Als een kind zo blij op een lokale markt

lokale markt

Lokale markten in het buitenland vind ik helemaal het einde. En hoe meer afgelegen en onbekender bij toeristen, hoe beter. Als een ware Erica Terpstra* struin ik met mijn fotocamera in de aanslag de markt af. Op zoek naar die ene mooie plek voor een foto en naar groenten, fruit en andere etenswaren die in Nederland minder gebruikelijk of onbekend zijn. Als je me niet ophaalt, kan ik er uren zoet zijn. Mijn reisgezelschap weet ook altijd: ben je Helena even zat, zet haar dan zo snel mogelijk af bij een lokale markt, en je hebt weer het rijk alleen. Gelukkig word ik overigens altijd wel weer keurig opgehaald.

 

In de loop van de tijd heb ik vele lokale markten mogen bezichtigen. Hieronder vind je een aantal foto’s die ik maakte op buitenlandse markten in Azië.

 

China, Beijing

 

lokale markt

 

Eieren in overvloed bij deze lokale markt in een buitenwijk van Beijing. Naast verse eieren verkoopt deze mevrouw ook gezouten eieren. De mevrouw liet mij uiteindelijk een beetje proeven. Toen herinnerde ik me de smaak van een gerecht dat mijn oma mij als klein kind ooit een keer voorschotelde en ik allesbehalve lekker vond. Gezouten eieren zijn nog steeds geen favoriet van mij.

 

lokale markt

 

Tijdens een kookcursus in Georgetown Penang in Maleisië, gingen we vooraf de lokale markt op. Daar waren zo ontzettend veel ingrediënten die ik niet kende, ik keek mijn ogen uit. De geuren en kleuren waren prachtig om te zien.

 

lokale markt

 

Op het vaste land in Penang bij Kampung Tok Elong ging ik naar een pasar malam. Naast allerlei soorten groenten, fruit en vis, werden er allerlei gerechten bereid. Zoals hier roti yala, een opgerolde pannenkoek gemaakt van een kokosbeslag. De pannenkoek wordt gemaakt door het beslag in een fles met een dop met kleine gaatjes in een ronddraaiende beweging over een gloeiend hete plaat verdelen. Roti yala wordt gegeten met een curry.

 

lokale markt

 

Het meest onder de indruk was ik van de Tsukiji vismarkt in Tokyo. Om 2 uur ‘s nachts uit de veren en heel lang wachten in de wachtruimte om om 6 uur ‘s ochtends de tonijnhandelaren bezig te zien tijdens de veiling. Het was het zeker waard. En na de veiling om half 7 ‘s ochtends aan de sushi. Want het is altijd tijd voor sushi. Mmmmm!

 

 

 

*Heb je Erica op Reis weleens gezien van Omroep Max? Dat is zo’n leuk programma. En Erica is gewoon zo’n heerlijk enthousiast mens. Erica bezoekt nagenoeg in elke aflevering een lokale markt en kan helemaal opgaan in de geuren, kleuren, mensen en al het eten om zich heen. Vandaar de vergelijking 🙂

Facebookreacties

reacties

Een reactie

Als je nog iets kwijt wil, doe het dan hier: