Goedkoper op vakantie deel 1: vervoer

Goedkoper op vakantie

Reizen doe ik graag zo veel mogelijk. Ben ik een paar dagen vrij van mijn werk, dan probeer ik wel een klein tripje te boeken. Stedentrip binnen Europa of een paar daagjes weg aan de andere kant van het land. Ben ik een paar weken vrij, dan ga ik graag ver weg, liefst Azië. Maar aangezien je je geld maar één keer kunt uitgeven, probeer ik wel een goede deal te scoren. Goedkoper op vakantie, zonder al te veel te moeten inleveren op comfort. Het scheelt dat ik niet van de luxe jetset reizen ben, maar een eigen kamer met een goed bed vind ik wel belangrijk. En ik weiger in een tent te slapen (campingtrauma) of in een dorm met allemaal wildvreemden op een kamertje (hosteltrauma). Hieronder geef ik je 5 tips waarmee ik zelf probeer zoveel mogelijk de kosten te drukken tijdens een vakantie als het gaat om om vervoer. Binnenkort volgt deel 2 met tips over het verblijf.

 

Tip 1: Vergelijk de kosten van vervoer naar de vakantiebestemming

 

Voor wanneer je niet heel ver hoeft te reizen: Soms is het voordeliger om met het vliegtuig te gaan, maar vergeet het niet te vergelijken met de trein, de boot, de bus of misschien zelfs met eigen vervoer.

 

Er komen in Europa de laatste tijd steeds meer goedkope busmaatschappijen waarmee je naar een andere stad kunt. En nee, het zijn geen shabby bussen van slechte kwaliteit. De bussen zijn nieuw, bevatten in veel gevallen wifi aan boord en de chauffeurs moeten regelmatig pauze houden omdat ze zich aan de rusttijden moeten houden. Laatst ben ik naar Kopenhagen met de Flixbus geweest. Prima te doen en je wordt midden in de stad afgezet. Zeker een aanrader.

 

Goedkoper reizen

 

 

Naar Düsseldorf was er geen goede aansluiting voor mij met OV, dus besloot in met mijn eigen auto te gaan. Om de kosten iets te drukken had ik mijn rit aangemeld bij BlaBlaCar. Op de terugweg reden er twee Koreaanse meiden met ons mee die in Rotterdam studeerde. Heel gezellig was het niet, want ze hebben aan een stuk door geslapen. Maar gelukkig zat mijn bijrijder op een praatstoel.

 

Tip 2: Ga je vliegen, doe een prijscheck op een verzamelwebsite

 

Ik zoek altijd via Skyscanner naar het goedkoopste ticket. Heb je sowieso een tussenstop, dan loont het de moeite om twee keer een retour te boeken in plaats van 1 retour. Een voorbeeld:

 

Binnenkort ga ik naar Granada in Spanje. Om daar te komen heb je een tussenstop in onder andere Barcelona of Madrid. Een rechtstreekse vlucht van Schiphol naar Granada is er niet. Je kunt ervoor kiezen om een retour Schiphol-Granada te boeken. Maar het is voordelig om, bijvoorbeeld in mijn geval een retour Schiphol-Madrid en een retour Madrid-Granada te boeken. Let wel dat je voldoende overstaptijd hebt als je de heen- of de terugreis op dezelfde dag wilt doen. Ik probeer minimaal 2 uur overstaptijd in te plannen.

 

En als je dan toch in Madrid bent voor de tussenstop, waarom zou je dan niet een aantal dagjes tussen de twee retours boeken? Altijd het nuttige met het aangename combineren 🙂

 

Wat precies de beste tijd of dag in de week is om goedkoop een ticket te boeken, weet ik niet goed. Ik heb het een paar maandag bijgehouden en merk weinig verschil tussen bijvoorbeeld de maandag- of dinsdagavond (ik lees veel tips dat dit de goedkoopste momenten in de week is) en het weekend (in de tips lees ik hierover weer dat dit de duurste momenten zijn om een ticket te boeken).

 

Ik probeer altijd zo vroeg mogelijk te boeken. Wanneer nog niet alle luchtvaartmaatschappijen hun tickets hebben vrij gegeven, lijken de maatschappijen die dat wel hebben gedaan vaak hun prijzen wat verlaagd. Wat me is opgevallen is dat vliegtickets die op 1e en 2e kerstdag worden aangeboden ook vaak voordelig zijn. Waarschijnlijk omdat de maatschappijen op die dagen weinig boekers verwachten. Loont de moeite om tussen de familieaangelegenheden even achter de computer te kruipen dus.

 

Tip 3: Waar landt het vliegtuig?

 

Soms heb je een heel goedkoop vliegticket gevonden, maar blijkt achteraf dat je kilometers buiten de stad landt in the middle of nowhere. Om uiteindelijk op je bestemming te komen moet je met een dure taxi nog een heel eind reizen. Weg besparing. Kijk dus eerst waar je landt en hoe je vanaf daar naar de plaats van bestemming kunt komen. Soms is het dan toch voordeliger om een duurder ticket te kopen om zo dichter bij je eindbestemming te landen.

 

Tip 4: Vergelijk vervoer ter plaatse

 

Kijk voor de reis al wat je zoal wilt doen tijdens de vakantie en hoe je dan het beste tussen A en B komt. Is alles op loopafstand? Of is het goed te doen door een fiets te huren? Uitzoeken voordat je er bent, scheelt een hoop last minute besluiten waarbij je mogelijk toch te veel betaald.

 

Ga je wel veel met het openbaar vervoer, zoek dan uit of het voordeliger is om een OV-kaart te kopen. Als je maar een enkel ritje maakt, loont dat vaak de moeite niet. Als je wel veel gaat reizen met OV en je gaat ook veel naar musea en attracties, dan hebben veel grote steden een speciale kaart waarbij je naast onbeperkt met OV ook in veel attracties en musea kunt zonder extra te betalen. Zo heeft Londen de Oyster Visitor Card, Berlijn de Berlin Welcome Card en ook in Rotterdam heb je een kaart speciaal voor toeristen, de Rotterdam Welcome Card.

 

Tip 5: Zoek naar speciale arrangementen

 

Sommige tijdschriften hebben mooie aanbiedingen voor een korte vakantie. Zo kijk ik in de Libelle altijd of er een leuk reisje voor weinig wordt aangeboden. Let op, niet alles is inclusief reis, dus de kosten om er te komen moet je er dan nog wel bij rekenen.

 

En zo zijn er nog wel andere tijdschriften of websites zijn waar voor een zacht prijsje vervoer en verblijf combineren.

 

Facebookreacties

reacties

Een reactie

Als je nog iets kwijt wil, doe het dan hier: