ICD 2016 | Internationaal Diëtistencongres in Granada

ICD 2016

De voornaamste reden dat ik vorige week in Spanje zat, was het congres van het International Confederation of Dietetic Associations, het International Congress of Dietetics 2016 (ICD 2016). Het ICD wordt elke 4 jaar in een van de 49 deelnemende landen georganiseerd. Dit jaar in Granada, in het zuiden van Spanje.

 

Aangezien het niet mogelijk is om zonder tussenstop vanuit Nederland naar Granada te vliegen, had ik nog een tussenstop op Madrid. En omdat je er dan toch bent… Daar ook wat dagen vertoefd. Binnenkort lees je in deze blog meer verhalen over mijn reis daar. Het voordeel van al een aantal dagen in Spanje te zijn, was dat ik goed geacclimatiseerd was. Want wat was het heet in Spanje. Gemiddelde temperaturen zaten tussen de 38-42 graden. Zelfs veel Spanjaarden vonden het veel te heet. De natuur is van slag en daarmee het weer. Niet alleen in Spanje was het veel te heet, ook vanuit Nederland kreeg ik whatsappjes dat het wel erg heet was voor de tijd van het jaar.

 

Het was in ieder geval een mooie aansluiting op het thema van het congres: Sustainable eating. Hoe zorgen we ervoor dat we verantwoord omgaan met voeding? Hoe zorgen we ervoor dat er een duurzame voedselketen wordt georganiseerd en welke bijdrage kan de diëtist hieraan hebben? Er was ook een mooie documentaire gemaakt met dit thema die haar première had tijdens de opening van het congres. De trailer van de documentaire vind je hier.

 

Het congres had sowieso een mooie opening, met een acteur die als Don Quichot van La Mancha, uit het beroemde boek van Cervantes, alle streken uit Spanje langs ging met daarin een hoofdrol voor de culinaire specialiteiten uit die betreffende streek. Tijdens de opening kwam ook Waving the Flags voorbij. Alle vlaggen van de 49 deelnemende landen werden getoond onder de muziek van de Radetzky Mars. Werd een vlag getoond, dan moesten alle diëtisten uit dat land staan en ‘Hola!’ roepen. Sommige landen waren beter vertegenwoordigd (veel Canadese diëtisten) dan andere (zoals Luxemburg, Indonesië en de Filipijnen). Maar alle landen waren wel vertegenwoordigd.

 

Er waren ook veel Nederlandse diëtisten aanwezig, maar met hen ben ik niet zoveel opgetrokken. Ik was met een doel gekomen: zoveel mogelijk internationale diëtisten leren kennen en nieuwe inzichten opdoen. En dat gaat nou eenmaal beter als je er in je eentje op uittrekt. Op de eerste dag maakte ik al kennis met diverse diëtisten: Lora uit Indonesië, 3 verschillende Marta’s uit Spanje, Kristy uit Australië, Ohood uit Saudi-Arabië/Canada en Fernanda uit Argentinië. Ook in de dagen erna heb ik veel nieuwe collega’s leren kennen. Amerikaanse diëtisten, nog meer Argentijnse diëtisten, nog meer Spaanse diëtisten, nog meer Australische diëtisten, Japanse diëtisten, en diëtisten uit Oostenrijk, Italië, Rusland, Israël en Hong Kong. En een hele horde aan Canadese diëtisten. De Canadese landelijke diëtistenorganisatie had namelijk een beloning in het vooruitzicht gesteld: alle diëtisten die zouden worden uitgekozen met hun lezing om deze te presenteren op het ICD 2016, kregen een bijdrage in de gemaakte kosten van 1000 Canadese dollars.

 

ICD 2016

Tijdens het officiële diner deelde ik de tafel met een aantal Amerikaanse, Canadese, Oostenrijkse, Spaanse en Russische diëtisten.

ICD 2016

Tijdens het officiële diner kwamen de Japanse diëtisten die ik eerder die dag had ontmoet tijdens een lezing ons op het spoor en moesten op de foto.

ICD 2016

Nog gezellig wat tapas eten na de laatste congresdag.

ICD 2016

Zelfs op de terugreis naar Nederland kwam ik nog diëtisten tegen op het vliegveld.

 

Het mooie is dat we allemaal verschillend zijn met al onze talen en culturen, maar dat je wel een bepaalde verbondenheid en gezelligheid met elkaar hebt. En dat is ook hoe ik het congres wil omschrijven. Hoe interessant de lezingen ook waren, vooral de gemoedelijke sfeer die er rondom het hele congres ging was heel prettig en sociaal. Iedereen sprak met iedereen en wilde van elkaar leren. De verbondenheid was groot.

 

Na een laatste gepassioneerde speech over de toekomst van het vak van de diëtist van Giuseppe Russolillo, de voorzitter van de Spanish Association of Dietitians-Nutritionists (AEDN) die het ICD 2016 mede organiseerde, was het dan ten einde. Helaas. Het waren mooie en interessante dagen. Over 4 jaar zal het ICD worden gehouden in Zuid-Afrika. Aangezien dat land ook op mijn bucket list staat, denk ik daarom dat het nog 4 jaar duurt voordat ik daar op vakantie zal gaan. Dan kan ik het weer combineren met een vakantie. Lekker efficiënt 🙂

Facebookreacties

reacties

Een reactie

Als je nog iets kwijt wil, doe het dan hier: