Lokale lekkernijen scoren als souvenir

lokale lekkernijen

Eén van de leuke dingen aan vakantie is, dat je uiteindelijk ook weer naar huis gaat. Dat klinkt misschien wat raar uit de mond van een zelfverklaard globetrottert, maar ik vind het (bijna) altijd ook wel weer fijn om naar huis te gaan. Want there is no place like home. Maar het is wel altijd fijn om een beetje na te genieten van de vakantie. Door het doornemen van de foto’s bijvoorbeeld, een van verschillende lokale lekkernijen die van de douane meegenomen mochten worden naar Nederland.

 

Vorige week zat ik in Frankrijk. Met de auto een tocht gemaakt langs de kust van Normandië. Daarna door naar Bretagne voor een paar dagen rust in the middle of nowhere. Meestal ben ik niet iemand die uren in de auto wil zitten voor een vakantiebestemming, maar als je naar Bretagne gaat, is dat toch het meest praktisch, wil je daar nog het een en ander willen bezoeken. Een groot voordeel van de auto is, dan je van alles mee kunt nemen terug naar huis. Dus de achterbak zat op de terugweg voor een groot deel gevuld met allerlei lekkernijen uit Bretagne. Om weg te geven aan familie, vrienden en collega’s, of gewoon om lekker zelf van te genieten. Trappistenbier, potjes gezouten caramel, gezouten caramelsnoepjes, koekje, zout uit Guérande, het ging allemaal mee.

 

In het vliegtuig kun je helaas niet alles meenemen. Zeker niet als je alleen met handbagage reist. Zo mag je dan geen vloeistoffen meenemen van boven de 100 milliliter, behalve als je het bij zo’n veel te dure taxfree shop koopt op het vliegveld zelf. Nee, daar doe ik niet aan. Dan maar geen lokaal biertje of drankje voor het thuisfront.

 

Ook in Azië kun je overheerlijke producten kopen die helaas niet door de grenscontrole komen. En aangezien ik geen Border Security achtige toestanden wil, houd ik me netjes aan de regels en neem ik niets mee wat niet mag. Hoe groot de verleiding ook is. Lang leve de douane reizen app. Ook geef ik het altijd netjes aan als ik etenswaren bij me heb als me dat wordt gevraagd. Kroepoek ja, maar niet meer dan 20 kilo. Dus wordt in Indonesië bij familie en vrienden regelmatig de grote wisseltruc gedaan. ‘O wat lekker kroepoek. Wat lief dat je aan me hebt gedacht! Hier voor jou heb ik ook kroepoek meegenomen.’ En zo blijft je totaal hoeveelheid om peil. Én het blijft onder het maximum aantal kilo’s wat in Nederland ingevoerd mag worden.

 

Waar je overigens de voordeligste culinaire souvenirs kunt halen? Bij de plaatselijke supermarkt. Goedkoper dan in de toeristische winkeltjes en je hebt alles bij de hand. Dus houd je zintuigen open tijdens de vakantie en houd desnoods een lijstje bij wat je allemaal wilt aanschaffen aan lokale lekkernijen. En sla op de laatste of een-na-laatste dag van je vakantie je slag in de supermarkt of lokale (boeren)markt. Succes gegarandeerd.

 

 

Facebookreacties

reacties

Als je nog iets kwijt wil, doe het dan hier: