Magnetron en boter maakt boem

magnetron

Boem! Het doffe plofgeluid kwam uit de magnetron. Voor een recept had ik een beetje gesmolten boter nodig. Ik was te lui om een steelpannetje te pakken. Waarom niet gelijk in het schaaltje even voorzichtig een minuutje op een laag vermogen in de magnetron? En zo geschiedde.

 

Intussen was ik bezig om de bloem en suiker met elkaar te mengen totdat ik de betreffende boem hoorde. Ik dacht dat het schaaltje gesprongen was, dus ik open de magnetron. Het schaaltje was nog heel, maar de boter zat overal in de magnetron. Ik had nog nooit gehoord van ontploffende boter in de magnetron, maar na Google te hebben geraadpleegd kwam in inderdaad meerdere verhalen tegen die hetzelfde hadden ervaren.

 

Logisch uiteindelijk als je erover nadenkt. Als boter smelt, scheidt het water van het vet. Het vet drijft boven op het water. Maar als het water uiteindelijk verder verwarmt gaat het stomen en krijgt meer volume. Het laagje vet voorkomt dat het water weg kan tot de druk niet meer te houden is. Met een enorme kracht perst de waterdamp zich door het laagje vet met een ontploffing tot gevolg. Tot zover de natuurkunde/scheikunde les. Beloofd.

 

Maar je wat te doen om je magnetron weer schoon te krijgen? Allereerst direct de ergste smurrie eraf halen met een doek. Uiteindelijk blijft er alsnog veel vet achter. Ik wilde al met agressieve schoonmaakmiddelen aan de slag. Toch maar nog even verder met googlen. Op Oma Weet Raad las ik de tip om een aantal schijfjes citroen of limoen in een laagje water een aantal minuten op vol vermogen in de magnetron te laten koken. De zuren en de stoom zorgen ervoor dat het vet wordt losgeweekt. Hierna kun je de viezigheid zo met een doekje afnemen. En zo waar, het werkte. Alles is weer stralend schoon. Goede tip voor de volgende keer, al zal ik in de toekomst voor het smelten van de boter toch maar gewoon een steelpannetje gebruiken.

 

Facebookreacties

reacties

2 reacties

  • Wat een goed idee! Ik heb wel eens last van ontploffende sauzen, waarschijnlijk vanuit hetzelfde principe (nooit bij stilgestaan) als bij boter. Ik durf nooit zo aan de slag met schoonmaakmiddelen, bang dat die uiteindelijk in mijn volgende hapje in de magnetron terechtkomen, dus ik probeer het altijd maar met een nat doekje en dan flink schrobben. Ik vermoed dat dit citroenverhaal meer zoden aan de dijk gaat zetten en hopelijk ook lekkerder ruikt 🙂

    • Het ruikt echt heerlijk! Ik denk dat het met citroenen nog lekkerder gaat ruiken dan met limoenen. Maar die had ik toen niet in huis 🙂

Als je nog iets kwijt wil, doe het dan hier: