Foodtour Rotterdam: Katendrecht en Delfshaven editie

Foodtour Rotterdam

Na een succesvolle foodtour naar World of Food in Amsterdam eind vorig jaar, was het dit keer mijn beurt om voor hetzelfde clubje enthousiaste foodies een foodtour te organiseren. En waar kan dat in mijn ogen nou beter dan in Rotterdam? Dit keer geen Markthal, maar de wat rauwe Fenix Food Factory om daarna via een tussenstop bij het Wereldmuseum door te gaan naar Delfshaven, een van de leukste multiculturele wijken van Rotterdam. Hieronder lees je mijn verslag van deze Foodtour Rotterdam: Katendrecht en Delfshaven editie.

 

 

Ontbijten kan elk moment van de dag

 

Helaas kon Louise van Keuken Atelier uiteindelijk niet mee. Pinkiewise’s Inge moest uit Groningen komen, dus zou wat later aanschuiven. Marjolein van Echtegerechten.nl en ik hadden alvast afgesproken bij Lilith. In verband met verslapen, metropech en ander ongemak werd het ontbijt een brunch en uiteindelijke een lunch. Want Marjolein zat bij Lilith in het centrum en ik bij Lilith op De Kaap (tegenover Fenix Food Factory). Let dus op, de website is (nog) niet duidelijk dat er ook een tweede vestiging is op Katendrecht. Je kunt daarom het beste naar hun eigen Facebookpagina gaan. Deze vind je hier.

 

Maar het is waar wat ze zeggen, een ontbijt kun je op elk moment van de dag eten. Dus ook voor een lunch. En als je allebei met rammelende maagjes zit, dan laat je dat ‘ontbijt’ je goed smaken. Toen Marjolein uiteindelijk aangeschoven was bij De Kaap, kon de aanval op de befaamde American pancakes beginnen.

 

Foodtour Rotterdam

 

Ik koos voor blueberry en Marjolein voor zalm met crème fraîche. Ieder kreeg 4 luchtige pancakes, mooi op elkaar gestapeld geserveerd. Erg lekker, al was het beter geweest om ook wat vulling tussen de pancakes te doen in plaats van alleen bovenop. En bij de zalmvariant mag iets meer crème fraîche. Met een koffie en een glaasje versgeperst sinaasappelsap gaf dit een mooi bodempje voor de foodtour die verder komen zou.

 

Streekproducten walhalla in een  sfeervolle oude loods

 

Zo is de Fenix Food Factory goed samen te vatten. Het bevat zeker niet alleen maar streekproducten, maar er is zeker veel te krijgen dan allemaal in of rondom Rotterdam geproduceerd wordt. Zuivel, vlees, cider en bier. Allemaal uit de regio.

 

Foodtour Rotterdam

Foodtour Rotterdam

 

Inmiddels was Pinkiewise ook aangehaakt en kon de echte Foodtour Rotterdam beginnen. Na een rondje gemaakt te hebben langs de verschillende stands, besloten we om te gaan voor de batbot met gehakt en kip en verschillende brooddips bij Meneer Tanger. Met daarbij een Marokkaanse thee en smootie van melk, avocado en amandel.

 

Foodtour Rotterdam
De batbot (hiervoor had ik er nog niet eerder van gehoord) met gehakt was lekker gekruid, die met kip mocht iets sterker van smaak. Het brood om de vulling heen was mooi zacht. De spreads kosten 2 euro per klein bakje (ook eventueel mee te nemen in grotere bakjes voor een borrel thuis) waar je brood zacht Marokkaans brood bijkrijgt. Je hebt keus uit diverse soorten. En omdat foto’s kleur nodig hebben, kozen we de spread op basis van kleur 🙂 . De baba ganoush was niet ieders favoriet, maar je moet er van houden. De gele spread was op basis van honing mosterd en deed mij aan kerriesalade denken, alleen dan volledig fijn gepureerd. Zelf vond ik de spinazie spread met munt (?) lekker fris, maar mijn favoriet was de oranjespread waar duidelijk een flinke lepel harissa in was gestopt. Nom nom nom. De smootie is ook een aanrader. Lekker romig en niet te zoet.

 

Kun je niet kiezen uit de vele aanbieders van de Fenix Food Factory, dan kun je ook een plankje kopen en deze laten vullen door bij alle stands een klein hapje of gerechtje te halen. Of haal een kom dampende ramen bij het Koreaanse restaurant.

 

Foodtour Rotterdam

 

 

Geen vertrek uit de Fenix Food Factory zonder een verse stroopwafel met spek bij STROOP Rotterdam. Ja, je leest het goed: een stroopwafel met spek. En erg lekkere combinatie. Je kunt het een beetje vergelijken met een krokante pannenkoek met spek met stroop. Dus dat werd ons toetje.

 

De Fenix Food Factory vind je op Katendrecht, Veerlaan 19D in Rotterdam. Wil je meer informatie over welke leveranciers en verkoopstands te vinden zijn in de loods, bezoek dan hun website.

 

Le Souq

 

Na een bezoek aan het Wereldmuseum, dat makkelijk vanaf de Fenix Food Factory te bereiken is met de waterbus, was het alweer tijd voor het avondeten. Op naar multiculti Delfshaven. Daar zit Le Souq, een restaurant met Libanees eten. Met tram 8 vanaf het Wereldmuseum ben je er zo. Het restaurant ligt aan de mooie Voorhaven in Delfshaven.

 

Foodtour Rotterdam

 

 

Je kunt er kiezen uit diverse hoofdgerechten en keuzemenu’s. Maar een aanrader is om verschillende warme en koude mezzes te kiezen met daarbij plat Libanees brood. Ik heb dit brood eerder gegeten in Egypte een aantal jaren terug. Toen gingen we eten bij en Libanees restaurant omdat dat the place to be was in Caïro. En ondanks dat je dit brood tegenwoordig ook bij diverse (Turkse) supermarkten kunt kopen, smaakt het nooit als toen in dat Libanese restaurant. Uit de supermarkt is het brood veel droger en taaier. Maar het brood bij Le Souq smaakte als toen ik voor het eerst Libanees brood at in Caïro. Heerlijk. Keuze uit mezzes te over. Wij kozen voor tabouleh, fatoush, hommos, labneh, falafel, kibbe, makalie van aubergine en foul mudammas. Vooral de foul mudammas en fatoush vond ik erg lekker. Le Souq is een echte aanrader.

 

Foodtour Rotterdam
Le Souq vind je aan de Voorhaven 54b in Rotterdam. Er zijn ook vestigingen op de Coolsingel en in de Markthal. Meer informatie over Le Souq vind je hier.

 

 

Shaami eethuis

 

Foodtour RotterdamOp de blog van Mooncake las ik over Shaami Huis, een nieuw tentje met Syrisch eten. En aangezien het maar op 2 minuten afstand lopen is van Le Souq, besloten we dat daar onze foodtour zou eindigen. De groene banken en het felle licht van de tl-balken zijn niet echt uitnodigend om lekker lang na te tafelen, maar laat je alsjeblieft niet tegenhouden door het interieur. Het is inmiddels 20.00 uur, maar in de open keuken is het nog steeds een drukte van jewelste.

 

 

 

Foodtour RotterdamHet restaurant wordt gerund door Syrische vluchtingen. Bij Shaami kun je, je raadt het al, de Syrische keuken vinden. En dat is niet alleen shoarma, wat de grote verticale spitten met gemarineerd vlees doen vermoeden. Je kunt er bijvoorbeeld kiezen voor verschillende soorten fateir, op de menukaart aangeduid als Syrische mini-calzones. Wij gingen voor de fateir zjebnie met Syrische kaas en de fateir met een dikke laag zaatar erop. En voor de lamsshoarma met somunbrood.

 

 

 

Volgens mij gaan de zaken goed. En dat is logisch. Het personeel is heel vriendelijk en het eten lekker. Een specialiteit hebben ze niet: ‘Alles is lekker!’ volgens de medewerker die heel behulpzaam was om ons te wijzen op welk gerecht wat was. Maar op een gegeven moment kon ik in ieder geval geen pap meer zeggen. Soms moet je gewoon toegeven aan het feit dat je te veel hebt gegeten. En dan is het tijd om te stoppen. Een gezellige en geslaagde foodtour. De volgende zal waarschijnlijk in Groningen zijn. Dan is het mijn moment om 3 uur in de trein te zitten. De Groningse eierbal staat op de planning. Tja, en die moet je natuurlijk een keer geproefd hebben in je leven. Ik kijk er nu al naar uit. Maar eerst even een balansdag. Balansweek, nog beter.

 

O ja, Shaami eethuis vind je aan de Schiedamseweg 53b in Rotterdam.

 

Facebookreacties

reacties

5 reacties

Als je nog iets kwijt wil, doe het dan hier: