Jakarta versus Kuala Lumpur

Jakarta versus Kuala Lumpur

Afgelopen april was het dan zover en zou ik eindelijk ook een paar dagen naar Kuala Lumpur gaan. Al meerdere keren was ik in de buurt omdat ik een overstap had op het vliegveld van Kuala Lumpur, maar het was er maar steeds niet van gekomen de stad in te gaan. Toen ik er was deden me een hoop dingen aan de situatie in Jakarta denken. Daarnaast waren er ook heel veel verschillen. De verschillen heb ik in dit blog verzameld. Jakarta versus Kuala Lumpur: Bring it on!

 

Verkeer

Wat mij direct opviel was dat het verkeer in Kuala Lumpur zoveel gestructureerder is dan in Jakarta. In Jakarta maken ze van een 3-baansweg gerust een 5- of 6-baansweg, al naar gelang het uitkomt. In Kuala Lumpur blijft iedereen over het algemeen netjes in de baan rijden.

Jakarta versus Kuala Lumpur:   0-1

 

Jakarta versus Kuala Lumpur

 

Ook lijkt Kuala Lumpur minder brommers en scooters op de weg te hebben in vergelijking met Jakarta. Daardoor komt het verkeer in Kuala Lumpur al wat overzichtelijker over in vergelijking met Jakarta.

Jakarta versus Kuala Lumpur:   0-2

 

Als voetganger heb je het in Jakarta volgens mij toch net even beter. Je hebt meestal geen aparte oversteekplaatsen en je hebt vaker niet dan wel een stoep, maar het overige verkeer is wel wat socialer. Als je kordaat je hand uitsteekt om de auto’s te laten stoppen als je wilt oversteken, lukt dat gewoon negen van de tien keer. In Kuala Lumpur duurde het bij mij even voordat ik door had dat ik kon blijven wachten bij nota bene een zebrapad tot ik een ons zou wegen; de auto’s zouden niet voor mij stoppen. En kordaat je had uitsteken heeft daar al helemaal geen effect. In Kuala Lumpur moet je echt gebruikmaken van de oversteekbruggen. Helaas bekent dat dat je regelmatig moet omlopen. En dat is niet echt prettig met dat bloedhete plakweer.

Jakarta versus Kuala Lumpur:   1-2

 

De wegen in Kuala Lumpur zijn van beter kwaliteit dan in Jakarta. Moet je in Jakarta nog regelmatig vaart mindere of moeilijke capriolen uithalen om de gaten in de weg te ontwijken, in Kuala Lumpur heb je daar bijna geen last van. Waarschijnlijk is dat ook de reden dat je in Kuala Lumpur meer personenauto’s en in Jakarta meer terreinwagens vindt. Een terreinwagen is in Jakarta gewoon een must om heelhuids van A naar B te komen.

Jakarta versus Kuala Lumpur:   1-3

 

Het openbaar vervoer in Kuala Lumpur is beter dan in Jakarta. In Kuala Lumpur heb je een metrostelsel wat veel belangrijke onderdelen van de stad met elkaar verbindt. Wel is het even zoeken welke metro je moet hebben, want er zijn 3 maatschappijen en dito aantal soorten lijnen die niet altijd goed aangesloten of aangegeven zijn. Zo ben ik eens 1 uur zoet geweest met zoeken naar de juiste lijn en het zoeken naar de juiste ticketmachine. Want 3 maatschappijen betekent ook 3 soorten ticketmachines die naar mij idee niet altijd op een logische plek staan (lees ergens in de buurt van de juiste lijn en niet voor de ingang van een andere lijn). Overigens worden tickets in Maleisië in de vorm van muntjes afgegeven. In Jakarta ben je afhankelijk van de buslijnennet. Omdat de bus niet overal komt, kun je beter met een taxi van Blue Bird of een Ubertaxi nemen. Vooral de Ubertaxi is daar überhot zal ik maar zeggen. Of je nou met de taxi gaat of met de bus, je staat toch wel in de file. Dus het een is niet perse sneller dan het ander. Maar er komt verandering: ook in Jakarta zijn ze bezig met een metrolijn boven de grond. Op dit moment is de bouw volop bezig. Aan het einde van dit jaar is de verwachting dat de metro in Jakarta in bedrijf gaat. Aangezien beide zijn voors en tegens heeft, voor allebei een puntje erbij.

Jakarta versus Kuala Lumpur:   2-3

 

Hoe ruikt het?

Het is een van de eerste dingen die mij opvallen aan een nieuwe bestemming: de geuren die bij deze bestemming horen. Naast de uitlaatgassenlucht (laat ik daar maar eerlijk over zijn, dat is in veel Aziatische steden volop aanwezig) is dat in Indonesië de kretek lucht. Met een vleugje durian. Nou vind ik die durianlucht vaak niet te harden en de kreteklucht (van sigaretten gemaakt van onder andere kruitnagel) is ook niet echt heel erg lekker, maar het is wel typisch Indonesië. Zo’n karakteristieke lucht heeft Maleisië en dus Kuala Lumpur niet. Af en toe ruik je wel eens een vleug kretek, maar dat is dan toch vaak een Indonesiër die in het buurland op bezoek is.

Jakarta versus Kuala Lumpur:   3-4 (niet zozeer dat het lekker ruikt, maar het maakt de bestemming wel karakteristieker)

 

Taal

In beide steden kun je met Behasa terecht. Behasa Melayu is met een aantal woorden net even anders dan Behasa Indonesia, maar dat heb je snel genoeg door. Kun je geen Behasa spreken, dan kun je in Kuala Lumpur gewoon met Engels terecht. In Jakarta lukt dat op steeds meer plaatsen, maar op nog geen veel plekken in de stad kijken de mensen je daar vragend aan als je Engels spreekt. Of ze verstaan je wel, maar willen of durven niet in het Engels terug te praten. Het niet Engels kunnen spreken op een vakantiebestemming vind ik altijd wel charme hebben, maar in sommige gevallen is het niet echt handig. In het geval van gemak, is dat een puntje erbij voor Kuala Lumpur:

Jakarta versus Kuala Lumpur:   3-5

 

Toerisme

Kuala Lumpur is meer ingesteld op toeristen dan Jakarta. Kuala Lumpur heeft ook wat meer bekende toeristische trekpleisters dan Jakarta. Denk maar aan de bekendere skyline van Kuala Lumpur. Maar is Kuala Lumpur qua toeristenbestemming dan ook echt leuker dan Jakarta? Ik ben misschien wat bevooroordeeld, maar ik ga toch voor Jakarta. Juist omdat niet alles in gebaande paden uitgestippeld is. Je moet meer zoeken naar de pareltjes van de stad. Het maakt het een soort van avontuurlijker. Niet dat Kuala Lumpur die verborgen pareltjes niet heeft, maar ik was uiteindelijk meer geneigd om een bezoek te brengen aan de letterlijke highlights van de stad.

Jakarta versus Kuala Lumpur:   4-5

 

Jakarta Utara

 

De mensen

Kijken ze in Indonesië en ook in Jakarta nog regelmatig om als je daar als blanke voorbij loopt (of je wordt, net als ik, meerdere malen stiekem op de foto gezet in de wachtruimte van een binnenlandse vlucht op het vliegveld Soekarno Hatta), in Kuala Lumpur heb ik dat niet meegekregen. Ook zijn er in Kuala Lumpur meer culturen vertegenwoordigd dan in Indonesië. Zo vind je in Kuala Lumpur ook veel mensen van Indiase, Chinese afkomt. Dat maakt Kuala Lumpur naar mijn idee een mooiere smeltkroes aan culturen.

Jakarta versus Kuala Lumpur:   4-6

 

Jakarta versus Kuala Lumpur

 

Eten

Last but not least: het eten. De verschillende culturen in Kuala Lumpur zorgen ervoor dat je daar gevarieerder kunt eten. Toch blijft het eten in beide steden erg lekker. En je vindt echt op elke straathoek eten. Wel was ik blij dat de voedselveiligheid in Kuala Lumpur (Maleisië in het algemeen) beter is dan in Indonesië. Zo kun je gewoon water uit de kraan drinken wat maakt dat het eten van rauwe groenten en ijs ook gewoon veilig is. In Indonesië moet ik menig gerecht laten staan om die reden. De gado-gado en cendol heb ik in Indonesië steeds aan mijn neus voorbij moeten laten gaan 🙁

Jakarta versus Kuala Lumpur:   4-7

 

Jakarta versus Kuala Lumpurjakarta utara

Eindscore

De puntenscore is natuurlijk volkomen subjectief en het is maar net wat je belangrijker vindt. Ondanks dat Kuala Lumpur in deze blog meer punten heeft gekregen, gaat mijn voorkeur toch uit naar Jakarta. Omdat ik er al zo ontzettend vaak ben geweest, heeft die stad gewoon een speciaal plekje in mijn hart. Ondanks de enorme files, de uitlaatgassen en de kreteklucht hou ik van deze stad. I ♥ Jakarta.

 

Facebookreacties

reacties

Als je nog iets kwijt wil, doe het dan hier: