Foodtour Leiden: ‘Je krijgt nog 3 tellen om een foto te maken!’

foodtour Leiden

Negen van de tien keer wanneer ik in Leiden ben, is dat omdat ik naar een museum ga. Vaak ga ik dan ook nog wel ergens een kopje koffie drinken of wat eten, maar waar ik dan naartoe moet, geen idee. Super leuk daarom dat we voor de nieuwe foodtour (met eerdere edities in Amsterdam, Rotterdam en Groningen) dit keer culinair Leiden gingen ontdekken. Foodtour Leiden stond nu onder leiding van Louise van Keukenatelier.

 

De groep wordt groter

Naast vaste deelnemers van de vorige keer Louise, Marjolein van Echtegerechten.nl en Inge van Pinkiewise en ikzelf, is het leuk dat onze groep steeds groter wordt met nog meer food enthousiasten. Dit keer gingen Wendy van Mevr. Yan, Liyen van Liyen’s Foodmoments, Andrea van Anniepannie.nl en Thérèse van Kitchen Exile ook mee. Alhoewel de laatste twee niet de hele foodtour mee konden, werd het toch weer ouderwets gezellig. Hieronder lees je de plekken waar we allemaal naartoe zijn geweest.

 

Gebakje bij een prachtig uitzicht

Ik dacht nog: Gaan we nou naar La Place? Op zich geen verkeerde plek, maar erg bijzonder is het natuurlijk niet. Alhoewel, voor een goedgemaakt gebakje ben ik altijd wel te porren. Maar mijn mening veranderde al snel toen ik het uitzicht vanaf het dakterras zag. Werkelijk een prachtig uitzicht over Leiden! Ondanks dat er regen was voorspeld, hebben we het merendeel van de dag zon gehad. Zo ook toen we op het dakterras stonden. Beneden aan de grachten was het een drukte van jewelste. De vele terrasjes zaten vol mensen die nog wat laatste zonnestralen wilden pikken. En ook de markt werd druk gezocht. Na 4 gedeelde gebakjes (inclusief fotoshoot) en een lekker bak thee, werd het tijd voor de tweede stop.

 

La Place vind je op de bovenste etage van Hudson’s Bay aan de Aalmarkt 22 in Leiden.

 

foodtour Leiden

foodtour Leiden

 

Italiaanse broodjes

Vlakbij Hudson Bay zit een piepklein Italiaanse zaakje, Mauro Pastry genaamd. Vol met brood, taartjes en koekjes, een paar tafeltjes en een open keuken/bakkerij achter in de winkel. Ook voor de winkel vind je een paar kleine tafeltjes. Omdat de zon nog steeds scheen en het binnen in de winkel enorm druk was, gingen we lekker aan de tafeltjes buiten zitten en wachtten op wat komen ging.

 

foodtour Leiden foodtour Leiden

 

Helaas was de arancini – gefrituurde risottoballetjes – inmiddels al uitverkocht. Die hadden we graag willen proeven. Dan maar een belegd broodje. We kozen voor een broodje melanzane (aubergine) en een broodje venkelworst. Het brood was heerlijk zacht en luchtig. Mijn voorkeur ging uit naar de aubergine. Lekker fris en lichtzuur. Ook het andere broodjes was erg lekker hoor, maar ben niet echt een vleesliefhebber. Als ik de keuze heb, ga ik voor vis of vega.

 

Mauro Pastry zit in de Maarsmansteeg 21 in Leiden.

 

Of je worst lust…

‘Met hoeveel zijn jullie?’ Even later kwam de medewerkster van Slagerij Van der Zon terug met een stuk eigengemaakte rookworst om te proeven. Heel zachte rookworst met een lichte rooksmaak. Ook kregen we een plakje pittige venkelworst. Zo, die is lekker! Ik lees het gedicht van Nico Dijkshoorn dat aan de muur hangt. Hij schrijft over dat hij zich weer dat kleine jongetje naast zijn moeder voelt wanneer hij een plakje wordt krijgt van slager Van der Zon.

 

foodtour Leiden foodtour Leiden

 

We kwamen voor de broodjes warme beenham die buiten voor de winkel worden verkocht. Hup, in de rij, want de broodjes zijn gewild. En nadat we uiteindelijk allemaal een stukje hebben geproefd snappen we waarom. De broodjes zijn gewoon simpele witte bolletjes, maar de beenham is lekker mals en omdat het een beetje warm is gemaakt op een bakplaat, is het heerlijk voor een (beetje) koude dag. De honing-mosterd saus past er goed bij.

 

Slagerij Van der Zon vind je aan de Haarlemmerstraat 78 in Leiden.

 

New York style bagels

Bij binnenkomst bij Better Bagels werden we door eigenaar Frank direct uitgenodigd om een kijkje te nemen in de open keuken. Erg leuk natuurlijk, maar ook erg heet. Alhoewel ik probeerde mezelf zo rustig mogelijk te houden lukte dat op een gegeven moment niet meer. Sowieso omdat we natuurlijk een hele fotoreportage moesten  – moesten is misschien een groot woord, maar we nemen ons werk als foodbloggers zeer serieus 🙂 – maken van alle handelingen die gedaan worden om een bagel te maken. Maar ook omdat het gewoon echt bloedheet was (en ik bij 20 graden boven nul meestal al begin te klagen over hitte).

 

foodtour Leiden

 

Bij Better Bagels maken ze New York Style bagels. Na een rijsproces van 12 uur en daarna een periode van koelen, worden de bagels eerst ongeveer een minuut in een kokend waterbad gedompeld. Daarna krijgen ze al dan niet een topping en daarna gaan ze ongeveer 18 minuten in de oven om aan beide kanten gebakken te worden. En dan heb je een bagel zoals een bagel hoort te zijn.

 

foodtour Leiden

 

Maar we kwamen voor de bageldogs. Een hotdog waar omheen een streng van bageldeeg is gedraaid. De ‘gewone’ vleesvariant (die worstjes komen overigens van Slagerij Van der Zon) was al uitverkocht, dus we kregen de vegetarische variant. Het broodjes was overigens vrij pittig, er zaten namelijk jalopeno pepers in verwerkt. Ja en ik hou wel van pittig, dus dit broodje liet ik me goed smaken. Gelukkig had Inge ook nog wat tandenstokers bij zich, want met al die foto’s van het eten en van elkaar is het natuurlijk niet echt charmant als er allemaal maanzaadjes tussen je tanden zitten.

 

foodtour Leiden

 

Better Bagels zoekt trouwens nog een bakker. Dus loopt je hart over van bagels en vind je het geen probleem om regelmatig voor de warme ovens te moeten werken, dan zou ik even contact opnemen 😉 . Je vindt ze aan de Lange Mare 96 in Leiden.

Even van het zonnetje genieten

Het zonnetje scheen nog steeds en omdat we pas om half 5 bij de volgende stop hadden afgesproken, besloten we nog even een drankje te doen op het terras van Anne & Max. En alleen iets drinken kan natuurlijk niet, dus er moesten ook nog wat taartjes bij ;-).

 

‘Oh, er komt een donkere wolk aan!’ Ik zat er met mijn rug naartoe en ik ben van het principe: als je het niet ziet, is het er ook niet. Dus ik heb nog vrij lang vol kunnen houden dat het lekker zonnig was. Maar helaas begon het toen toch wat te spetteren. Geen probleem, want alles was op en om de hoek wilden we nog even langs bij Het Klaverhuis.

 

foodtour Leiden

 

Anne & Max vind je aan het Gangetje 2 in Leiden.

 

Keuzestress

Het Klaverblad is een kleine, smalle winkel volgepakt met allerlei soorten thee en koffie. Ik had een aantal weken geleden al kennis gemaakt met hun theeën tijdens de teaparing tijdens Malaysian Supper Club in De Gaanderij. De keuze is er eindeloos en het valt me mee dat ik na ons bezoek met een zakje Snow White de deur uitloop. Even voor de duidelijkheid: geen wit poeder maar thee die sterk naar rozen ruikt 😉 .

 

Het Klaverblad vind je aan de Hogewoerd 15 in Leiden.

 

foodtour Leiden foodtour Leiden

 

Genieten van Franse kaasjes

Net voor sluitingstijd had Louise voor ons een proeverij geregeld bij De Fransoos. Dat we tot ver na sluitingstijd zouden blijven, wisten we toen nog niet. Ed, de van origine Franse eigenaar van de winkel, vertelt trots over zijn zaak en de diverse soorten hartige en zoete producten – al dan niet uit Frankrijk – die hij verkoopt. Voor ons heeft hij een proeverij samengesteld met diverse soorten Franse kazen en een bordjes met vleeswaren. Vooral de kaas was goddelijk en droop deels al bijna van het bord af van smeuïgheid.

 

foodtour Leiden foodtour Leiden

foodtour Leiden

 

 

Op het kaasplankje lagen vier verschillende soorten kazen. Allemaal uit de buurt van het Jura. We beginnen met Vacheris du Terroir, een druipkaas die al bijna van het plankje was afgedropen. Enorm fotogeniek, ware het niet dat Marjolein zin had om de kaas vooral te eten in plaats van op de foto te zetten. ‘Je krijgt nog 3 tellen om een foto te maken.’ Dit kaasje is erg romig en belooft veel goeds voor de rest. Het volgende kaasje is een Morbier. Het zwarte lijntje in het midden van de kaas is geen schimmel, maar een laagje as dat van oudsher gebruikt werd om de melk van de ochtend te conserveren waarna de melk van de avond er overheen werd geschonken. Het derde kaasje is een Comte JuraFlore. Meestal zijn deze kazen tussen de 18-21 maanden wanneer ze verkocht worden. Ed houdt de kaas nog een paar weken langer, zodat hij nog beter op smaak komt. Omdat een deel van de eiwitten gekristalliseerd zijn, heeft de kaas allemaal kleine, krokante stukjes. De kaas is wat pittiger, maar zeker niet té. De kaasplank heeft een mooie opbouw. Dat blijkt zeker als we het laatste kaasje proeven: Blue de Baske, een schapenkaas met blauwe schimmel. Deze schimmel ontstaat pas wanneer de kaas met zuurstof in aanraking komt. Daarvoor is het nog een vrij wit kaasje.

 

Toen we de bordjes hadden leeggegeten dacht ik dat het tijd was om weer verder te gaan, maar Ed haalde de volgende ronde uit de oven: zelfgemaakte quiche. De ingrediënten van elke quiche zijn telkens anders, afhankelijk van de kaas uit de winkel die voor handen is. Wij aten een quiche met blauwader kaas en peer.

 

Na de quiche waren foodtour Leidenwe er nog niet, want ook het gevulde brood, gemaakt door een van de medewerkers, moest nog geproefd worden. Brood gevuld met vleeswaren, ei en nog een paar ingrediënten. Lekker hoor, maar ik kon geen pap meer zeggen. En we hadden nog een stop op het programma (wat uiteindelijk nog twee stops zouden worden overigens).

 

Om het geheel een beetje lekker weg te spoelen, kregen we nog een drankje à la maison. Voor de alcoholliefhebbers onder ons een glaasje bubbels en voor de non-alcoholisten ook een glaasje met bubbels, alleen dan zonder alcohol. Santé!

 

Ed is een aantal weken geleden onderscheiden door het Guilde des Maîtres Fromagers aux Pays-Bas. Trots hangt de medaille om zijn hals. Een titel voor het leven, die hij dik verdiend heeft gezien alle kennis en passie hij heeft voor zijn producten en met name voor de kaas.

 

De Fransoos vind je in de Doezastraat 8 in Leiden.

 

Pad thai was te lekker

Bij Sisaket was ik al eens eerder geweest (schuin tegenover Museum Volkenkunde) en toen heb ik er heerlijk gegeten. Dus was ik erg blij dat ook dit restaurant in de foodtour was opgenomen.

 

foodtour Leiden

 

Eigenlijk had ik helemaal geen trek meer. Maar dat is het voordeel van wanneer je met z’n allen bent, je neemt overal een hapje van, dan heb je het in ieder geval geproefd en leuk meegedaan. We bestelden zoetzure vis, groene papayasalade, viskoekjes, kipsaté, Massaman curry, gefrituurde garnalen in een krokant jasje en pad thai. Uiteindelijk is het me niet gelukt om overal een hapje van te nemen, want de pad thai vond ik wel heel erg lekker.

 

Sisaket vind je aan Stationsweg 23 in Leiden.

 

foodtour Leiden

 

Iraans ijs

Op weg van De Fransoos naar Sisaket waren we langs ijssalon Bastani Tehran gelopen. Omdat het Iraanse ijs er wel heel erg verleidelijk uitzag, besloten we om hier ons toetje te halen. Tenminste, als Sisaket niet te veel zou uitlopen. Gelukkig konden we nog net een half uur voor sluitingstijd naar Bastani toe om van het heerlijke Iraanse ijs te snoepen. Het Iraanse ijs is gemaakt van room (wat deels in kleine, chewy ijskristallen is gevormd), rozenwater, saffraan en stukje pistache.

 

Bastani vind je aan de Steenstraat 12 in Leiden.

 

 

foodtour Leiden foodtour Leiden foodtour Leiden

 

 

Ook deze foodtour Leiden was weer zeer geslaagd. Maar met lekker eten en goed gezelschap in een leuke stad moet het wel erg raar lopen als het niet slaagt. De volgende wordt gehouden in Den Haag. Kan niet wachten…

 

Facebookreacties

reacties

6 reacties

Als je nog iets kwijt wil, doe het dan hier: