Vind de lokale keuken op vakantie

lokale keuken

Niets is zo frustrerend wanneer je als foodie een land bezoekt om daar de lokale keuken te ontdekken en het is een teleurstelling. Ik heb regelmatig meegemaakt dat, vooral in China en Marokko, het eten dat we voorgeschoteld kregen, niet echt was wat ik me ervan had voorgesteld.

 

lokale keukenAangekomen in Sichuan China, een streek die bekend staat om zijn pittige Sichuan peper, loodste onze gids ons regelrecht naar een restaurantje toe wat ons rechttoe rechtaan smakeloos Chinees (?) eten voorschotelde. Speciaal voor toeristen. Het merendeel van mijn reisgezelschap blij, want geen fan van pittig eten. Ik niet, ik wilde de lokale keuken proeven. Toen bij de tweede maaltijd die dag we weer in een toeristententje werden gezet, stond ik erop dat de gids me ergens anders zou brengen. En zo eindige ik samen met de gids bij een local in haar keuken om daar de echte Sichuan keuken te proeven. Mijn slokdarm heeft niet zo vaak zo in brand gestaan als toen, maar het was wel erg lekker.

 

Zo ook in Marokko. Ik weet niet wat het was, maar het Marokkaanse eten in Nederland smaakte veel lekkerder dan het eten tijdens de vakantie. Daar was het minder smaakvol, veelal tot snot gekookt en waarschijnlijk ook niet hygiënisch gekookt. Het merendeel van het reisgezelschap waar ik mee was, was namelijk binnen de kortste keren aan de race. Gelukkig heb ik sterke darmen en heb ik daar geen last van gehad. Maar toch. Het is geen gezelokale keukenllige informatie om te weten als je met de groep ergens gaat eten. Wel heeft uiteindelijk een van mijn groepsgenoten ervoor gezorgd dat we bij de schoonmaakster van het hotel thuis een echt Marokkaanse maaltijd konden koken. Dat was pas lekker en ook heel gezellig. Gewoon op de grond, WC rol erbij om je handen mee af te vegen. Helemaal local 🙂

 

Door schade en schande ben ik wijs geworden. En als je net zo’n foodie bent als ik, lees dan onderstaande 6 tips om tijdens vakantie de echt lokale keuken te proeven:

 

  1. Zoek vooraf op internet welke lokale specialiteiten het land van bestemming heeft. Schrijf de namen op of, wanneer er een ander schrift is in het land, sla een foto van het gerecht op op je telefoon.
  2. Zelf lees ik ook vaak de Capitool reisgids van het land. Het zijn over het algemeen vrij lijvige boeken, dus ik neem ze niet altijd mee op reis. Te zwaar en ook minder plek voor souvenirtjes. Je moet keuzes maken in het leven. Maar in deze reisgidsen kun je vaak veel informatie vinden over de lokale keuken. Ook leuk om ideeën op te doen voor foodie souvenirtjes.
  3. Ga tijdens een groepsreis niet eten waar de gids zegt dat je moet eten. Vaak zijn dit restaurants die gewend zijn om voor (grote) groepen toeristen te koken en daarom de smaak wat aanpassen aan de westerse smaakpapillen. Misschien goed voor je eerste dagje in het vakantieland, om even te acclimatiseren, maar blijf daarna zo ver mogelijk weg van dit soort restaurants.
  4. Ga op voorhand al op zoek naar locals onder je familie-, vrienden of kennissenkring of die daar recent nog een tijd hebben gewoond. Soms ook nog een leuke manier om weer met iemand in contact te komen die je al een tijd niet meer hebt gezien of gesproken. En wees creatief. Mocht je niemand hebben die in, ik noem maar wat, Kirzigië (dat ligt in Azië voor degenen die zich dat afvragen) woont of bekend is, mogelijk dat je via je netwerk wel bij iemand kunt komen. Of bezoek een reisforum. Je zult versteld staan hoe ver je komt.
  5. Ga met een grote boog om de plaatselijke McDonalds of Kentucky Fried Chicken heen. Als je fastfood wilt, dan alleen op het laatst als een soort pre-acclimatisatie om af te kicken van de lokale keuken. Trouwens is het wel leuk om een keer naar de McDonalds te gaan om daar de lokale voordeelmenu te eten. Bijna elk land heeft wel een gerecht op de kaart die niet in andere landen te krijgen is. Zo kun je de McKroket alleen in Nederland krijgen en is de McSpicy in Indonesië net even wat pittiger dan dat je mogelijk verwacht.
  6. Als je dan op zoek gaat naar een goede eettent, ga dan eten op een plek waar je veel locals ziet zitten. Zo heb ik in Rome alleen maar heerlijk gegeten door steeds dit criterium aan te houden. Wanneer er niet veel locals te vinden waren in het restaurant, zijn we er niet gaan eten.
  7. Kies voor kleine restaurantjes, eetstalletjes of foodtrucks. In veel Aziatische landen heb ik veel lekkerder gegeten bij de kleine eetstalletjes dan in restaurants. Let wel goed op dat je geen rauwe groenten eet en dat alles goed verhit wordt voordat je het opeet.

 

Naast deze tips zullen er vast nog wel andere te bedenken zijn. Weet jij er nog een, laat het me weten in een comment.

 

Facebookreacties

reacties

Een reactie

Als je nog iets kwijt wil, doe het dan hier: