Kookworkshop Penang bij Nazlina, the fierce aunty

Nazlina

In Penang, Maleisië, liet de geboren Penangse Faridah (nu wonend in Australië) mij kennismaken met de lokale keuken daar. Eerder schreef ik al over de gedroogde visjesmarkt vlakbij Pantai Merdeka. Maar wilde ik echt meer weten over de Penangse eetcultuur, dan moest ik volgens haar een kookworkshop volgen bij haar goede vriendin Nazlina, die een kookstudio in Georgetown heeft. Samen met Faridah en haar zoon volgde ik er een workshop en leerde inderdaad erg veel van deze mooie eetcultuur.

 

Wat gaan we maken?

We starten de workshop in de keuken van Nazlina, waar we roti canai als ontbijt krijgen. De groep is divers. Er zijn deelnemers uit Frankrijk, Italië, Zuid-Afrika, Engeland en dus Nederland en Australië. Nazlina graag of er nog wensen zijn wat betreft het menu van vandaag. Het mooie aan de kookworkshop van Nazlina is dat het niet steeds dezelfde gerechten zijn die er gemaakt wordt. Aan de hand van de wensen van de deelnemers worden eerst samen de inkopen gedaan op de naastgelegen markt. We komen uit op laksa (een noodles/vis soep), nasi lemak (kruidige kokosnasi met een aantal bijgerechtjes verpakt in bananenblad), rog in sambal en kue dadar (pandanflensjes met kokos en gula jawa vulling).

 

Nazlina

 

Rondleiding lokale markt

De in Nederland geboren Peter leidt ons allereerst rond op de lokale markt. Dit ligt naast pal naast de kookstudio. Daar halen we dus onder andere de bananen- en pandanbladeren, de versgeperste kokosmelk en rog voor de workshop later die dag. Onderweg vertelt Peter over alle bijzondere en minder bijzondere groente, fruit en vissoorten die er op de markt te vinden zijn. Ook proeven we bij een aantal kraampjes verse nangka sap, verschillende fruitsoorten en koekjes. En wat vind je van die verse nootmuskaat/folie? Supermooie specerijensoort toch?

 

Nazlina Nazlina Nazlina Nazlina NazlinaNazlina Nazlina

 

Voor wie dit blog wel vaker leest, weet dat ik fan ben van lokale markten. De geuren, kleuren, de mensen en alle producten die in Nederland niet of lastig te verkrijgen zijn op een plek, maakt dat ik er uren kan rondlopen. De 2,5 uur dat we op de markt zijn, vliegen dan ook voorbij. Maar dan is het toch echt tijd om wat te gaan koken. Want ondanks dat we het een en ander geproefd hebben onderweg, heeft iedereen toch best wel trek gekregen.

 

Nazlina, fierce aunty

In de keuken is het Nazlina die de scepter zwaait. Petit, maar fierce. Maar ook ontzettend aardig met gevoel voor humor. Al snel is iedereen in groepjes aan het werk op de pepers, ui en knoflook te snijden voor de sambal die later bij de rog gaat en deels gebruikt wordt voor het maken van de sambal bij de nasi lemak. Samen maakten we de groene pandanpasta die de kleur en smaak heeft aan de groene flensjes. Die worden op hun beurt weer gebruikt op kue dadar te maken. De vulling daarvan is gemaakt van geraspte kokos met gula jawa (ingekookte palmsuiker). Nazlina maakte zelf de laksa en de rog in sambal. Iedereen mocht zijn of haar eigen nasi lemak in een bananenblad vouwen. De tafel stond uiteindelijk overvol aan heerlijkheden en kregen we het bijna niet op.

 

Nazlina Nazlina Nazlina

 

Na afloop krijg je alle recepten mee die je tijdens de kookles gemaakt hebt. Ga je binnenkort naar Penang en wil je daar ook deze kookworkshop volgen, dan kan ik je deze kookworkshop zeker aanbevelen.

 

PS:

Nazlina heeft sinds kort een boek uit genaamd The Fierce Aunty’s no-nonsense Guide to Perfect Laksa. Een Engelstalig boek waarin je dus alle kneepjes uitgelegd krijgt om de heerlijke Penangse vis- en noodlessoep te maken. Je kunt het boek ook hier in Nederland bestellen.

 

Nazlina

PPS:

Afgelopen week stond in het teken van de Maleisische keuken op mijn blog IndoRotterdammert. En niet zonder reden. Want morgen mag ik de Maleisische topchef Norman Musa ontmoeten en genieten van een Maleisisch 8-gangendiner in Leiden. Maandag lees je hierover meer op mijn blog. Cannot wait 🙂

 

 

Dit artikel bevat een affliate link.

Het bijwonen van het 8-gangendiner van Norman Musa is op uitnodiging van Marketing for Foodies.

 

Facebookreacties

reacties

19 reacties

Als je nog iets kwijt wil, doe het dan hier: