht waar het stoom uit de oren van de chefs zou komen, was het eigenlijk extreem rustig. De mise-en-place was nog bezig en Norman Musa nam de tijd om het een en ander te vertellen over de gerechten die op het menu stonden. Norman werd geassisteerd door de chefs Alexander Wong en Marnix Benschop die in Rotterdam Nixy & Lexy Chinese Breakfast runnen.

 

8-gangendiner

Een dag eerder was er ook al een geslaagde Malaysian Supper Club gehouden, alleen bleek wel dat er een aantal gerechten te heet waren gevonden door de gasten. Verder waren de portiegroottes tijdens het eerste diner over het algemeen te groot. Als je 8 gangen moet wegwerken, zijn grote porties al snel te veel van het goede. En eten laten staan is natuurlijk zonde. Dus voor deze avond waren de portiegroottes iets kleiner en de laksa en het rendang- en inktvisgerecht waren iets minder pittig gemaakt. Bij de verschillende gerechten werd een thee arrangement geserveerd van de Leidse theewinkel Het Klaverblad. Extra leuk omdat we daar over twee weken mogelijk ook langs gaan voor onze Leidse Foodtour. Want na een editie in Rotterdam, Amsterdam en Groningen is dan dus Leiden aan de beurt. Binnenkort meer…

 

Nadat de meeste mensen om 6 uur binnenwaren trapten Norman en organisator Caroline van Marketing for Foodies af en kon het diner beginnen. De bovenruimte van De Gaanderij was afgehuurd en stijlvol oud-Hollands ingericht met veel kaarslicht en als finishing touch peperplantjes op tafel. Alhoewel heel gezellig, is spaarzaam kaarslicht niet het meest fijne licht om mee te fotograferen. Maar gelukkig zat ik aan de perstafel met een aantal foodbloggers. Foodbloggers onderling helpen elkaar en weten elkaar feilloos aan de vullen met wat stylingadvies en het bij schijnen van wat zaklamplicht (nogmaals dank Louise van Keukenatelier 🙂 ). Hieronder ga ik de gerechten een voor een langs.

 

Heet, heter, heetst

 

Malaysian Supper Club

 

We startten de avond met een gekruide zwarte rijst canape op een blaadje sla. Zo dat was gang 1, dacht ik. O nee toch niet, de ‘echte’ gangen moesten nog beginnen. Maar de smaak van dit aperitief beloofde veel goeds.

 

Malaysian Supper Club

 

 

Het eerste echte gerecht was Sint-Jakobsschelp met een frisse, licht pittige groene curry op een bedje van gemarineerde kool. Niet echt pittig, maar ik wist wat er komen ging, dus een mooi begin. Er was nog genoeg tijd om de tong te verbranden 🙂

 

Malaysian Supper Club

 

Want het tweede gerecht was al een stuk pittiger: laksa van garnalen. Geen volledige laksa, want dan hadden er nog noedels in gezeten, maar als gerechtje tijdens dit diner was dat ook niet echt nodig. Dan was het allemaal te machtig geworden. Voor de nodige koolhydraten zat er wel een Maleisische bruschetta bij met knoflook en zwarte en witte sesam. Op zich ook wel goed voor degenen die de soep toch net iets te pittig vonden. Een stukje brood neutraliseert de pittigheid van het gerecht toch net iets beter dan een slok water. Nooit nooit nooit water drinken als je tong in de brand staat, want je maakt het alleen maar erger! Wat ik zelf altijd goed vind helpen is een hap witte rijst. Je krijgt bij Aziatisch eten vaak niet voor niets een enorme hoeveelheid witte rijst erbij.

 

Malaysian Supper Club

 

Ik ben geen vleeseter, maar goed gemaakte rendang lust ik wel op zijn tijd. En omdat in dit gerecht eend was gebruikt in plaats van rundvlees, was de structuur erg zacht en een beetje vettig, maar zeker niet té. Het gerecht was trouwens ook erg pittig! Voor mij geen probleem, maar sommigen aan tafel liepen al wat rood aan. Nee, ik noem geen namen 🙂

 

Malaysian Supper Club

 

Na de pittige rendang was het tijd voor een wat milder gerechtje. Op de huid gebakken zalm met aardappelpurree op smaak gebracht met curry. Ook weer erg lekker met een krokant zalmhuidje. Al had het van mij toch iets pittiger gemogen, zeker na de eerdere twee pittige gerechten. Ik zou daarom persoonlijk dit gerecht toch eerder in het menu hebben gezet. 

 

Malaysian Supper Club

 

En als je na de rendang dacht dat het niet heter zou worden, dan kon het toch nog net wat heter. Zelfs bij mij liepen de tranen over mijn wangen bij het eten van de sambal met inktvis. Daar was geen neutraliserende nasi lemak (rijst bereid met kokosmelk) tegenop gewassen. Uiteindelijk toch mijn hele bordje leeggegeten. Want ik vond het toch ook wel weer erg lekker (afgezien van het enorme branden van de sambal). De nasi lemak had alleen wel wat kruidiger en sterker van kokossmaak gemogen. Maar het kan ook zijn dat het wel heel kruidig was, maar dat mijn smaakpapillen inmiddels waren weggebrand. Excuus trouwens voor de raar scherp gestelde foto. Ik was even te veel afgeleid door de foodfoto optie op mijn nieuwe telefoon en ben vergeten een ‘normale’ foto te maken. 

 

Malaysian Supper Club

 

Kleefrijst met kruidige kip. Licht pittig. Aan tafel werd de vergelijking met lemper gemaakt, waar het inderdaad erg veel op leek alleen dan de kleefrijst en kip apart. De zwarte rijst maakte de kleefrijst net wat lekkerder. Zo zat er net wat meer structuur in dan wanneer alleen maar de witte kleefrijst gebruikt zou worden.

 

2 toetjes

 

Malaysian Supper Club

 

Het zevende gerecht – yoghurtijs met fruit en noten – vond ik persoonlijk het minst. Maar dan kwam denk ik vooral door de passievrucht die erg wrang smaakte.

 

Malaysian Supper Club

 

En dan het laatste gerecht: teh tarik met onde-onde, notenkoek en Maleisische brownie. De teh tarik was net zo romig als de teh tarik die ik elke morgen dronk toen ik laatste in Maleisië en Singapore was. Alleen de hoeveelheid was een stuk minder. Maar een halve liter bierpul die ik bijna standaard in Maleisië en Singapore kreeg, was waarschijnlijk ook te veel geweest. Want iedereen aan tafel zat inmiddels bommetje vol.

 

Voor de oplettende kijker van Indonesische/Indische afkomst: blijkbaar wordt klepon in Maleisië onde-onde genoemd. Helaas, want ik ben geen fan van klepon. Wel van onde-onde. Maar goed, dat is weer een mooi excuus om binnenkort weer een keer een onde-onde te halen op de West-Kruiskade.

 

Laatste kijkje in de keuken

Malaysian Supper ClubMalaysian Supper ClubVoordat het laatste gerecht opgediend werd, mochten we nog een kijkje in de keuken nemen. De rest was weer wat wedergekeerd in de keuken en nu had de chef weer tijd om de bloggers te woord te staan en op de foto te gaan. En dat wilde we natuurlijk wel.

 

Malaysian Supper Club komt terug!

Ik had een geweldige avond met lekker eten en fijn gezelschap aan de perstafel. Zo’n avond die je iedereen kunt aanbevelen. Denk je nou: ‘Snertverredemme, nou heb ik het gemist!’ Niet getreurd. Op 1 en 2 december aanstaande zal er een nieuwe Malaysian Supper Club plaatsvinden, maar dan in (de buurt van) Rotterdam. Houd Normans website in de gaten voor de exacte plaats en het menu.

 

 

Dit diner heb ik bijgewoond op uitnodiging van Marketing for Foodies en Chef Norman Musa.

 

Facebookreacties

reacties

2 reacties

  • Haha, ik ben niet snel jaloers, maar nu moet ik toch bekennen dat….

    Ik heb begin dit jaar in Maleisie een prachtig kookboek van Norman Musa gekocht om ook thuis nog lekker te kunnen genieten van het heerlijke Maleisische eten.

    Super leuk dat je alle gerechtjes beschrijft…krijg er direct trek van ?

    • Je kunt nog in de herkansing in december in Rotterdam als je dat wilt. Trouwens ook een heel vriendelijke chef die echt de tijd voor ons nam voor praatje en een foto.

Als je nog iets kwijt wil, doe het dan hier: