Mag ik deze groepsdans van u?

groepsdans

Een dansende menigte. Niet net als in een discotheek alles door elkaar volledig uit je plaat gaan, maar netjes in een rijtje, iedereen hetzelfde dansje. Line dancing. De poco-poco (spreekt uit potjo-potjo) kende ik wel, maar ook in China heb ik regelmatig zo’n dansende mensenmenigte gezien. De groepsdans is vooral onder ouderen in veel landen in Azië een geliefde bezigheid.

 

Voor de mensen die de poco-poco niet kennen: Het is een Indonesische line dance en heel populair. En het mooie is, het maakt niet uit welke muziek gedraaid wordt, want je kunt altijd de poco-poco dansen. Wat nog mooier is, is dat er maar een iemand ‘poco-poco!’ hoeft te zeggen en de halve zaal staat op, vormt zonder slag of stoot een of meerdere rijen achter elkaar en begint nagenoeg direct in dezelfde maat de poco-poco te dansen. Er zit een bepaalde volgorde in de pasje, maar daar ben ik zelf nog niet achter. Ik ben ook niet iemand die bij de kreet ‘poco-poco!’ uit de zaal direct in de lijn staat. Het zal de Nederlandse nuchterheid wel zijn. Of het niet willen opvallen. Want je zal maar net die iets te Hollandse Indo zijn die de mooie lijn en synchroonheid bruut verstoord door een potje uit de maat te gaan staan dansen omdat ze de passen niet kent. Op een Pasar Malam word ik altijd blij van die poco-poco dansende mensen. De vrolijkheid en de gezamenlijkheid.

 

groepsdansIn China kennen ze de groepsdans ook. Alleen lijkt het wat minder in een lijn en wat minder gecontroleerd. Prima om hierbij wel mee te doen dus. Wil je lol beleven met de lokale bevolking in China, zet dan je schroom opzij en doe lekker mee met een dans op een van de vele pleinen daar. Je zult er geen spijt van krijgen. Bijkomstigheid is dat je de Chinese omstanders ook een leuk doel geeft om te fotograferen. Want een stel westerlingen dat vol enthousiasme uit de maat probeert mee te dansen, moet natuurlijk op de kiek worden gezet.

Facebookreacties

reacties

Een reactie

Als je nog iets kwijt wil, doe het dan hier: