Het is zout wat er blink in Guérande

Guérande

Mijn vakantie naar Bretagne had ik nagenoeg niet voorbereid. Ik móést gewoon weg en dat werd Bretagne. Het verdiepen in wat er in de omgeving allemaal te zien en te beleven viel, gebeurde ter plekke. Omdat ik toch altijd hoop om reizen te combineren met eten en streekproducten, zoek ik met name naar dat soort plekken. Helaas was mijn reisgezelschap want minder van het eten. Dus de tripjes die we zouden maken moesten niet helemaal in het teken staan van eten 🙁 , maar ook in het bezoeken van bezienswaardigheden. Guérande staat bekend om het lokale zout dat daar gewonnen wordt. En de stadkern binnen de dikke beschermingsmuren is volgens meerdere reisgidsen de moeite waard om te bezichtigen, voor allebei wat wils. Dus on y va naar Guérande.

 

Collégiale Saint Aubin

 

Zoals elke dag tijdens onze vakantie (in november) in Bretagne begon de dag met mist. Heel veel mist. Gelukkig was dit deels opgetrokken toen we in de dik ommuurde stadskern van Guérande aankwamen. Het beetje mist dat over was, gaf wel een mooi effect op de de beelden naast de kerk.

 

Guérande

 

Aan de andere kant van de kerk bevindt zich de ingang. Je kunt de kerk bezoeken buiten de diensten om.

 

Guérande

 

De kerk ligt aan het dorpsplein wat omgeven is met een aantal winkeltje. Aan de overkant van de kerk is de markthal van Guérande te vinden. De markt is open op woensdag en zaterdag. Wij waren er op dinsdag, dus stonden helaas voor mij voor een dicht hek. Geen lokale markt voor mij vandaag 🙁

 

Guérande

 

 

Rue Saint Michel

 

De echt leuke winkeltjes, ook al zijn het er niet veel, vind je niet aan het plein, maar in de Rue Saint Michel. Naast alle winkeltjes met zout, vind je hier ook Caramel-Kouign Bihen-Le Comptoir du Chien Assis. Een winkeltje waar je allerlei lokale lekkernijen zoals koek, gebak en heel veel Caramel au Beurre salé (karamel met zeezout) kunt vinden. Je kunt zelfs een klein puntzakje met deze karamel kopen. Nom nom nom.

 

Guérande

 

 

Zout te over

 

Guérande zout is nagenoeg overal in Bretagne en grote delen van Frankrijk te koop. En in Guérande zelf struikel je over de verschillende winkeltjes die dit zout verkopen. In deze (souvenir)shops is het allemaal wel vrij duur. In een lokale supermarkt heb je ook keus te over en dit is voordeliger voor de portemonnee.

 

Guérande

 

 

Terre de Sel

 

Net buiten de stadskern van Guérande vind je het informatiecentrum waar je meer kunt zien en lezen over de zoutwinning in het gebied. In het informatiecentrum is ook een zoutmuseum gevestigd. Daarnaast kun je er heel veel zout kopen, eventueel in zakken van 50 kilo. Je zal het maar nodig hebben. Het is er niet goedkoop. Zoals gezegd, als je een zakje wilt meenemen als souvenir kun je ook een plaatselijke supermarkt of buurtsuper binnenstappen.

 

 

Guérande

 

Je kunt bij het informatiecentrum ook een rondleiding van een gids krijgen door de zoutvelden. Maar bij het zien van alle mensen die met grote klompen modder van de rondleiding terugkwamen, leuk het me al minder leuk. Dat wilde ik mijn 15 jaar doch witte Nike’s (I know, ze zijn bijna antiek te noemen, maar ze zitten zoooooo lekker!) en het interieur van mijn auto niet aandoen.

 

Guérande

 

 

Ga je naast het bezichtigen van de stadskern ook de rondleiding doen op de zoutvelden, dan kun je hier wel een dagje mee vullen. De stadskern is vrij klein en buiten de winkeltjes en de kerk om is er niet veel te zien. Je kunt Guérande goed combineren met een uitwaaimoment aan de kust. Die is niet ver weg.

Facebookreacties

reacties

Als je nog iets kwijt wil, doe het dan hier: