Maak kennis met Maleisisch fruit

Maleisisch fruit

Dit artikel werd geschreven door Liyen Siaw van Liyen’s Foodmoments. Namens IndoRotterdammert was zij aanwezig bij het event Malaysian Fruits and Food Promotion afgelopen weekend in de Rotterdamse Markthal.

 

Elk land heeft zijn eigen unieke voedsel en gerechten. Fruit is daar een van. In Aziatische landen heb je veel exotisch fruit wat niet altijd makkelijk te verkrijgen is hier in Nederland. Ken jij jackfruit (nangka), durian of sterfruit? Dit zijn enkele exotische vruchten die veel gegeten worden in Maleisië. Om de vruchten uit Maleisië meer bekendheid te geven, was de beroemde Maleisische celebrity chef Dato’ Ismail Ahmad in Nederland. Hij gaf een kookdemonstratie in de Markthal in Rotterdam. Dit werd gehouden in het weekend van 15 tot en met 17 september 2017.

 

Maleisisch fruit

 

Malaysia Day

Waarom dit weekend? 16 september is een speciale dag voor de Maleisiërs. In het jaar 1963 werd er op deze dag de staat Maleisië gevormd uit Malakka (de voormalige naam van Maleisië), Singapore en de Oost-Maleisische staten Sabah en Sarawak aan de noordkust van Borneo. Singapore werd in 1965 een onafhankelijke republiek en maakte toen geen onderdeel meer uit van Maleisië.

 

Om deze Malaysia Day, ook wel bekend als Hari Malaysia, te vieren kwam ook de Maleisische ambassadeur Z.E. de heer Ahmad Nazri Bin Yusof met zijn vrouw langs. Ze sneden een heerlijke chocolade taart aan gedecoreerd met (nagemaakt) fruit uit Maleisië, zoals sterfruit en durian. Daarnaast stond er ook op de taart de vlag van Maleisië en de tekst Negaraku. Dat is de naam van hun volkslied en het betekent ‘Mijn land’.

 

Maleisisch fruit

Verse ingrediënten en weinig calorieën

Tijdens de kookdemonstratie liet de chef de bezoekers van de Markthal kennis maken met twee populaire Maleisische gerechten: Penang Char Kuey Teow en Pengat Nangka. Chef Ahmad promoot niet alleen Maleisisch eten, maar wilt de traditionele gerechten ook gezonder maken. Hij kookt alleen met verse ingrediënten en zorgt dat zijn gerechten zo weinig mogelijk calorieën bevatten.

 

Char Keuy Teow is een bekende streetfood gemaakt van o.a. platte rijstnoedels, garnalen, eieren, taugé, lente ui en sojasaus. In deze variant heeft chef Ahmad geen olie gebruikt om te bakken en de rijstnoedels zijn vervangen door een glutenvrije variant. Je proeft meteen het verschil. Ik vond Char Keuy Teow altijd zo vettig en deze was dat dus niet! Pengat Nangka is een toetje met jackfruit (nangka) in kokosmelk. Jackfruit is de grootste vrucht die er in de wereld bestaat en wordt gebruikt in toetjes of als bijgerecht bij rijst. In dit recept zat naast kokosmelk en jackfruit ook palmsuiker.

 

Maleisisch fruit

 

Bij de stand kon je ook diverse stukjes fruit proberen en chips proeven gemaakt van fruit. Je zag veel geïnteresseerden langskomen om de chef te zien koken en het fruit en de gerechtjes te proeven. Ook kwamen er bezoekers langs die de gerechten en vruchten herkenden. Ik heb zelf ook een Maleisische achtergrond. Mijn vader is Maleisisch, maar ik kom weinig in contact met de Maleisische (eet)cultuur. Het is voor mij echt leuk om dit te zien en te proeven. Ik hoop dat hiermee ook veel meer mensen kennis hebben kunnen maken met de rijkdom van de Maleisische keuken.

 

Facebookreacties

reacties

7 reacties

Als je nog iets kwijt wil, doe het dan hier: