Indonesian Food Tour

Indonesian Food Tour

Weken had ik naar jaloersmakende foto’s gekeken uit Brussel, Bratislava, Barcelona en weet ik veel waar de caravan van Indonesian Food Tour allemaal naartoe was geweest de afgelopen weken. (Nergens voor nodig, want zat zelf ook grotendeels in het buitenland de afgelopen weken maar toch 🙂 ) Als slot van de tour was Rotterdam uitgekozen, toch wel de mooiste stad uit het rijtje. Toch? Toch? Drie dagen lang rijdt de tram een ronde door Rotterdam met aan boord het eten van twee topkoks uit Indonesië, chef Maxie Millian uit Bali en chef Renatta Moeloek uit Jakarta.

 

Het leek me leuk om dit jaar iets anders dan een bos bloemen te geven voor Moederdag, dus bestelde ik voor mijn moeder ook een kaartje voor de tramtour. Gelukkig had mijn moeder er ook zin in, dus zo gingen wij afgelopen dinsdag naar het Hilton in Rotterdam. Daar zou iedereen verzamelen om vanuit daar op het Weena de tram te pakken. We werden welkom geheten door Guido Leurs (Discover my City, Rotterdam) en Léon Keekstra (Stadsbemoeial). De komst van de Indonesische ambassadeur was aangekondigd, maar hij kon uiteindelijk vanwege andere afspraken niet komen. Zijn vervanger was Andrei Toar Marentek, hoofd van de sector Economische Zaken van de Indonesische ambassade.

 

Lastig publiek

 

Volgens Andrei Toar Marentek behoeft de Indonesische keuken geen introductie in Nederland. Iedereen kent rijsttafel en rendang. Dat is dan ook niet wat we zouden krijgen tijdens deze tramtour. De chefs zouden ons juist kennis laten maken met de Nieuwe Indonesische Keuken. Rijst zouden we niet krijgen. Geen rijst? Er ging een kleine schokgolf door de ruimte, waar het merendeel van Indonesische afkomst was. Overigens werd eerder tijdens de opening als grap al opgemerkt dat het een lastig publiek zou worden met al deze Indonesiërs in de zaal. Wat zouden zij vinden van de Indonesische keuken 2.0?

 

Jam karet

 

Indonesian Food Tour

 

Geheel in stijl was er wat jam karet. Geen macet dit keer, maar de tram moest nog uit de remise komen op het moment dat we eigenlijk zouden vertrekken. Maar dat mocht de pret niet drukken. Het zonnetjes scheen en het vooruitzicht van eten was het best waard om even te wachten. Uiteindelijk kon iedereen (wel cepat, cepat! want de tram mag niet lang blijven staan) instappen in de oude tramlijn 11.

 

Indonesian Food Tour

 

Nieuwe Indonesische Keuken

Achterin de tram waren de chefs inmiddels bezig aan de 5-gangen lunch. Initiatiefnemer Detty Janssen wachtte de gasten op in de tram. Wat stond er op het menu:

 

Oester Naniura: rauwe oester in een marinade met Batak kruiden

Indonesian Food Tour

 

Pindang Makreel: makreel gemarineerd in een Palembangse pindang dressing

Indonesian Food Tour

 

Pallubasa: rundvleessoep

Indonesian Food Tour

 

Sate Pandang: gegrillde kalfsvleestong in gele pandangsaus

Indonesian Food Tour

 

Ketan Hitam: sticky zwarte rijst met kokoscustard

Indonesian Food Tour

Wat vonden we ervan?

Het eten was erg lekker, dat zeker. Maar persoonlijk vond ik sommige gerechten te ver weg staan van de Indonesische keuken. De Pallubasa soep en het Ketan Hitam dessert vond ik echt Indonesische keuken 2.0. De wat meer traditionele smaken in een nieuw jasje. De andere gerechten vond ik erg Europees aandoen met wat lichte smaken uit de Indonesische keuken. Die gerechten zijn misschien dan ook wat verder dan 2.0. Wat ik vooral miste was de pittigheid en – ja daar komt-ie – de rijst! Na de lunch ben ik snel nog mijn koolhydraatcravings gaan aanvullen met een Hollands broodje gezond, anders had ik niet genoeg gehad.

 

De meningen in de tram onder de Indonesiërs waren verschillend. De mensen die ik sprak vonden de gerechten heerlijk, waar een aantal aangaf dat de familie en vrienden in Indonesië zouden schrikken als verteld zou worden dat dit het nieuwe Indonesische eten is. Zo anders! Sommigen vonden het wat weinig (lees: die miste ook de rijst hahaha 🙂 ) en anderen waren vooral heel trots op deze twee Indonesische chefs. Je moet toch lef hebben om de traditionele keuken los te laten. De chefs kregen dan ook een daverend applaus aan het einde van de tramrit.

 

Indonesian Food Tour

 

Het koken en eten in een oude tram is ook eens iets anders. En buiten de halve noodstop van de tram omdat de Erasmusbrug openstond en het bijna achterlaten van de AD-fotograaf die tijdens de korte stop op het Willemsplein buiten de tram foto’s stond te maken, gingen alles vlekkeloos. Het timemanagement was ook super, want net toen ik mijn laatste hapje ketan doorslikte, stonden we weer voor het Hilton.

 

Ook Andrei Toar Marentek vond het een erg mooie lunch. Ik vroeg hem of hij een voorkeur had, de traditionele keuken of de Indonesische keuken 2.0? Volgens hem was het niet te vergelijken. Hij vond het allebei even lekker. Al denkt hij wel dat de 2.0 versie beter ontvangen wordt in Europa dan de traditionele keuken.

 

En mijn moeder? Die vond het een heel geslaagde dag, met sightseeing, gerechten die ze uit elkaar kon frutselen (mijn moeder ontleedt graag wat er op haar bord ligt) en allemaal leuke, nieuwe mensen in haar vriendinnenbestand. Hoe is het mogelijk dat er zoveel Palembang asli mensen op de tram zaten! Was ze dit jaar toch nog even ‘in Indonesië’ 🙂 .

 

Wil je meer lezen over Indonesian Food Tour? Bezoek dan hun Facebookpagina.

 

Facebookreacties

reacties

3 reacties

Als je nog iets kwijt wil, doe het dan hier: