7 redenen waarom Japan zo leuk is

Japan is awesome

Japan is een geweldig land. Sinds ik er geweest ben ik 2015, denk ik regelmatig: Wanneer ga ik weer? Wat Japan zo leuk maakt? Je leest hieronder de 7 redenen waarom Japan voor mij het numero uno vakantieland is:

 

Reden 1: Eten

Japan

Voor mij staat dit logisch op nummer 1. Ik hou van eten en reizen en die twee kun je prima combineren in Japan. Nee, mensen eten daar niet de hele dag sushi. Dat is eigenlijk alleen voor speciale aangelegenheden. Shabu-shabu, de bouillon waarin je je vlees, vis en groenten in gaarkookt is erg lekker. Wil je meer koolhydraten, dan kies je voor ramen-, soba- of udonnoedels. Of probeer okonomiyaki, takoyaki, wagashi. De keuze is reuze en ben je avontuurlijk ingesteld, dan kom je op de leukste plaatsen waar je de lekkerste gerechten zult eten. Zo kwam het reisgezelschap waar ik inzat bij een klein en lokaal eettentje terecht. Het personeel sprak geen woord Engels, maar we hebben heerlijk gebarbecued met diverse soorten vlees waaronder Wagyu beef (zie hierboven). Vlees zo heerlijk mals. Nom nom nom!

 

Reden 2: De mensen

Als ik Japanners zou moeten omschrijven in 3 woorden zeg ik: vriendelijk, überbeleefd en nuchter. Je zult altijd uitzonderingen hebben, maar ik heb me nog nooit zo welkom gevoeld in een vreemd land als daar. Er zijn altijd mensen in de buurt die je willen helpen als je in paniek om je heen kijkt omdat je de weg kwijt bent. Ook is er altijd wel in een groepje schoolkinderen in de buurt die met leerboek in de hand je een paar vragen wil stellen in het Engels om zo te kunnen oefenen.

 

Sta je lang in een rij te wachten, dan komt er vaak een medewerker langs die iedereen in de rij excuses biedt voor het lange wachten. In de metro zijn er speciale zitplaatsen voor ouderen en mindervaliden. In tegenstelling tot in Nederland, gaan de mensen in Japan nog wel staan als er een oudere binnenkomt en daar wil zitten.

 

Met nuchter bedoel ik met name de reactie als er (weer) een aardbeving gaande is. Op de vraag aan onze gids wat hij in zo’n geval doet (onder een tafel kruipen? in de deurpost gaan staan?), antwoordde hij: “Dan doe eerst het raam open. Mocht het huis deels instorten dan heb ik zo hopelijk nog een mogelijkheid om eruit te klimmen. Daarna ga ik weer rustig zitten en wacht af.” En die relaxte instelling zag ik bij wel meer Japanners terug. Niet veel bombarie, gewoon rustig aan. Een heel ander beeld dan dat je in bepaalde Japanse spelshows ziet overigens.

 

Reden 3: Veiligheid

Je kunt je tas onbeheerd achterlaten: er wordt niets gestolen. Ze gaan dan ook niet naar je op zoek omdat ze denken dat je een terrorist bent. En je rugzak kan in drukke straten gewoon achterop je rug, want stelen doen de mensen daar niet. Ik heb ook nergens, ook niet als het donker is, gehad dat ik me onveilig voelde.

 

Reden 4: Architectuur

Je hebt er de mooiste hoge gebouwen. En bij de meeste kun je naar boven om daar van een mooi uitzicht te genieten. Ga bijvoorbeeld in Osaka zeker in de Umeda Sky Building. De weg naar de top is met alle roltrappen even adembenemend als het uitzicht over de stad. In Tokyo kun je vanaf de Tokyo Skytree de stad overzien. Ga je overdag en is het onbewolkt, dan kun je in de verte Japans bekendste berg Mount Fuji zien. Ga je ‘s avonds dan zie je zo ver je maar kunt kijken lichtjes.

 

Reden 5: Afwisseling natuur en wereldsteden

JapanIn de grote wereldsteden als Tokyo, Hiroshima en Osaka vind je de hoge gebouwen en de drukte van mensen en verkeer. Er is altijd wel een hoog gebouw waar je naar boven mag om van daaruit de stad te bekijken. Wordt het donker, dan zijn de gebouwen in het centrum van de stad en ver daarbuiten verlicht en zie je overal neonreclame.

 

Ga je met de trein de stad uit, dan ben je binnen de kortste keren in de natuur. Mooie berglandschappen, waterpartijen en bossen zijn veel te vinden in Japan. Over het algemeen nog grotendeels intact omdat er nog weinig invloed is van toeristen. Je kunt er prachtige wandelingen maken en genieten van de rust.

 

 

 

 

 

Reden 6: Techniek

japanDe meeste zorgrobots worden in Japan gemaakt. Sommige zijn zo levensecht. In Fukuoka was ik bij een producent van allerlei robots. Robots ter grootte van een mens die als een butler kon worden ingezet, tot een knuffelzeehond die ook veel in Nederlandse verpleeghuizen worden gebruikt. Je vindt ze daar allemaal.

 

En dan heb je nog de WC’s. Je kunt kiezen om de bril te verwarmen. Er zit een waterstraal voor de voor- en achterzijde met een föhn om alles weer droog te blazen. En heb je echt een supersonische WC dan kun je zelfs kiezen voor het draaien van een muziekje om zo ongewenste geluiden (deels) te maskeren. Ja, naar de WC gaan in Japan is een ware belevenis.

 

 

 

Reden 7: Openbaar vervoer

Japan

De metro rijdt op tijd. Als er vertraging is, al is het maar een minuutje, dan verschijnt dit op een scherm in de metro. Ook wordt als het even kan de reden vermeldt. Regelmatig is dat een ‘instapvertraging van een passagier’.

 

Ga zeker een keer met de metro tijdens de spits. Het is wat ongemakkelijk, maar je moet als toerist een keer ervaren hebben hoe het is om als een sardientje in een blik tussen de medepassagiers te staan. Echt geloof me, tijdens de spits in de Nederlandse trein of metro is er niets bij. In sommige gevallen staat er zelfs een perronmedewerker met als taak om iedereen de metro in te duwen.

 

De routes van de diverse lijnen in de grote steden worden overzichtelijk aangegeven op een routekaart. Ook al ben je de Japanse taal niet machtig, je kunt altijd de weg vinden en je weet precies hoeveel je voor een metroticket moet betalen.

 

Hetzelfde geldt voor de trein. Overigens moet je echt in de Shinkansen. Dit is de supersnelle trein die wel 300 kilometer per uur kan halen. In de trein zelf merk je daar overigens niets van. Ik heb daar een heerlijk dutje gedaan, moe van de reis. Van de hele treinreis heb ik weinig gemerkt helaas :-S

 

 

Lees hier mijn eerdere blog over Daiso, waar je leuke Japanse souvenirs kunt kopen voor weinig geld.

Facebookreacties

reacties

Als je nog iets kwijt wil, doe het dan hier: