Indonesische haute cuisine op 10 kilometer hoogte

Garuda business class menu

Alhoewel het buiten een vreselijk natte boel was – ja dames en heren, de herfst in Nederland is weer begonnen – scheen afgelopen vrijdag binnen bij Ron Gastrobar Indonesia een warm Indonesisch zonnetje. Daar werd namelijk het nieuwe menu van Garuda business class gepresenteerd en ik mocht erbij zijn.

 

Gehannes met een dienblad vol bakjes

Op één gratis upgrade van Nederland naar IJsland na, heb ik tot nu toe alleen maar economy class gevlogen. Business class, hoe heerlijk ik het ook vind, past helaas niet in mijn reisbudget. Maar toch, een mens mag wat te wensen hebben, dus wie weet ooit in de toekomst ooit een keer. Of het geluk hebben van weer een gratis upgrade.

 

Ik slaap altijd het grootste gedeelte van de reis. Het gebrom van het vliegtuig heeft een slaapverwekkende reactie op mij. In die zin heb ik er niet veel last van dat ik niet veel ruimte tot mijn beschikking heb. Het enige waar ik wakker van wordt, is wanneer het eten wordt geserveerd. De geur van eten ruik ik op kilometers afstand. Nee, ik zal niet snel omkomen van de honger ;-).

 

Maar als dan iedereen dan zijn of haar dienblad met eten heeft gekregen, dan begint het gehannes. Wie herkent het niet? Met welke vliegtuigmaatschappij je ook vliegt: alles zit in van die plastic bakjes. En het bestek zit in zo’n plastic zakje. Door mijn reiservaring heb ik geleerd dat je de lege bakjes op elkaar kunt stapelen wanneer je ze leeg hebt gegeten. Een opgeruimd dienblad, is een opgeruimd hoofd, zullen we maar zeggen. Ook belangrijk: je armen dicht tegen je lijf aanhouden. Niets is zo vervelend als wanneer je met je elleboog in de zij van je buur port bij het snijden van je chicken of beef.

 

Niet iedereen is een ervaren hoe-eet-ik-zo-efficiënt-mogelijk-mijn-maaltijd-in-economy-class-reiziger. Regelmatig heb ik dus wel een elleboog in mijn zij van de buurman of -vrouw, vliegt er een dekseltje van een bakje door de lucht of gooit iemand zijn bekertje met appelsap om.

 

Business class menu Garuda

Hoe anders is het eten in de business class? Nou, best wel heel anders. Vooral als het gaat om smaak, keuze en opmaak. Daar geen dienbladen, maar echte borden waarop een prachtig gerecht is opgemaakt. Afgelopen vrijdag werd het nieuwe business class menu van Garuda gepresenteerd. Van 1 september jl tot het einde van dit jaar wordt er op de non-stop vlucht van Amsterdam naar Jakarta het menu geserveerd van chef Agus Hermawan, als onderdeel van het Star Chef Signature Dishes programma. In dit programma serveert  Garuda in de business class op een aantal geselecteerde routes de signatuurgerechten van vier sterrenchefs. Voor de vlucht van Jakarta naar Amsterdam is chef Vindex Tengker verantwoordelijk. Chef Chris Salans en chef Antoine Audran zijn verantwoordelijk voor de gerechten op vluchten een aantal vluchten in Azië en Australië. Het is de tweede keer dat het Star Chef Signature Dishes programma wordt gehouden.

Chef Agus

In het dagelijks leven is chef Agus ongeveer 1,5 jaar de chef van Ron Gastrobar Indonesia in Oudekerk aan den Amstel. Een vrij logische plek dus om het business class menu te presenteren. Chef Agus leerde van mijn moeder koken en is 20 jaar geleden naar Nederland gekomen om daar heerlijke Indonesische gerechten te maken. Inmiddels is hij ook door de Indonesische minister van Toerisme verkozen tot ambassadeur voor de Indonesische keuken in Nederland.

 

 

Chef Agus wil nieuwe gerechten ontwikkelen met de traditionele ingrediënten en smaken.  Zowel bij Ron Gastrobar Indonesia als nu bij de ontwikkeling van het menu voor Garuda. De gerechten worden aan de grond bereid en in de lucht opnieuw verwarmd en opgediend. Het serveren van eten op 10 kilometer hoogte heeft wel een handicap. Zo wordt de smaak minder op 10 kilometer hoogte. Wanneer het eten bereid wordt moet het daarom zeker 20% sterker smaken dan een ‘normaal’ gerecht. Het gaat hierbij niet zozeer om het zoutgehalte, maar wel het gebruik van kruiden en specerijen. Wanneer de gerechten dan worden opgediend in het vliegtuig is de smaak goed. In het vliegtuig gaat er een chef mee die zorgt dat de gerechten op de juiste temperatuur en met de juiste opmaak geserveerd worden.

 

En hoe deze en de andere gerechten van de Star Chef Signature Dishes – die geïnspireerd zijn door de smaken uit onder meer Padang, Java, Bali en Betawi – worden opgediend en smaken, dat mochten wij zelf ervaren.

 

Gerechten Star Chef Signature Dishes

Een selectie van de diverse gerechten in het Star Chef Signature Dishes zie je hier:

 

Garuda business class menu

Sate ayam, sate daging sapi dan sate lilit

 

Garuda business class menu

Taco dengan isian ayam

 

Garuda business class menu

Ayam rujak

 

Garuda business class menu

Ikan ijo

 

Garuda business class menu

Daging kalio

 

Garuda business class menu

Tahu telur

 

Garuda business class menu

Ikan seabass acar kuning

 

Garuda business class menu

Sate ayam dengan nasi goreng kampung

 

Garuda business class menu

Tortilla daging sapi semur iris

 

Garuda business class menu

Lemper kepiting

 

Garuda business class menu

Pisang bakar tape

 

Garuda business class menu

Teramisu kelapa

 

De man tegenover mij aan tafel is een trouwe klant van Garuda en vliegt bijna maandelijks (!) business class naar Indonesië. ‘Ja, het is echt zo mooi als dat het wordt opgediend als nu tijdens de presentatie,’ vertelde hij. Prachtig hoor. En lekker ook. Mooi en modern opgemaakt zonder dat het afdoet aan de voor mij zo bekende smaken.

 

Vraagje aan Garuda: Is het ook mogelijk om een extra module op de economy class te boeken waarin je uit een van deze gerechten kunt kiezen? Ook handig voor die mensen die met die plastic bakjes zitten te hannesen ;-).

 

Ga je nou niet met Garuda business class vliegen, maar je wil wel de Indonesische gerechten van chef Agus proeven, dan kun je ook gewoon een tafel reserveren bij Ron Gastrobar Indonesia. Je vindt Ron Gastrobar Indonesia aan de Amstelzijde 51 in Oudekerk aan den IJssel (Amstelveen voor navigatie).
 

 

Dit persevent heb ik bijgewoond op uitnodiging van Garuda Nederland.

Dit artikel bevat een affiliate link.

Facebookreacties

reacties

2 reacties

Als je nog iets kwijt wil, doe het dan hier: