Hoe overleef je een rit op een kameel?

kameel

Tja, daar vraag je me wat. Je bent mogelijk hier terecht gekomen omdat ook jij binnenkort een rit op een kameel gaat (moet!) maken. En je wilt je goed voorbereiden. Hieronder geef ik je wat tips, doorspekt met wat ervaringen. Ik kan eerlijk zijn: ben er niet erg enthousiast over. Dan ben je gewaarschuwd.

 

Kameel of dromedaris?

 

Kies liever voor een kameel waarbij een dik zadel tussen de twee bulten is gecreëerd (vaak zijn het diverse dikke lappen stof over elkaar) dat goed is vastgezet. Voetensteunen zijn handig, maar niet perse noodzakelijk. Ongemakkelijk zit je toch wel.

 

Dromedarissen zijn ook verkrijgbaar. Ik weet niet precies of je voor, achter of op de bult zit. Ik heb het gevoel dat je op een dromedaris wat onstabieler zit dan op een kameel, maar dat is meer een gevoel.

 

Het besteigen van de kameel

 

Het is allereerst dus niet het meest comfortabele vervoersmiddel dat ik ken. Dat begint al met hoe je erop komt. De kameel/dromedaris gaat netjes voor je zitten en je klautert erop. Belangrijkste tip: probeer dit zo elegant (dames) of ze stoer (heren) mogelijk te doen wanneer je ook reisgenoten bij je hebt. Want foto’s maken tijdens het besteigen van een kameel moet en zal gebeuren. En je wilt geen oncharmante of onhandige foto’s van jezelf in je fotoalbum terugzien.

 

kameel

 

 

Géén slippers

 

Over het schoeisel: kies voor dichte schoenen of blote voeten. Als in een onbewaakt moment je slipper van de voet afglijd kun je er never nooit niet bij. Van een kameel kun je natuurlijk niet zomaar even afstappen. Zeg maar dag tegen je slipper. En zeg ook maar dag tegen je voetzool wanneer je na de rit met je blote voetje in het gloeiendhete zand gaat staan.

 

Ontspan!

 

Probeer zo ontspannen mogelijk te blijven zitten. Enige vorm van krampachtigheid zorgt er in het ergste geval voor dat je langzaamaan naar links of rechts wegzakt. En dat is best eng wanneer je op grote hoogte zit. Bovendien zorgt ook dit weer voor gênante foto’s gemaakt door medepassagiers. Niet doen dus!

 

En dan er weer af

 

Dacht je dat opstappen eng was, eraf vond ik persoonlijk net iets minder aangenaam. Als je niet uitkijkt en naar achteren leunt, kan het zomaar zijn dat je voorover van de kameel afkukelt. Dus krijg je het sein dat de kameel gaat zitten zodat jij eraf kunt stappen, leun dan zoveel mogelijk als kan naar achteren en houd je goed vast. Eerst gaat de voorpoten. Dan moeten de achterpoten nog. Probeer op dat moment weer wat naar voren te leunen. Ook weer goed vasthouden. Ik geef je geen garantie die je er niet alsnog afkukelt, maar je maakt zo in ieder geval minder kans.

 

Michael Jackson

 

In mijn leven heb ik twee keer op een kameel gezeten. Of was het een dromedaris? Na de tweede keer wist ik: nee, dit is het echt niet voor mij. Ik geef toe, de tweede keer was kameelbeter dan de eerste keer. Mogelijk omdat ik de eerste keer was overgeleverd aan een Egyptische begeleider die het vooral erg leuk vond om de kameel zo af en toe in een lichte galop van een zandduin of te laten hobbelen. Ik vond dat wat minder leuk, maar kon dat op de een of andere manier niet overbrengen op de begeleider. Of hij wilde het niet begrijpen. Dat kan natuurlijk ook. Overigens was deze man wel erg trots op zijn kameel. “Is Michael Jackson. Very famous camel!” Ja ja, het zal wel.

 

Hier links waren trouwens onze kamelen in Egypte. De voorste is Michael Jackson.

 

 

 

Facebookreacties

reacties

2 reacties

  • Ik heb altijd alleen maar dromedarissen gezien. En er ook op gezeten. Op de bult, of net iets erachter eigenlijk. zit dan een zadel, vaak met een ‘stuurtje’ eraan om je beter vast te houden. Als je eenmaal zit zit je wel goed, maar het ‘opstijgen’ is even een grappig moment waarbij je bijna voorover geworpen wordt.

    • Het is inderdaad een handigheidje die je moet hebben. Maar mijn hobby zal het nooit worden. Olifanten en paarden vind ik al niet zo’n gedoe, maar een kameel/dromedaris is voor mij toch wel het minst comfortabel.

Als je nog iets kwijt wil, doe het dan hier: