7x Indisch/Indonesisch eten in Rotterdam

Indisch Indonesisch eten in Rotterdam

In navolging op mijn 4x noedels eten in Rotterdam, ander eten dat mij na aan het hart ligt namelijk: Indisch/Indonesich eten. In tegenstelling tot Den Haag, waar je struikelt over de fijne toko’s, moet je in Rotterdam iets meer zoeken. Maar dat betekent niet dat ze er niet zijn. Hier de 8 plekken waar je met een gerust hart een portie rames of rendang kunt halen. Of gewoon gelijk voor een hele rijsttafel kunt gaan. Selamat makan! 8x Indisch/Indonesisch eten in Rotterdam doe je hier (in willekeurige volgorde):

 

Satébar

Deze keten heeft 4 vestigingen in Rotterdam (waarvan 1 op het Centraal Station). Wanneer je hier een portie rames (rijst met allemaal bijgerechtjes) bestelt, ga je zeker niet met een knorrende maag naar huis. En het is nog lekker ook. Pittig, maar niet té. Satébar is ook met 2 vestigingen in Den Haag te vinden. Gezien het succes van de keten lijkt het me niet dat het bij deze 6 vestigingen in totaal blijft. Kijk voor alle locaties op de website van Satébar.

 

Ap Halen

Nog net op de valreep van 2017 ging ik hier een maaltijd halen. Albert en Marjolein hebben geen kaart, je kunt allemaal maar kiezen voor de maaltijd van de dag. Wel kun je aangeven wanneer je bepaalde producten niet wilt of kunt eten. Daarnaast zijn er 3 groottes: voor de gemiddelde eter is de middelste grootte voldoende voor een volle maag. Ik ben ik gemiddelde eter. Ja echt waar!

 

Indisch Indonesisch eten in Rotterdam

 

Ik kreeg rijst met daarbij daging smoor, makerel bumbu Bali, sambal tomat en urap urap. En natuurlijk de onvermijdelijke kroepoek. Vooral de daging smoor vond ik heerlijk! En de sambal tomat was uiteindelijk pittiger (en wat mij betreft dus lekkerder) dan dat ik vooraf had gedacht. Daarnaast zijn Albert en Marjolein erg vriendelijk en gastvrij. Ook de inrichting van de toko is net een huiskamer. Tussen de collectie rantangs (Indische/Indonesische eetdragers) en het vintage interieur voelde ik me helemaal thuis.

 

Indisch Indonesisch eten in Rotterdam

 

Als drankje kozen we bir pletok. Een soort gemberbier. Ik nam een slok en kwam tot de ontdekking dat er naast gember ook een lading kaneel inzat. Niet echt aan mij besteed, maar omdat de smaak van gember sterker was dan die van de kaneel, heb ik het uiteindelijk wel op gekregen.

 

Bir pletok is aan een ware triomftocht begonnen, nadat het ook een succesvol kraampje (ook van Ap Halen) had in de eetwijk van de Tong Tong Fair, het grote Indische Festival die elk jaar op het Haagse Malieveld wordt gehouden.

 

Indisch Indonesisch eten in Rotterdam

 

Ap Halen vind je aan de Mathenesserdijk 412c in Rotterdam.

 

Anugerah

Trouwe bezoekers van de Tong Tong Fair (voorheen Pasar Malam Besar) in Den Haag kennen deze toko misschien. Regelmatig is Anugerah namelijk winnaar van de Zilveren Rijstlepel (prijs voor het lekkerste eten van het evenement) of staat tenminste in de top 3. De uit Sulawesi afkomstige eigenaresse Dina heeft inmiddels het restaurant verkocht, omdat ze zelf naar Indonesië teruggaat. Mijn favoriet bij Dina was de pittige rijst met tempeh pedas. Mmm! Ga binnenkort naar Anugerah om de nieuwe kaart te proeven.

 

Anugerah zit aan de Botersloot 54a in Rotterdam.

 

Papaya

Brings back old memories. Toen ik nog tijdens mijn studie in de weekenden in het Havenziekenhuis werkte, was dit voor mij en mijn collega’s een van de vaste leveranciers van avondeten (naast de kip piri piri van de Kipgallery). Lekker Indonesisch eten voor een betaalbare prijs. Mijn favoriet: hete kip met longtong. Of udang bumbu Bali met longtong.

 

Papaya zit onder andere aan de Groenendaal 37F / 39A (parallel aan de Burgemeester van Walsumweg) in Rotterdam. Ook in de Oosterhof (Kreeftstraat 8) zit een vestiging.

 

Toko Toorop

 

Indisch Indonesisch eten in Rotterdam Indisch Indonesisch eten in Rotterdam

 

Toko Toorop ligt midden in een woonwijk. Naast afhalen, kun je er ook aan een van de lange tafels eten.

 

Indisch Indonesisch eten in Rotterdam

 

Vooral de gado gado vond ik erg lekker. En ook de pittige gehaktballetjes heb ik smakelijk weg zitten werken. De zaak is leuk ingericht met allerlei Indonesische elementen en (geprinte, dat wel) batik op de tafeltjes. Alleen jammer dat ze niet echt toetjes hadden. Is misschien een beetje Hollandse opmerking, maar had eigenlijk wel trek in een cendol erbij.

 

Toko Toorop vind je aan de Abraham Kuyperlaan 112B in Rotterdam.

 

Dewi Sri

Als klein kind kwam ik al bij Dewi Sri. Ik vond dat toen altijd een enorm chique bedoeling. Dat had grotendeels met het pand te maken. Een statig herenhuis aan de mooie Westerkade met uitzicht op Hotel New York en de Wilhelminapier, die toen nog niet zo volgebouwd was met de hoge moderne gebouwen die er nu staan.

 

Binnen is het er gezellig met veel Indonesische elementen. Je hebt er keuze uit verschillende rijsttafels, maar je kunt er ook losse gerechten bestellen. Maar als ik je een tip mag geven, ga dan gelijk voor de rijsttafel. Voor de vegetariërs onder ons is er ook een rijsttafel Sayuran met allemaal maar plantaardige producten (overigens niet geschikt voor veganisten).

 

Dewi Sri vind je aan de Westerkade 20-21 in Rotterdam. Ze hebben ook een vestiging in Hilligersberg (Grindweg 650).

 

 

Toko Heezen

 

Toko Heezen ligt bekant bij mij om de hoek. Helemaal gevaarlijk is het toen ik nog bij mijn oude werkgever werkte. Als ik tussen mijn twee hoofdlocaties reisde, kwam ik er altijd langs. En dan ging er regelmatig sambal goreng tempeh of garnalen met petehbonen mee voor thuis. Ik kookte er dan zelf wat witte rijst bij. Was ik helemaal te lui om te koken, dan kocht ik bij Toko Heezen ook een bakje met pittige, rode rijst. Vlammen gegarandeerd. Nu ik dit schrijf bedenk ik me opeens dat ik al best wel lang niet meer daar ben geweest. Hoog tijd om er weer een bezoekje te brengen.

 

Toko Heezen vind je aan de Langehorst 243 in Rotterdam.

 

Het zou natuurlijk best zo kunnen zijn dat ik een plek ben vergeten in deze lijst. Laat het me dan zeker weten onderaan deze post.

 

Update 28/07/2018

Facebookreacties

reacties

21 reacties

Als je nog iets kwijt wil, doe het dan hier: