Loi Krathong festival in Thailand

loi krathong

Een van de hoogtepunten van mijn reis naar Thailand was het Loi Krathong festival. Laatst kreeg ik reminder dat het alweer twee jaar geleden was dat ik daar geweest ben. Met daarbij de nogal emotieloze beschrijving: “Net terug van het Loi Krathong festival.” De iets wat wazige foto’s spreken voor zichzelf moet ik toen heel rationeel gedacht hebben.

 

Festival van Lichtjes

Maar op het moment zelf weet ik nog dat ik volledig extatisch heb rondgelopen met regelmatig een ‘oooh’ en ‘aaah’ toen de diverse wensballonnen werden opgelaten langs de rivier bij de Chiang Rai. Ook de diverse krathongs op het water was een heel mooi gezicht. Een krathong is een soort van bootje gemaakt van bananenbladeren gevouwen in de vorm van een lotusbloem, met daarin een kaarsje, wierookstokjes en wat muntgeld. In de avond van het Loi Krathong festival verzamelen de Thai zich bij de meren en rivieren en worden de krathongs massaal te water gelaten. Het is echt een spectaculair gezicht om duizenden lichtjes op en boven het water te zien. Het wordt niet voor niets het Festival van Lichtjes genoemd. De foto’s die ik toen gemaakt heb, zijn te wazig voor publicatie op deze site. Maar google op ‘loi krathong’ en je ziet wat ik bedoel.

 

Geluk

Ook ik heb een krathong te water gelaten en een wensballon de lucht in laten gaan. Men gelooft dat hoe langer de kaars blijft branden, hoe meer geluk je hebt in het komende jaar. En volgens de traditie heb ik de lichtjes nagekeken totdat ik ze niet meer kan zien. En dat is best moeilijk als er zoveel lichtjes zijn. Volgens mij hebben mijn lichtjes vrij lang gebrand, maar dat kan ik niet met zekerheid zeggen. Aan mijn geluk heb ik het niet gemerkt, maar daar ben ik vast te nuchter voor 😉

 

Grote gevaartes

Het zijn niet alleen kleine bootjes in lotusvorm die te water worden gelaten. Overdag zijn er ook grote creaties te bewonderen op het water. Niet alleen in de vorm van lotusbloemen, maar in allerlei vormen. In de vorm van olifanten, bloementorens, stoepa’s, you name it. Enorm grote krathongs versierd met bloemen, fruit en kralen. Het deed een beetje denken aan het bloemen-/fruitcorso denken, alleen dan op het water.

 

loi krathong

 

Thailand

Tot kort daarvoor had ik er nog nooit van gehoord. Ik moet ook eerlijk zeggen dat ik me nog niet echt in Thailand en de Thai verdiept had voor de tijd. Zelf zou ik Thailand ook niet uitgezocht hebben als vakantieland. Het stond niet in mijn bucket list top 50 (ja, zo lang is-tie al…). Maar omdat een vriendin van mij vroeg of ik meewilde en ik nooit nee zeg tegen een vakantie, belandde ik toch in Thailand. En in twee weken tijd heb ik daar veel gezien en beleefd waar ik binnenkort nog wel het een en ander over zal schrijven. Ik heb in ieder geval geen spijt dat ik daar ben geweest. Vooral ook omdat ‘spijt’ en ‘vakantie’ standaard niet in dezelfde zin voorkomen bij mij. Behalve nu merk ik… :-S

 

Viering in 2016

Dit jaar zal het Loi Krathong festival gevierd worden op 14 november. Aanstaande maandag dus. Dit wordt niet alleen in Thailand gedaan, maar vooral ook in veel andere Aziatische (boeddhistische) landen. Over viering van Loi Krathong in Nederland heb ik voor dit jaar niets kunnen vinden. Mocht het wel zo zijn en je leest dit artikel op tijd: let me know!

 

 

Facebookreacties

reacties

Als je nog iets kwijt wil, doe het dan hier: